AKP iktidarının en önemli ve en başarılı alanlarından biri olan Sosyal Güvenlik, gerçekten her gün çalışan emekçiler lehine iyileştiriliyor…
Son asgari ücret ile işverenler lehine bozulan, sosyal güvenlik yeni alınan kararlarla çok farklı boyutlara, hatta Avrupa standartlarının üstüne çıkacak kadar güzel ilerlemeler kaydediyor.
Asgari ücretin yanı sıra, kayıt dışı istihdam ile mücadele, işsizlik maaşlarında yapılan iyileştirmeler, hayali iş ve sigortalılık, emekliler lehine yapılan iyileştirmeler, iş kanununda yapılan çalışmalar ile emekli maaşlarındaki iyileştirmeden sonra dün haber bültenlerinde yer alan yenilikler ise tam bir devrim niteliğinde, tam gaz ileriye doğru gidiliyor.
Sosyalist bir ülkede bile emekçi ve işsizlerin bu kadar korunup kollandığını tahmin etmiyorum. Yeni çalışmalar ile başlatılan iyileştirmeler ise şöyle: “Asgari ücretin yılbaşında 1.300 lira olması, 720 bin taşeron işçinin kadroya alınmasının ardından gözler işsizlik maaşına çevrildi. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) son yapılan Genel Kurulu’nda işsizlik maaşına yönelik bazı düzenlemelere gidilmesi kararı alındı. Bu kapsamda öncelikli olarak işsizlik maaşından yararlanma koşulları kolaylaştırılacak. İŞKUR’un uzun süredir üzerinde durduğu çalışmaya göre işsizlik sigortasından faydalanabilmek için 120 gün olan prim ödeme zorunluluğunun 30 güne indirilmesi, kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması, 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi şartının ise 100 güne indirilmesi gibi düzenlemeler üzerinde duruluyor. İşsizlik ödeneği miktarı sigortalının son 4 ay içindeki sigorta primine esas kazançları dikkate alınarak hesaplanıyor. İşsizlik maaşı almanın kolaylaştırılmasının yanı sıra yılbaşından itibaren 658-1.316 lira olan işsizlik maaşı ödeneği miktarının da kademeli olarak artırılması formülü üzerinde duruluyor.”
Bu düzenleme de hayata geçirilirse, bundan sonrası işçinin sosyal güvencesi önünde hiçbir engel kalmayacaktır.
Ancak bu alanda suiistimallerin çok yapıldığı da bir gerçek, insanlarımız her kanun ve yasa daha çıkmadan, onun delinmesi yollarını bulup o yasayı ve kanunu laçkalaştırmaktadırlar.
“Maliye Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli yürüttüğü çalışmaya göre yeni sistemde işsizlik maaşının kişi adına yatan prime göre tespit edilecek. Özel sektörde yüksek maaşla çalışan birisinin daha fazla işsizlik maaşı alabilmesinin önünün açılabileceği ifade ediliyor. İşsizlik maaşı 10 aya varan sürelerle ödeniyor. İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilmenin mevcut uygulamaya göre bazı koşulları bulunuyor. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken kişinin çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmesi gerekiyor.”
Bu sefer sosyal güvenlik kurumu ve devlet sanki vatandaşın iki adım önünde görünüyor ve yanlış kullanım ile suiistimallerin önüne geçmek için önceden önlem almaya çalışıyor.
Geçmişte bir çok örneğine rastladığımız kötü niyetli kullanımla ilgili, bir çok suiistimallerin önlenerek, bu alanın bir rant kapısı olmaktan çıkarıldığı, yoğun denetim ve yoğun takipler sonucu, işin yönünün değiştiğine şahit olduk.
Bu alanda SGK’nın denetim elemanlarının çalışma ve çabalarının büyük payı olduğunu itiraf etmeliyim.
SGK’da denetim elemanları sistemine geçildiğinden beri daha sağlıklı kontrol ve denetimler yapılarak, hak edenin hakkının alındığı bir döneme girildiğine şahit oluyoruz.
İmsak | Güneş | Öğle | İkindi | Akşam | Yatsı |