Sağlık haftası münasebeti ile bu hafta içinde insanlarımızın sağlıklı yaşaması için özellikle İl Sağlık Müdürlüğü’nün bazı konferans ve seminerler vermesi, halkımızın sağlığı için önemli olan yaşam tarzlarının aşılanması için çalışma başlatmasını beklerdim.
Ama maalesef böyle bir çalışma ile karşılaşmadım. Özellikle sağlıklı yaşam için sigaranın kullanılmaması gerektiği, içkiden uzak durulması gerektiğini çeşitli yollarla toplumun bu kötü alışkanlıklar karşısında uyarılması gerektiğini…
Sağlıklı yaşam için özellikle psikolojik sağlık için en önde gelen aile sağlığının korunması, aile içi iletişimin sağlıklı olması gerekir…
Uyumsuz eşler ve uyumsuz çocukların olduğu ailede sağlığın bozulması, kafanın oynatılması ve tacizlerin başlaması işle birlikte sağlıksız bir aile ve sağlıksız bir topluma doğru gidilebileceğinin bilinmesi lazım.
Özellikle birbirini anlayan aynı kafada ve aynı düşüncede olan eşler ile Salih ve ahlaklı çocukların yetiştiği ailede sağlığın yüzde ellisi korunmuş olduğu kanaatindeyim.
Diğer yüzdeliğe ise sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam için gerekli olan spor ve fiziksel hareketlilik…
Vücudumuzun özellikle ihtiyacı olan gıdaları alırken zevkle ve damak tadı ile yiyecekler değil, hazmedilerek vücuda yararlı hale gelecek gıdalar tüketmeye dikkat etmeliyiz.
Şişirmek ve şişmek için değil vücuda kan ve kas yapacak yiyeceklere yönelerek sağlığımızı koruyabiliriz…
Yediğimizi, içtiğimizi eritmek ve bunların çabuk kana karışmasını sağlamak için ise egzersiz yapmak şarttır.
Bunun için günde en az bir saat spora ayırmalı ve çeşitli sportif aktivitelerde bulunmalıyız… Yaşımız ilerledikçe bu tür aktiviteleri arttırmalı ve sporu yaşam tarzı haline getirmeliyiz…
Sağlıklı yaşam için ve hücrelerimizin yenilenmesi için mutlaka günde bir saat spor yapmalıyız. Özellikle şehirlerde yaşamak zorunda olan bizler, bir yerden bir yere gitmek için araç kullanan insanların ve işleri masa başında büroda olanların bu tür hareketliliğe özen göstermesi gerekir.
“Daha nitelikli bir yaşam seçimi; kişilerin daha iyi beslenme alışkanlıklarına sahip olması ve düzenli egzersizler yapmalarıyla sağlanır. Fiziksel uygunluğu sağlamak için yarışma sporcusu olmak gerekmez. Bu nedenle kendimiz için uygun olan sporu seçerek onu düzenli bir şekilde sürdürebiliriz. Sporda artık yarışma amacının dışında, sağlığı koruma düşüncesi de yer almakta ve insanlar bu düşünceyle spor yapmaya davet edilmektedir. Bu davet özellikle gelişmiş ülkelerde yerini bulmakta ve geniş insan kitleleri çok değişik sportif etkinliklerde bulunmaktadır. Yaşam boyu spor yapan insanların sayısının arttırılmasına çalışılmaktadır.
Hipokrat M.Ö. 480’de sağlıklı yaşamın temel ilkesini şöyle açıklamıştır: Kişinin vücuduna karşı sorumlu olduğunu ve sağlam bir kafanın sağlam bir vücutta olacağını vurgulamıştır. Onu zinde ve sağlıklı kılmak için spor yapma bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır.”
Sağlıklı yaşam için ilaca, doktora değil, spora ve dengeli beslenmeye önem vermeliyiz…
Herkese sağlıklı bir ömür dilerken, Allah’ın bir emaneti olan vücudumuzun üzerimizdeki haklarını bilerek ona gereği gibi bakmanın bir ibadet olduğunu unutmamalıyız…
İmsak | Güneş | Öğle | İkindi | Akşam | Yatsı |