Hepiniz çok iyi bilirsiniz, sakal İslam dinine göre sünnet olması nedeniyle özellikle tarikat müritleri ve tövbe edenlerin en başta uydukları bir ibadettir.
Bakın bu konu ile ilgili birçok görsellerde bile İslam dinine göre sakal şekli ve uzunluğu konusunda birçok rivayet bulunmaktadır.
İslam’da sakalı taşıyabilenin uzatması tembih edilirken, aynı zamanda sakal bilgelik ve ermişliğin sembolü olarak bilinmektedir.
Şimdi gelelim boyuna ve pozuna, sakal sünnet olanın bir tutamdan uzun olmaması ve aklı başında, korumasını, temiz tutmasını bilenin bırakması ve uyması gereken bir şekli ibadettir.
Öyle cahil ve öyle yobaz kimseler bu sünnete sarılmış ki onu koruması ve hijyen olarak uzatması neredeyse mümkün olmayan kişiler bu şekli ibadete sarılmaktadır.
Çağımızda ise çoğu insanların bu şekli ibadeti aldatma amacıyla kullandıklarına şahit oluyoruz. Tabi bu şekilde kullanılması herkesi üzmekte ve herkesi zor durumda bırakmaktadır.
Günümüzde ise son yıllarda özellikle 2015 yaz modasında sakal daha da yaygınlaşmaktadır. Bu yaygınlaşma ile birlikte bunun sağlık ve hijyenik koşulları da tartışılmaya başlandı.
Hatta bu alan bilim adamlarının araştırma tezlerine bile konu olmakta ve son olarak sakal uzatma ile ilgili hazırlanan bir araştırma basın ile paylaşılmıştır.
“Son yıllarda giderek yaygınlaşan sakal modasına siz de uyduysanız, bu haberi okunmanızda fayda var.
Zira mikrobiyologların yaptığı son araştırmalar, sakalın tuvaletten daha fazla bakteri tutabildiğini ortaya koydu.
ABD'deki Quest Diagnostics şirketinden Dr. John Golobic'in yaptığı çalışma kapsamında, çok sayıda insan sakalında bakteri araştırması yapıldı.
Bazı sakallarda normal seviyede bakteri bulunurken, bazılarında ise tuvaletlerden daha fazla bakteriye rastlandı.
Araştırmanın sonucunu "Kolay kolay şaşıran biri değilimdir. Ama buna şaşırdım" sözleriyle yorumlayan Dr. Golobic, bakterilere karşı yapmanız gerekenleri ise "elinizi, yüzünüzü iyice yıkamak, bıyığınızı burmamak ve sakalınızla oynamamak" olarak sıraladı.
Dr. Golobic, "Ellerinizi mümkün mertebe yüzünüzden çekin" ifadesini kullandı.”
Sakal ve bıyıkla adam olunamayacağı gibi, bu tür dış dekorun ise bazı sakıncalarının da olduğu ortaya çıkmıştır.
İslam inancına göre temizlik imandandır, temiz olmayanın ve mikrop taşıyanın, imanından şüphe edilir.
Temizliğe bu kadar önem veren bir din ve inanç sahiplerinin sakal uzatmaya karar verirken bir kez daha düşünmesi ve harama girmememsi için sakalına ve bıyığına çok önem vermesi gerekir. Ama bu şeklen değil, temizlik ve hijyen bakımından bir önem olarak değerlendirilmesi şarttır.
İnsanların Müslüman’ın kılık kıyafetinden ve bıyık ile sakalından tiksinmemesi gerekir. Bizi diğer toplumlardan ayıran ise topluma, doğaya ve çevreye olan duyarlılığımızdır.