USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dünya bir tiyatro…

28-03-2017

Her,  yıl 27 Mart günü dünya tiyatro günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl sayın yetkililerimiz ve kültür görevlilerimiz, Kütüphane haftasını ve günü nedeniyle bu kadar önemli bir kültürel etkinliği es geçtiler…
Sanırım siyasi irade ve onun hakim olduğu kurumlar tiyatro ve tiyatroculardan uzak olduklarından ve onlara tahammül etmediklerinden dolayı, bu sanatı teğet geçmektedirler…
Her neyse tiyatro çok önemli bir sanattır ve tiyatrosuz bir toplumun kültürel bir damarı eksik sayıldığını iddia edebilirim.
Bence dünya ilahi bir tiyatral sahne ve bizler birer tiyatro oyuncusuyuz, her birimize verilen ilahi bir rol ve giydirilen bir kostüm vardır.
İktidarlar ve siyasiler ise sitemin daha önce yazdığı iktidar, tiyatrosunun, oyununda yer alan birer, oyuncu ve sanatçılarıdır, siyasi tiyatroyu oynamak ise çok önemli bir özellik ve çok önemli bir farklılık gerektirir!
İnsanların varoluşu ve onların, iki dünya yaşamını yazan ilahi tiyatroda, siyasilerin oynadığı tiyatro ise insanların hayatına hükmederek, onların dünyalarını ellerine alarak yönetme sanatı üzerinde tiyatro oynamaktadırlar…
Tiyatro nedir? Sorusuna verilecek cevap: “Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest)ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır.
Tiyatro, bir sahne sanatıdır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.”
Geçmişte usta oyuncuların sahnelediği ve özellikle siyasilerin oyunlarını oynadıkları, tiyatrolar ve oyunlar son yıllarda, tahammülsüz ve sanattan anlamayan sanatçıların hakim olması ile maalesef oynanmıyor.    
Tahammülsüz  ve eleştiriye kapalı olan siyasilerin, oluşturmaya çalıştıkları gerici ve yobaz toplum yapısında, maalesef hem kültür, hem de sanat yönü ağırlıklı olan Tiyatro oyunları, halkın gündeminden düşürülmeye çalışılıyor…
Tıpkı kitap okumayan ve okuma ile arası olmayan bir toplumda, Kütüphane haftası etkinlikleri ile halkın aklı ile alay etmek gibi…
Çünkü günümüzde bilgiye ulaşmak için artık Kitaptan çok sanal aleme ve elektronik kitaplara yönelme ihtiyacı hasıl olmaktadır…
Oysa tiyatro okumaya ve öğrenmeye, izleyip okuduğundan ders çıkarmaya yönelik çok yönlü bir sanat eseridir.
Tiyatrosuz bir halk ve toplumun, düşünme, üzülme ve gülme birlikteliğinin yok olduğunun kanıtıdır, biz toplum olarak, tiyatro izlerken ortak değerlerimizi ve duygu düşüncelerimizi ifade edebiliyoruz…
 
Bu sanat ve bu oyunlar oynanmadığı sürece aynı şeylere gülmek ve aynı olaylara üzülmek refleksini toplum olarak yakalamamız mümkün değildir…
Dünya Tiyatro gününü kutlamayan ve bunu es geçen başta valimiz olmak üzere, Kültür müdürü ve özellikle Belediye başkanının tez elden bir şehir tiyatrosu oluşturarak, ilimizin bu çok önemli kültürel ve sanatsal boşluğunu doldurmaları dileği ile Dünya tiyatro gününü kutluyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?