Partili Cumhurbaşkanı ne demek? Nasıl olacak? Neye benzer olacak? Bu soruların tamamının cevabı için Ortadoğu’daki rejim örneklerine bakmalıyız.
Irak, Suriye, Mısır, Libya… Bunlar partili Cumhurbaşkanı sistemi ile adına Arap Baas rejimi verdikleri rejimlerle yıllarca ülkelerini ve vatandaşlarını yönetmeye çalıştılar.
Ama bu ülke vatandaşları, bu rejim sayesinde tamamen hükümet adına ajan ve muhbir olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayrıldılar…
Bu rejimlerin sözlük anlamına bakalım ve AK Partinin bu gün gitmek istediği istikameti kestirmeye çalışalım…
“Kısacası baas rejimi yanlılarına her türlü imkan, fırsat ve iş, istihdam yaratılırken, bu rejimin dışında ve ilişki içinde olmayanlar ise ezilen ve yoksullaşan kesim olarak, hep haksızlığa uğratılmışlardır.
“Suriye 1953’te Mişel Eflak’ın Arap Diriliş Partisi ile Ekrem Havrani’nin Arap Sosyalist Partisi’nin birleşmeleriyle kurulan Baas’ın (Arap Sosyalist Diriliş Partisi de denir) adı “diriliş” anlamına gelir. Diriliş, tekrar başlangıç gibi algılanır.
Baas Arap dilinde yeniden diriliş anlamına gelmektedir. 1940 yılında Suriye’de kurulan bu hareketin ilk teorisyenleri Ekrem Havrani ile Mişel Eflak’tır (Eflak, Suriyeli bir Hıristiyan ve bu ideolojinin efsanevi lideridir). Baas ideolojisi, amaç olarak Ortadoğu’da tek bir Arap devleti kurulmasını benimsemiştir. Partinin sloganı Birlik, özgürlük ve sosyalizm idi. Parti ideolojisi Parti birliğine ve dış baskılara karşı durmaya dayanıyordu. Baas hareketi Suriye’de ortaya çıkmışsa da, Irak’ta da taraftar bulmuştur. İlk kongresi 1947’de Şam’da yapılan Baas, kısa süre içinde Arap ülkelerinin büyük bölümünde ve öbür ülkelerdeki Arap toplulukları arasında örgütlendi.
Baas Partisi Suriye ve Irak’ta yaptıkları devrimlerle iktidarı ele geçirmişlerdir. Daha tutucu ve ulusçu olan askerî kanadı, 1968’de Irak’ta, 1970’de Suriye’de iktidarı ele geçirdi. Baas, Suriye’de Hafız Esed’in ölümünden sonra da iktidarını koruduysa da Irak’taki Baas iktidarı 2003 yılındaki ABD işgaliyle son buldu.
Irak’ta Saddam Hüseyin, Suriye’de Hafız Esed Baas akımının son büyük temsilcileri olmuşlardır.
Irak[1968’de Irak’ta darbeyle yönetimi ele geçiren Baas Partisi örgütlü yapısıyla kısa sürede bütün devlet kurumlarına egemen oldu. Temmuz 1979’da Saddam Hüseyin, Hasan El Bekir’in yerine devlet başkanı oldu.
Ortadoğu’yu etkileyen bir diğer önemli gelişme de, 1979 yılında İran’da yaşanan İslam Devrimi oldu. 1975’te Kürt sorununu çözmek için İran’a bazı ödünler veren Irak 1979’da bu ülkede yaşanan rejim değişikliğinden yararlanarak İran’a savaş açtı. Her iki ülkeye de insani ve ekonomik olarak büyük kayıplar verdiren İran-Irak Savaşı 1988’de imzalanan bir ateşkes antlaşmasıyla sona erdi.”
Görüldüğü gibi, Türkiye ve AK parti gün geçtikçe ve yeni yasayı hazırlamaya doğru gittikçe, tek parti, tek lider ve tek siyaset politikasına doğru hızla gitmektedir.
Yeni yasa ve yeni sistem arayışından sonuç almayan Cumhurbaşkanı, şimdi de “Partili Cumhurbaşkanı” sistemi ile tek lider ve tabiri caiz ise BAAS rejimine doğru yeni bir kapı açmaktadır. Buna kısaca “Türk Baas rejimi” adını vererek içinden çıkabiliriz.
İktidar partisi aynı zamanda devlet partisi olarak, kendi devleti siyasi partiye bağlama modeli olarak, uygulanan bir sistemde, il teşkilatları aynı zamanda, valilik, emniyet ve adalet yetkilerini dağıtan merkezlere dönüşmesi bekleniyor…
İmsak | Güneş | Öğle | İkindi | Akşam | Yatsı |