USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Enerji tasarrufu yapıyor muyuz?

16-01-2017

Enerji denince aklımıza ne geliyor, neye enerji deniyor ve bu enerjinin kaynakları nelerdir? Bu soruların cevabı ile birlikte bunların tasarrufu konusunda ne yapmamız gerekir bunu öğrenmeliyiz…
“Enerji demek güç kuvvet ve dinamizm  Bir cisimde bulunan ve ortaya bir iş çıkarmaya yarayan güce denir. Dünyada hayat, evrendeki enerji sayesinde meydana gelmiştir.
Bu enerjinin çoğu güneşten gelir. Güneş enerjisi toplu olarak kömürde, tahtada, benzinde birikmiş olarak bulunur. Güneş, yeryüzündeki suların buharlaşıp yağmur olarak yağmasını, böylece bir enerji kaynağı olan akarsuların oluşumunu da sağlar. İnsanlık, yeni enerji kaynaklarının keşfiyle paralel olarak ilerlemiştir.
Enerji, birincisi kütle olan fizik biliminin İki önemli unsurundan biridir. Fizik bilginleri enerjiyle kütlenin aynı fikrin İki ayrı durumu olduğunu ileri sürerler. Enerjinin birçok şekillerini kimyasal değişmeler sayesinde elde etmek mümkündür. En önemli enerji kaynaklarından biri de, atom çekirdeğinde bulunur. Bir sistemin enerjisi, o sistemin yapabileceği azami iştir. İş, fizikte bir cisme, bir kuvvetin tesiri ile yol aldırma, yerini değiştirme şeklinde tarif edilir.”
İnsanoğlunun ihtiyacı olan enerji tamamen doğadan karşılanabilen ve doğal kaynaklardan oluşan enerji ile ısıtma ve aydınlatmada kullandığı kaynaklardır.
Bu kaynakların ham maddesini ise bu güne kadar fosil yakıtlar olarak tanımlanan Kömür ve Petrol… gibi yeraltı kaynakları oluşturmaktadır…
Bu kaynaklara ilaveten su, rüzgar ve güneş ten elde edilen enerjiler günümüzde temiz ve dönüşebilir enerji olarak tanımlanmaktadır…
Doğada az ve kısıtlı olan, aynı zamanda enerjiye ( Isı ve Aydınlatma) dönüşümü büyük yatırım ve kaynaklara ihtiyaç duyan bu kaynakların, insanoğlunun ihtiyaçlarına cevap veremediğine şahit oluyoruz.
Enerji aynı zamanda medeniyetin temel kaynağını, gelişme ve çağdaşlaşmanın da en büyük göstergesi olarak biliniyor…
Ne kadar enerji tüketimi fazla ise o kadar çağdaş ve modern imkanlardan yararlanmak fazla olduğunun göstergesidir.
Bizim gibi gelişmekte olan toplumlarda enerji çok büyük harcama kalemi olarak gösterilirken aynı zamanda, bu kalemin temini ve yaygınlaştırılması çok bütçede çok büyük bir yer teşkil etmektedir.
Bu yüzden enerjiyi aydınlatma ve ısıtmada fazla harcamamak, daha çok bu enerjinin sanayide ve teknolojinin kullanımında, kullanmasının daha faydalı olacağı hesaplanmaktadır.
Bu yüzden enerji tasarrufu için büyük çaba harcanmakta ve bununla ilgili önlemler alınmaktadır. Geçen hafta enerji tasarrufu haftası olarak kutlanmaktaydı ve bu alanda alınması gereken tedbirler bir kez daha gündeme getirildi.
Enerji tasarrufu için öne çıkan önlemler şöyle sıralanıyor: Binalarda ısı yalıtımı yönetmeliğine uygun olarak, mantolama ve dış giydirme işlemlerinin yapılması, pencere ve kapıların ısı geçirmezlik standartlarına uygun olması…
Ayrıca aydınlatmada tasarruflu ampullerin kullanılması, az ampul ile çok aydınlatma yollarının aranması…
Kullanılan ev aletlerinde ise enerji tasarrufu sağlayan ve az enerji kullanan ev aletlerinin tercih edilmesi…
Araçlarda yine km başına az yakıt kullanan ve harcayan araçların yanı sıra, toplu taşıma araçlarının  daha fazla kullanılması gerektiği…
 Şimdi gelelim kamuoyunda en fazla üzerinde durulan ve büyük bir toplumsal yara haline gelen kaçak enerji ile ısınma ve aydınlatma da fazla müsrif davranılması ve gereksiz fuzuli, enerji kullanımının bir an önce terk edilmesi ve bedava dahi olsa enerjide tasarruflu davranma alışkanlığı edinmeliyiz! 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?