?>

Hayvancılık tehlikede!

Batman Ekoloji Meclisi Tarım ve Tohum Komisyonu Eş sözcüsü Bahar Sönecek, "özel güvenlik alanları hayvancılığa darbe vurur" dedi.

Gündem - 10 yıl önce

"Özel güvenlik bölgesi" nedeniyle yaylaların ve meraların yasaklanması sonucu koçerler havyalarını yaylalara çıkaramayınca hayvancılık tehlikeye girdi. Yaz aylarının gelmesiyle beraber hayvancılıkla uğraşan ve tek geçim kaynakları hayvancılık olan aileler, yaylalara gitmek için yollara düştü. Ancak yaylalar "güvenlik" gerekçesiyle "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edilerek yasaklandı. Batman Ekoloji Meclisi Tarım ve Tohum Komisyonu Eş sözcüsü Bahar Sönecek, bu durumda da yine en fazla kadınların mağdur edildiğini söyledi. Yaylalara çıkamayan, göçebe yaşam tarzından kopuşun kadınların psikolojik, ekonomik ve sosyolojik olarak etkileyeceğini ifade eden Sönecek, "Sürüleriyle yollara çıkan ve yayla yollarını tutan bu ailelerin, her gün güvenlik gerekçesiyle önleri kesilmekte ve hiçbir şekilde yaylalara geçişlerine izin verilemeyeceği belirtilmektedir" dedi.

‘‘YERLİ İTHALAT ÜRETİCİYİ ÜRETİMDEN KOPARIR’’

Koçerliğin yok edilmesi ile birlikte, sosyolojik ve kültürel sorunların ortaya çıkacağına vurgu yapan Sönecek, "Bölgenin en büyük geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getiren bu yasaklarla, güvenlik bahanesiyle halkı yoksullaştırmayı hedeflendiği aşikardır. Yıllardan beri kurumlar görevlerini doğru yapmadığı için yerli üretimle değil ithalatla sorunlara çözüm aranıyor. Hayvancılıkta devletin neredeyse tek ithalatçı olduğu yeni bir ithalat politikası uygulanacak. Bu kapsamda yıl sonuna kadar 550 bin büyükbaş, 20 bin küçükbaş canlı hayvan ithalatı yapılabilecek. İster devlet yapsın isterse özel sektör, yapılan her ithalat yerli üretime ve üreticiye zarar verir. Yapılan her ithalat yerli üreticiyi üretimden koparır" dedi.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Rektör adayı Çoban basınla bir araya geldi

2016-05-29 16:11 - Gündem

GençBank’tan ‘Takı Tasarım Atölyesi’

2016-05-29 16:08 - Gündem

"Kabine ekonomiye güven verdi"

2016-05-26 18:25 - Gündem

‘JİYAN PARK’ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

2016-05-26 18:36 - Gündem

YİBO'da Astronomi Şenliği

2016-05-26 18:33 - Gündem

Dart antrenörlük kursu başladı

2016-05-23 18:49 - Spor

Anadolu Yıldızları Ligi Şampiyonası sona erdi

2016-05-24 18:06 - Spor

Bem-Bir-Sen Voleybol turnuvası sona erdi

2016-05-29 16:04 - Spor

Çöp sorunu isyan ettirdi!

2016-05-25 17:54 - Gündem

Gülmez’den ‘Birlik ve Beraberlik’ çağrısı

2016-05-25 17:50 - Spor

İlgili Haberler

HAVALİMANI YAZ TARİFESİNE GEÇİYOR

14:36 - Gündem

ENGELLİLER, SAMSUN DEPLASMANINDA KRİTİK SINAVDA

14:25 - Gündem

ESNAF ODASINDAN ÖNEMLİ BİR HİZMET DAHA HAYATA GEÇİRİLDİ

14:22 - Gündem

KENT GENELİNDE GENEL TEMİZLİK ÇALIŞMASI

14:21 - Gündem

193 BİN TONUN ÜZERİNDE MEYVE VE SEBZE TÜKETİLDİ

14:19 - Gündem

Günün Manşetleri

HAVALİMANI YAZ TARİFESİNE GEÇİYOR

14:36 - Gündem

 “BASIN ÜZERİNDEKİ BASKILAR ARTIYOR”

14:26 - Politika

ENGELLİLER, SAMSUN DEPLASMANINDA KRİTİK SINAVDA

14:25 - Gündem

ESNAF ODASINDAN ÖNEMLİ BİR HİZMET DAHA HAYATA GEÇİRİLDİ

14:22 - Gündem

KENT GENELİNDE GENEL TEMİZLİK ÇALIŞMASI

14:21 - Gündem