Kürt siyasi hareketi gibi silahlı hareketine de isim dayanmıyor. Kürtler siyasi harekete başladığından beri kapanan ve kapatılan siyasi parti siyasi 10’un üzerinde olduğunu tahmin ediyorum.
Bu partilerin ismini hatırlamak ve açılımını yazmak bir hayli uzun bir araştırma konusu olacağını tahmin ediyorum.
Ankara ne kadar siyasi parti kapatıyorsa Kandil de o kadar silahlı örgüt kapatıp yenisini piyasaya sunuyor.
Her sene yeni bir örgüt ismi ile karşı karşıya kalan Kürt halkı, hepsine birden Apo’cu diyerek işin içinden çıkmaya çalışıyor.
Son olarak barış süreci ve onunla başlayan KCK, KJK, PJK… gibi isimlerden sonra son olarak YDG-H silahlı güçleri ile uzun süre içerde silahlı mücadele veren PKK bu örgütsel yapılanmayı bozarak, YPS adı altında yeniden yapılanmaya geçtiği bildirildi.
Türk basın kuruluşlarının verdiği haberlere göre, YPS ( Yekineyen Parastına Sivil) Yani sivil güvenlik birlikleri oluşturulmuş.
Bu birliklerle adeta alay eden Türk medyası bu konu ile ilgili haberi bu şekilde vererek, bu birlikleri küçük düşürmeye çalışıyor.
“Terörle mücadele kapsamında il ve ilçelere kurulan hendeklere düzenlenen operasyonlarla köşeye sıkışan PKK, yeni bir yapılanmaya gitti. Emniyet birimlerinin hazırladığı istihbarat raporuna göre Kandil'de alınan son kararla terör örgütü, il ve ilçelerdeki silahlı yapılanması olan YDG-H'yi lağvetti.
Kandil'de yetiştirilen kırsal ekip ile şehir çatışmalarında yer alan teröristler tek çatı altında toplandı. Bu yapılanmaya ise YPS (Yekineyen Parastina Sivil-Sivil Savunma Birliği) adı verildi. 15 kişiden oluşan YPS'lilerin arasında istihbarat birimlerinin yaptığı çalışmaya göre kırsaldan gelen teröristler dışında kadınlar ve 18 yaşından küçük çocuklar da yer alıyor. YPS'liler Şırnak'ın İdil İlçesi’nde silahlı tören yaptı. Örgütün yayın organı da sosyal medyadan fotoğraflarını yayınladı.”
Oysa siyasi alanda faaliyet gösteren HDP son olaylar ve gelişmeler gösteriyor ki kapanmak veya üyelerinin dokunulmazlıklarının kaldırılarak, tutuklanmaları ile fiili kapatılacak son Kürt siyasi partisi olma yolunda…
Bu kadar değişen siyasi partisi ve örgütü olan halk hareketinin halkının şaşkınlığını siz tahmin edin.
Kürt bölgesi ve Kürt partileri PKK ve HDP dışında kalanlar ise bu çatışmalı ortamda toparlanma ve yeni bir hareket oluşturmak için bazı çalışmalara başladığı ise gelen haberler arasında.
Özellikle PAK ve KSP ile HAK PAR gibi partilerin PKK’ye karşı alternatif bir Kürt hareketini başlatmaya çalıştıkları bilinen bir olay.
Kürdistan tıpkı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yılları gibi tek partili ve büyük şef döneminden çok partili ve demokratik bir siyasi partiler hayatına geçmek zorundadır.
Her kesimin, yani inanç ve düşüncenin kendi demokratik yapılanması ile bu mücadelenin içinde yer alması, gelişme ve yayılma açısından daha faydalı olacağı kanaatindeyim.
Sistemin HÜDA PAR ve HAK PAR gibi partileri sürecin içine koymaya zorlaması yerine Kürtlerin kendi hür iradesi ile PKK’nin yol açması ile bunlarında bu süreçte rol almasının sağlanması daha sağlıklı olacağına inanıyorum.
İmsak | Güneş | Öğle | İkindi | Akşam | Yatsı |