?>

BATMANLI YAZARDAN KÜRTÇE DİL MİRASINA KATKI

Adil Şen/Şêrwanî, dört yıllık emeğin ürünü kitabıyla Kürtçe dilini ve kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.

Gündem - 2 ay önce

Batmanlı yazar Adil Şen/Şêrwanî, yaklaşık dört yıllık çalışmanın ardından hazırladığı ‘Jı Bo Mırovên Cındî Çîrokên Kurdî’ adlı Kürtçe hikâye kitabını 18 Haziran 2026 tarihinde yayımladı. Toplam 91 hikâyeden oluşan eser, Kürtçe dilinin zenginliğini ve kültürel mirasını yeni nesillere aktarmayı amaçlıyor.

Kitapta yer alan 91 hikâyenin 58'i yazarın arkadaşları, akrabaları ve bölgedeki yaşlılardan dinleyerek derlediği özgün anlatılardan oluşurken, 33 hikâye ise Farsça ve Arapçadan yapılan çeviri ile adaptasyonlardan meydana geliyor.

Eseri farklı kılan en önemli özelliklerden biri ise her hikâyenin sonunda bir atasözü, bilmece veya tekerlemeye yer verilmesi. Sade ve anlaşılır bir dille kaleme alınan hikâyeler, okuyuculara merhamet, vicdan, adalet, kardeşlik ve sevgi gibi evrensel değerleri düşündürmeyi hedefliyor.

Kitaptaki hikâyelerin yaklaşık üçte biri Siirt, üçte biri Batman, kalan bölümü ise Türkiye'nin farklı illeri ile Irak, Suriye ve İran'dan derlenen anlatılardan oluşuyor. Çocuklar, gençler ve yetişkinlere hitap eden eser, özellikle gençlerin Kürtçe ile bağ kurmasını amaçlıyor.

“AMACIM DİLİMİZİ GELECEK NESİLLERE TAŞIMAK”

Aslen Siirtli olduğunu belirten Adil ŞEN/ŞÊRWANÎ, 2013 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Kürt Dili alanındaki yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra köy köy, il il dolaşarak sözlü kültür ürünlerini toplamaya başladığını söyledi.

Dört yıl boyunca yürüttüğü çalışmada Batman, Siirt, Irak, İran ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden hikâyeler derlediğini ifade eden ŞEN/ŞÊRWANÎ, bugüne kadar yazıya geçirilmemiş birçok anlatıyı yaşlılardan dinleyerek kayıt altına aldığını belirtti.

Kitabın gençlerin ilgisini canlı tutması için her hikâyenin sonuna bir atasözü ya da bilmece eklediğini dile getiren ŞEN/ŞÊRWANÎ, eserini mümkün olduğunca sade bir dille hazırladığını söyledi.

Kürtçe üzerine yapılan çalışmaların artırılması gerektiğini vurgulayan yazar, kitabının dedeler ile gençler arasında kültürel bir köprü oluşturmasını hedeflediğini belirterek, bundan sonraki süreçte özellikle çocuklara yönelik yeni Kürtçe eserler hazırlamayı planladığını ifade etti.

ŞEN/ŞÊRWANÎ, "Gençlerimizin kendi dillerine sahip çıkmasını ve Kürtçenin ne kadar zengin bir dil olduğunu fark etmelerini istiyorum. Kitabımı okumak isteyenler internet üzerinden veya kitapçılardan temin edebilir. Herkesi Kürtçeye sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

LGS’DE ÇİFTE TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ

2026-07-11 03:11 - Eğitim

MÜDÜR CİĞER'DEN HAFIZLIK KURSLARINA ZİYARET

2026-07-17 01:14 - Eğitim

“KONSERLERE ÖDENEK BULUNUYORSA, BATMAN ŞEHİR HASTANESİ’NE DE BULUNMALIDIR”

2026-07-16 14:53 - Politika

HÜDA PAR'DAN YANGIN SONRASI DESTEK ÇAĞRISI

2026-07-10 04:41 - Politika

YAZ SPOR OKULLARINDA YÜZME SEVİNCİ

2026-07-17 01:13 - Spor

LÖSEMİ HASTALARININ İLAÇ SORUNUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

2026-07-14 17:25 - Politika

617 MİLYON TL'LİK YASADIŞI BAHİS OPERASYONU

2026-07-12 14:09 - Asayiş

TİRYAKİ, BATMAN’DAKİ HASTANE SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

2026-07-13 17:41 - Politika

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ İÇİN MEVLİD-İ ŞERİF PROGRAMI DÜZENLENDİ

2026-07-15 15:44 - Spor

TPAO PETROLSPORLU ALİ BIÇAKÇI BALKAN ŞAMPİYONU OLDU

2026-07-13 17:33 - Spor

İlgili Haberler

BARIŞ İÇİN YÜRÜDÜLER

13:53 - Gündem

MALABADİ KAVŞAĞI’NDA KAZA: 7 YARALI

13:45 - Gündem

KADINLARIN EMEĞİ 40 ÇEŞİT ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR

13:44 - Gündem

OKUL ÇEVRELERİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI HIZLANDI

13:43 - Gündem

TYP KURASI ÇEKİLDİ

18:33 - Gündem

Günün Manşetleri

BARIŞ İÇİN YÜRÜDÜLER

13:53 - Gündem

MALABADİ KAVŞAĞI’NDA KAZA: 7 YARALI

13:45 - Gündem

KADINLARIN EMEĞİ 40 ÇEŞİT ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR

13:44 - Gündem

OKUL ÇEVRELERİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI HIZLANDI

13:43 - Gündem

SAADET’TEN ‘GRİ BOŞANMA’ UYARISI

13:40 - Politika