USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Elektrikten sonra, İnternet…

11-10-2016

Dünya çok hızlı bir şekilde teknolojinin emrine girerek ona adapte oluyor. Çok uzun zaman olmadı, kırk yıl önce çıra ve gaz ocakları ile yetinen insanoğlu, bu gün çok farklı teknolojilere esir olmuş.
Bizler yani bizim nesil yarım asır fazla yaşayanlar, bu hızlı ve baş döndüren gelişmelere çoğu zaman ayak uyduramıyoruz.
Bizim nesilden çağın gerisinde kalan çok kişi tanıyorum, işi emekli olmakta ve dünya dan el etek çekmekte bulan bu tür insanlar aslında, teknolojiye yenik düşen güçsüz insanlardır.
Tek göz evlerde, hayvanları ile birlikte yaşayan, dereden su çekip, çukurları tuvalet olarak kullanan bizim neslimiz bu gün farklı bir yaşam adapte olmaya çalışıyor…
Bu gün sitelerde oturma kültürünü kazanmış, modern ve çağdaş binalarda yaşayan bizim neslimiz, en kıymetli teknolojik kazanımı elektrik olarak bilmekte, elektriksiz hayatı, düşünememektedir.
Yatma, yürüme, içme, yeme, çalışma, tatil yapma, gece gündüz her yerde olmazsa olmaz olan, elektrik enerjisi, yalnız aydınlatma için değil, yaşam ve hayat için vazgeçilmez bir kaynak olmuş…
Elektrik kesintileri ile yaşam durmakta, iş ve çalışma hayatı felç olmaktadır. Tam da elektrikli hayatı kanıksamışken, birde yeni bir teknoloji kaynağı hayatımıza girdi, bunun da önemi elektrikten az değil, hatta daha fazla…
Modern ve çağdaş dünyanın iletişim kaynağı haline gelen İnternet… Bu buluş akılları durduracak hız ve güçte tüm hayatımızı çok güçlü bir şekilde etkilemeye başladı…
Ticaretimiz, ekonomimiz, seyahatimiz, imalatımız, haberleşmemiz vesaire, tüm hayatımız İnternet olmuş.
Yapılan bir araştırmaya göre İnternet kesintilerinin Dünya ve Türkiye ekonomisine etkileri şöyle hesaplanmıştır.
“Dünya ekonomileri artık tamamen internete bağımlı. Bu durum internet engellemelerinin ekonomik maliyeti sonucunu doğuruyor. Brooking Enstitüsü’nün hesabına göre 1 Temmuz 2015 ile 30 Haziran 2016 tarihleri arasında internet kesintilerinin dünyaya ekonomik maliyeti 2.4 milyar dolar olurken, Türkiye’deki 3 internet kesintisi 35 milyon dolarlık zarar getirdi.
İNTERNET erişiminde kesinti yaşanması, bazı sosyal ağlara ulaşılamaması Türkiye’de hayatımızın bir parçası. Peki, internet kapatıldığında sosyal ağlara, haberlere ulaşamıyoruz ama bunun bir ekonomik yansıması olmuyor mu? Elbette oluyor. Modern dünyada ekonomiler de internete bağımlı. Kesinti, kapatma durumunda e-ticaret duruyor, dijital ürün ve hizmetler kullanılamıyor, hastaneler, fabrikalar dijital hizmetlerini kaybediyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 2011 yılında Mısır’daki sokak eylemleri sırasında 15 gün kapatılan internetin ülkeye 90 milyon dolarlık zarar verdiğini açıklamıştı. Amerikan düşünce kuruluşu Brooking Enstitü’nün araştırmacısı Darrell M. West de internet kapatmalarının dünya ekonomisi için maliyetini araştırdı. West’in raporuna göre 1 Temmuz 2015 ile 30 Haziran 2016 arasında dünyada 19 ülkede 753 gün internet kesintisi yaşandı ve bunun maliyeti 2.4 milyar dolar oldu. Türkiye de 19 ülkeden biri. Türkiye’de yaşanılan 3 kapatma ekonomiye 35 milyon dolarlık zarar getirdi.”
Sadece Ekonomik boyutu ile alınan İnternet kesintilerinin, aslında bu kadarla sınırlı olmadığı, insanların bağımlı olduğu bu iletişim ve teknolojik aracın, bir de sosyal ve psikolojik, hatta sağlık açısından oluşturduğu tahribatlar ve verdiği zararlar, dolarlarla ölçülemez değerdedir.

Bizler her yeni buluşun hayatımızı kolaylaştırdığına inanıyoruz, am bu buluşların kullanan kişinin maddi ve manevi yönden etkileri üzerinde hiç durmuyoruz.
Biz her yeni teknolojiye uyum sağladıkça bu teknolojiyi satan ve üreten, devlet ve toplumlara da maddi ve manevi yönden bağımlı hale geldiğimizin farkında değiliz…
İşte emperyalizm bu şekilde yayılıyor ve güçlenerek, güçsüz, üretmeyen ülkeleri ve kıtaları kendi kontrolüne alıyor…  
İşte Türkiye de hesaplanan oranlar ve etki oranı:  “Hükümetlerin internet kapatmaları ulusal veya yerel, özel uygulamaları engelleme ve hizmet kesintisi şeklinde oluyor. Türkiye’de araştırmanın yapıldığı tarihte tam 3 kesinti yaşandı ve bunlar gün olarak bakıldığında 2.75 gün olarak hesaplandı. Türkiye’de özellikle bombalı saldırılar sonrasında Facebook ve Twitter erişiminin engellenmesi olarak ortaya çıkan ve tüm internet hizmeti sağlayıcılarının interneti yavaşlatması şeklinde uygulanan kesintiler ekonomiyi de etkiledi. West, kesintinin maliyetini hesaplamak için internet ekonomisinin o ülkedeki etkinliğine ve milli gelirin yüzde kaçını oluşturduğunu göz önüne aldı. Türkiye’de internet ekonomi milli gelirin yüzde 2.3’üne denk geliyor. Ve bu yüzden 2.75 günlük erişime kapalı olduğu zamanekonomiye 35 milyon dolarlık zarar veriyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?