Dün meclisten geçen ve yasalaşan torba yasa ile birlikte, vergi mükelleflerini ilgilendiren en önemli konu, vergi ve ceza affından daha faydalısı, aynı yasada kanunlaşan, matrah artırımı olduğu iddia ediliyor…
Birçok vergi mükellefi alış ve satışlarında en çok muhatap oldukları, alt yüklenicilerin sahte ve muhteviyatı itibarı ile yanıltıcı belge kullanımından dolayı düştükleri sıkıntıları ve karşılaştıkları yüklü vergi ve para cezaları oluyordu.
Özellikle son zamanlarda, vergi mükelleflerinin başını ağartan ve zaman aşımlı birçok fatura ve belgenin karşıt incelemeler sonucu sahte çıkması nedeniyle, alışlarının ret edilerek, yüklü KDV ve KV farklarının çıkması oluyordu.
Bu Torba yasa ile geriye doğru beş yıl matrah artırımında bulunan kurum ve şahıs vergi mükellefleri, defter incelemesi ve cezalardan kurtulacağı belirtiliyor.
Hem KDV, hem GV, hem de stopaj yönünden bu imkanından yararlanacak bir çok vergi mükellefi, bundan sonra rahat uyuyabilecek…
“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gümrük vergileri, SGK ve belediye alacaklarını yeniden yapılandıran TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK ve belediyelerin alacakları yeniden yapılandırılıyor.”
Yeniden yapılandırmanın pek cazip gelmediği iddia ediliyor nedeni ise, vergi alacaklarının aslı ve yaklaşık yüzde 60 nın talep edildiği, yapılandırmada, ayrıca, taksitler arttıkça faiz uygulanması, vergi mükellefine biraz maliyeti ağırlaştıracağı ifade ediliyor…
“Matrah artırımı
Mükellefler, belirlenen şartlar dahilinde gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırdıkları takdirde, kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacak.
Mükelleflerin, düzenlemede belirtilen şartlar dahilinde gelir (stopaj) veya kurumlar (stopaj) vergisini artırmaları halinde, vergiyi ödemeyi kabul ettikleri yıllara ait vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak artırıma konu ödemeler nedeniyle gelir (stopaj) veya kurumlar (stopaj) vergisi incelemesi ve tarhiyatı da olmayacak.
KDV mükelleflerinin vergi artırımında bulunmaları halinde artırımda bulundukları dönemler için haklarında KDV yönünden vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacak.
Matrah veya vergi artırımında bulunan ve bu konudaki şartları yerine getiren mükelleflerin, defter ve belgeleri incelenmeyecek ve artırıma konu vergilerle ilgili tarhiyat yapılmayacak.
Mükelleflerin, defter ve belgeleri üzerinde daha önce vergi incelemesi yapılmış olması, ilgili yıllar için mükellefler tarafından matrah veya vergi artırımında bulunulmasına engel olmadığı gibi idarenin artırımda bulunulmayan yıllar veya dönemler için vergi incelemesi yapma hakkı saklı kalacak.
Matrah veya vergi artırımında bulunulması düzenlemenin yayımlandığı tarihten önce başlanılmış vergi incelemeleri ve takdir işlemlerine engel oluşturmayacak. İnceleme yapma hakkına yönelik hükümler saklı kalmak kaydıyla vergi incelemeleri ve takdir işlemlerinin kanun yayımlandığı tarihi izleyen ayın başından itibaren bir ay içerisinde sonuçlandırılamaması halinde bu işlemlere devam edilmeyecek. Bu süre içerisinde sonuçlandırılan vergi incelemeleri ile ilgili tarhiyat öncesi uzlaşma talepleri dikkate alınmayacak.”
Torba yasada yer alan ve yukarıdaki şekli ile yasalaşan torba yasadan en çok faydalanılan kısmın bu olacağı tahmin ediliyor.
İmsak | Güneş | Öğle | İkindi | Akşam | Yatsı |