Batman uzun süreden beri uyuşturucu sorununu dile getirerek, bu kötü alışkanlığın pençesine düşen ve düşecek olan gençlerin kurtarılmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.
Özellikle şehir büyüdükçe ve genç işsiz, eğitimsiz sayısı arttıkça, uyuşturucu müptelaları artmakta, uyuşturucu maddelerinin sayısı fazlalaşmaktadır.
Önce sigara ile başlayan ve ardından, esrar, eroin, kokain ve sentetik denilen kimyasallara kadar çıkan bu kötü alışkanlıkların, yaygınlaşması, toplumsal felaketin habercisi…
Önceleri masum bir psikolojik sorun gibi görünen bu alışkanlığını kısa sürede yaygınlaşarak, Ortaokul seviyesindeki gençlerin arasına kadar inmesi, felaketin habercisi olarak ortaya çıkmaktadır.
Gençler arasında, özellikle, işsiz ve eğitim seviyesi düşük olan, aile ve arkadaş ilişkilerinde sorun yaşayan, kendini ifade etmekte sıkıntılı olan gençlerin, bu kötü alışkanlıklara yöneldiğini gözlemliyoruz.
Bu yüzden bu kötü alışkanlıklardan gençlerin uzak durmasının en büyük etkisinin aile ortamındaki sağlıklı iletişim ile sağlanacağını ifade edebiliriz.
Aile bağlarının kuvvetli olduğu, ebeveyinlerin kontrol sisteminin sağlıklı yürüdüğü aile ortamlarında bu tür alışkanlıkların olamayacağı, biliniyor.
Uyuşturucu kullanımı ile ve Trafiği ile etkili mücadele etmenin en etkili yolu nun ailelerin eğitimi ve gençlerin en iyi şekilde uyarılması ile mümkün olacaktır.
Birleşmiş Milletler 1987 yılından itibaren her yılın Haziran ayı nın 26. Gününü uyuşturucu kullanımı ve trafiği ile mücadele günü ilan etmiş ve bu konuda, Dünya çapında eğitim ve bilgilendirme çalışmaları ile insanları uyarmayı hedeflemiştir.
Batman da fazla yaygınlaşmasa da, bir zamanlar bu tür kötü alışkanlıkların, Bally ve Tiner gibi… uçucu maddelerin kullanımının bile Ortaokul öğrencileri arasında yaygınlaştığı iddia edilmekteydi…
Son siyasi olaylar ve gündeme daha farklı sorunların gelmesi nedeniyle, bu madde kullanımı ile ilgili toplumsal projektörlerin, aydınlatmadığı bir sorun haline geldiği görülmektedir.
Devlet yetkilileri ve eğitimcilerimiz ile Psikologlar ve sağlık bakanlığı yetkililerinin bu yıl bu özel gün ile ilgili hiçbir etkinlik yapmamaları, bu sorunun ortadan kalktığının anlamına gelmez.
Yetkililer duyarsız olsa da, aileler, sorumsuz davransa da, hala uyuşturucu gençler arasında hızla yayılan, büyük bir toplumsal sorun olarak ortada durmakta ve bu sorun karşı toplumsal bir stratejinin belirlenmesine ihtiyaç olduğuna inanıyorum.
Bir çok komisyonlar ve bir çok dernekler kurulmasına rağmen, bir çok toplantı, seminer ve hatta projeler uygulanmasına rağmen bu kötü ve can alıcı, aynı zamanda toplumsal bir yara haline gelen uyuşturucu alışkanlığı tüm hızı ile devam etmektedir.
Tabi bu sorunun temelinde ise, devletin bu soruna ciddi bir şekilde eğilmemesinden kaynaklandığına inanıyorum.
Çünkü bu uyuşturucu maddelerin trafiği ve temini ile ilgili ciddi bir önleyici güvenlik çalışması yapılmadığına inanıyorum.
Zaman, zaman bazı esrar ve Hintkeneviri tarlalarına, güvenlik güçlerinin baskın yaparak bu bitkiyi imha ettiklerine şahit oluyoruz…
Oysa bu uyuşturucu maddeler yalnız tarlalarda yetişmiyor, kara, hava ve deniz yolu ile çok yönlü bir trafik ağı ile gençlerin eline ulaşmaktadır.
Bitki ile tarlada mücadele edebilen güvenlik güçleri sınırlarımızdan içeri giren bu maddelerin, girişini engelleyerek, serbest dolaşımını yasaklayabilir…
İmsak | Güneş | Öğle | İkindi | Akşam | Yatsı |