Bu yıl Dünya Nüfus günü etkinliklerinde, Birleşmiş Milletler tarafından, “Genç Kızlara yatırım” temalı etkinlikler ön plana çıkartılarak, farkındalık oluşturulacak…
11 Temmuz Dünya Nüfus günü etkinlikleri her yıl farklı temalarla çıkmakta ve bu temalar sayesinde farklı kitlelerin sorunları dile getirilmektedir.
Genç Kızlara yatırım geleceğimiz, ailemize, çocuklarımıza, Erkeklerimize kısacası toplumun tüm kesimlerine direk veya en direk etki eden önemli bir konudur…
Yaş ortalaması 13-19 olan genç kızlar, evlilik yaşı olan ve çocuk sahibi olma yaşı olarak değerlendirilmektedir.
Bu yaştaki genç Kızların en önemli sorunların başında ise eğitim sorunu gelmektedir. Eğitimli genç kızların sayısının artması ile birlikte, toplumsal sorunlarımızın da biteceği bir gerçek…
Eğitimi yalnız okuma yazma olarak değerlendiren toplum; Okur yazar olan genç Kızların artık ayakları üzerinde durabileceği ve aileyi idare ederek yönlendirebileceğine inanılıyor…
Oysa iş bu kadar basit ve bu kadar kolay değildir. Genç kızlarımız evlilik öncesi ve evlilik sonrası çok ciddi eğitimlere ve mesleki altyapılara ihtiyaç duymaktadır.
Sağlıklı bir toplum yapısına kavuşmak için bu genç nüfus kitlesine çok yatırım yapmamız şarttır. Evlilik öncesi gerekli olan bir genç kız için hemen, hemen tüm sanat ve mesleklerden iyi anlayan birer fert olmalarıdır.
Ev kuran ve evi yöneten, evlenen ve Erkeği idare eden, çocuk sahibi olan ve onu yetiştiren bir genç kızın, tüm bu toplumsal temel ihtiyaçlara cevap vermesi gerekmektedir…
Sosyal, ekonomik, siyasal, sağlık, psikoloji ve kısacası toplumsal tüm gereksinimlerle donatılmış çok etkin ve yetkin biri olması lazım genç kızlarımızın evlilik ve ev kurma adayı olanları…
Bu alanda çalışmalara öncülük eden Birleşmiş Milletler Nüfus fonu:
“Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü’nde, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte ve bu temaya ilişkin farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. UNFPA, 2016 yılı temasını 13-19 yaş grubunda yer alan "genç kızlara yatırım" olarak belirlemiştir.
Genç kızlara yapılacak yatırımlar, ülkelerin geleceği için yapılacak yatırımlar olarak tanımlanmaktadır. Her genç kız yarının annesi olma potansiyeline sahip olarak dünyaya gelmektedir. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek için genç kızlara yeterli eğitim olanakları, sağlık hizmetlerine erişim, güvenli bir yaşam ortamı ve ekonomik destek sağlanması gibi yatırımlar bu nedenle büyük önem taşımaktadır.
Birleşmiş Milletler (BM), temel eğitim ve sağlık ihtiyaçları karşılanmış, ekonomik yönden desteklenmiş, ertelenmiş evlilik ve gebelik şansına sahip olmuş bir genç kızın tüm toplum için bir kazanç olduğunu ve bu durumun sadece genç kızlara değil onların çocuklarına, ailelerine, yaşadıkları topluma ve ülkelerine fayda sağlayacağını belirtmektedir.
Söz konusu yatırımlar için atılacak ilk ve en önemli adım genç kızların bugünkü durumlarına ilişkin temel istatistiklere sahip olmaktır. Bu kapsamda haber bülteninde, ülkemizdeki genç kızların sosyal, kültürel ve demografik özelliklerine ilişkin temel bilgiler sunulmaktadır.
Adölesan doğurganlık hızı düştü
Ülkemizde, 15-19 yaş grubunda bin kadın başına düşen ortalama canlı doğan çocuk sayısı olarak tanımlanan adölesan doğurganlık hızı, 2010 yılında binde 34 iken, 2015 yılında binde 25’e düştü. Diğer bir ifadeyle, 2015 yılında 15-19 yaş grubundaki her bin kadın başına 25 doğum düştü.
Doğum İstatistikleri, 2015 sonuçlarına göre adölesan doğumlardaki babaların %44’ünün 25-29, %39,8'inin 20-24, %9,5'inin 30-34 yaş grubunda ve %5,3'ünün ise 20 ve daha düşük yaşta olduğu görüldü.
İntihar eden kadınların %18’ini 15-19 yaş grubundakiler oluşturdu
İntihar eden kişiler yaş grubuna göre incelendiğinde, 2015 yılında intihar eden kadınlarda en yüksek intihar oranının %18 ile 15-19 yaş grubunda olduğu görüldü. Aynı yaş grubundaki erkeklerde ise bu oran %7,7 oldu.
Genç kızlarda intihar hızı bir önceki yıla göre arttı
İntihar hızı 13-19 yaş grubundaki genç kızlarda 2014 yılında yüz binde 4,10 iken, 2015 yılında yüz binde 4,23'e yükseldi. Genç erkeklerde ise 2014 yılında yüz binde 5,83'ten 2015 yılında yüz binde 4,35'e düştü.”
İmsak | Güneş | Öğle | İkindi | Akşam | Yatsı |