Yaz mevsiminin ilk ayı içine girdiğimiz bu günlerde, bir yandan kavurucu sıcaklar, bir yandan oruç tutanların kuruyan dudakları ve damakları…
Bu yaz diğer geçen yaz mevsimine göre çok sıcak geçeceğini iddia eden Meteoroloji uzmanları, bu günlerde güneşte kalmamak ve aşırı sıcaklara karşı tedbirleri sıralıyorlar…
Bizde yani batman da yaz ve sıcaklar denilince önce gece kabusları olan Sivri sinekler daha sonra ise yaz aylarında yaşamı olumsuz etkileyen Anız yakmalar…
Bu ay içinde tüm tarlaların, biçileceği tahmin ediliyor. Bu yüzden tarlalarda Anız yakma mevsiminin de başladığını ifade edebiliriz.
Tarlalar yeşil renkten sarı renge bürünmüş ve başakların boynunu büktüğü bu günlerde, saman yığınına terk ediyor buğday ve Arpa dolu başaklarla süslü tarlalar.
İkinci ürün olarak kanal çevresinde sürülmeyi bekleyen tarlalarda bu günlerde çift sürmenin maliyeti hesaplanmaktadır.
Tarlasında aşırı saman ve sap bulunan çiftçi, tarlayı sürmenin maliyetinin altından kalkamayacağını hesaplayarak, tarlasını yakmayı kafasına koyabilir…
Çünkü sap ve Saman kaplı olan tarlayı sürmek için güçlü bir traktör ve bu gücü çevirecek fazla Motorin e ihtiyaç vardır.
Hem makine gücü, hem de yakıt gücü fazla olacak bu tür tarlaların, gerçekten Çiftçiye maliyeti yüksek olmaktadır.
Bu yüzden Çiftçiyi bu konuda sübvanse edecek tedbirlerin, il tarım müdürlüklerince alınması gerekir. Öncelikle bu tür fazla sap ve saman kaplı olan tarlaları bir seferliğine, il müdürlüğü makinalarınca sürülmesinde yarar vardır…
Bu tedbir bu gün için alınması mümkün görünmese de bu öneriyi dikkate alarak yetkililerin proje geliştirmesi gerekir.
Bu tarlaları süremeyen ve gücü yetmeyen Çiftçi gizli veya dolaylı olarak tarlasını yakma yoluna gideceği tahmin ediliyor.
Tabi herkes bu doğa felaketinin müsebbibi olmak istemez ama bazı gözü kara ve vicdansız Çiftçilerin olacağını da göz ardı edemeyiz.
Geçenlerde bir tarlayı kiralayan iki ortağın tartışmasına şahit oldum. Ortağın bir işin sorumluluğunu bilen ve tarlayı yakmanın doğal felaketinin vicdani sorumluluğundan, anız yakmaya karşı dururken…
Diğer ortağı ise tarlayı yakmaktan başka çaresinin olmadığını, çok güçlü traktör getirmelerine rağmen tarladaki sap ve samandan dolayı, sürmenin imkansız olduğunu iddia ediyordu.
Diğer vicdanlı ve inançlı ortak ise bu doğa felaketinin müsebbibi olmayacağını ve gerekirse tarlayı icar etmekten vaz geçip iade edeceklerini diretiyordu.
Her zaman bu kadar vicdanlı ve imanlı, duyarlı çiftçilerle karşılaşmak mümkün değildir. Bu yüzden her an yine şehrin üzerine kara dumanlar, Balkın ve odaların içine is ve kurum parçalarının akın etmesine şahit olabiliriz.
Bu felaketlerin yaşanmaması, İnsan ve diğer canlıların yaşamına son verilmemesi için, bu günden bazı tedbirlerin alınması şart.
İnsanlarımızı eğitmek, çiftçilerimizi bilinçlendirmek ve onların sıkıntılarına maddi olarak destek olmak gerekir.
Bunun için tehlike gelmeden bu gün geliyorum diyor ve bu tehlikenin gelişi çok kısa bir süre sonra olacağı kesin.
Bitki örtümüzü, yer üstü ve yer altı canlı kültürünü, topraktaki bakteri tabakasını ve İnsan sağlığını korumak için bu günden tedbir alalım.
İmsak | Güneş | Öğle | İkindi | Akşam | Yatsı |