USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Güvensiz ve yarınsız bir toplum…

22-02-2017

Dün TÜİK Siirt bölge müdürlüğünün aylık istatistikleri, yayınladı. Özellikle güven endekslerinde dikkat çeken konuların başında gelen, Tüketici güven endeksi oldu. 
“Tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre %1,8 oranında azaldı; Ocak ayında 66,9 olan endeks değeri Şubat ayında 65,7 oldu.”
Bu piyasalardaki, yatırım, alım satım, istihdam ve ticaret verilerini doğrudan etkileyen bir endeks olduğu biliniyor.
Bu endeksin düşmesi piyasalarda bir düşüş, harcamalarda bir durgunluk ve satışların o oranda düşmesi demektir.
Bu sonuç aslında aylardan beri süren yanlış siyasi uygulamaların sonucu ve iç, dış politikalardaki tutarsızlıkların neticesidir.
Her ne kadar Referandum nedeniyle iktidar, siyasiler ve kontrollü basın bu konuda güven verici açıklamalar ve yayınlar yapıyorsa da, vatandaşın bu açıklamalara ve bu gelişmelere pek itibar etmediği güven, endekslerinden anlaşılıyor.
Bu tüketici güven endeksi ile yeterli değil, diğer endekslerden gelen sonuçlarda pek iç açıcı ve güven verici değil, işte diğer istatistikler…
“Hanenin maddi durum beklentisi endeksi 85,9 oldu

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre %2,2 oranında azalarak Şubat ayında 85,9 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının düşmesinden kaynaklandı.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi 88 oldu

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Ocak ayında 88,6 iken, Şubat ayında %0,7 oranında azalarak 88 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.

İşsiz sayısı beklentisi endeksi 67,9 oldu

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre %1,4 oranında azalarak Şubat ayında 67,9 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali endeksi 21 oldu

Tasarruf etme ihtimali endeksi %5,9 oranında azaldı. Ocak ayında 22,4 olan endeks, Şubat ayında 21 değerine düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.”

Yani bu istatistikler özellikle bölgemiz için, geleceğini göremeyen Hane halkının, geleceğinden umutsuz olması ve çaresizliğinin resmi çekilmiştir.
En yüksek güven endeksi düşüşü ise, genel ekonomik durumdaki güven endeksi düşüşü olduğu görülmektedir.
Yani vatandaş güvenle ve huzurla, geleceğinden emin olarak alışveriş yaparak, ekonomik şartların düzeleceğinden emin görünmüyor.
Bu endeksin sonucunda, ise stokçuluk, yastık altı birikimler, borçların ödenmemesi, iş ve istihdam alanında büyük bir umutsuzluk olarak piyasaya yansıtılmaktadır.   
Bu umutsuzluk, bu karamsarlık ve bu çaresizlik içinde bir Referanduma gidiyoruz, bunun çok tehlikeli sonuçları olabilir…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?