USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kendimizi Ne Kadar Savunabiliriz?

28-02-2017

Tüm ülkelerde doğal afetler ve savaşlarda, halkın kendisini savunma amacına yönelik olarak kurulan sivil savunma ekipleri oluşturulmakta ve bu konuda eğitimler yapılmaktadır…
Dünyanın tamamında süren savaş tehlikesi ve özellikle bölgemizde süren savaşlar yüzünden, ülkenin dört tarafında savaş tehlikesi mevcuttur…
Birde sivillerin kendini savunmak zorunda olduğu doğal afetler, her zaman olan bir tehlikedir. Örneğin sel, deprem, yangın ve don olayları birer doğal felaket olarak bilinmektedir. 
Ülke geneline bakılacak olursa sivil toplum örgütleri tarafından kurulmuş ve finanse edilmiş dört dörtlük bir sivil savunma teşkilatından söz etmek mümkün değildir…
Bu gün 28 Şubat Dünya sivil savunma günü olması nedeniyle bu önemli konuya biz sivillerin dikkatinin çekilmesi gerektiğine inanıyorum…
Bu tür faaliyetlerin devletin aslı görevleri arasında saymak biraz konunun özüne ters düşmektedir. Çünkü bu konu adı üzerinde sivil savunma o halde biz sivil toplum fertlerinin kendi arasında bu tür doğal felaketler meydana gelmeden önce, tedbir almamız ve örgütlenmemiz gerektiğine inanıyorum…
Örneğin bu tür doğal afetler için önceden, gerekli eğitimlerin verilmesi veya alınması için, sivil kişilerin eğitimine ve doğal felaketler anında hemen harekete geçecek güce sahip olmamız gerekir…
Sel felaketinde, iyi yüzmeyi bilen, kişilerin, gerekli su araçlarının hazırlanması ve bu şahısların anında görev yerlerinde olmasının sağlanması…
Yeterli makina ve teçhizatın yine mahalle ve köy sakinlerince oluşturularak, deprem ve diğer afetler anında hemen hazır bulundurulması…
Savaş halinde, yeterli hemşire, sağlık memuru, cihaz ve tıbbi malzemenin yer aldığı depoların oluşturulması, gerekli gıda ve giyim malzemelerinin hazırlanması…
Bu ve bunlara benzer bir çok konuda, insanlarımızın, hazırlıklı olması ve bu konuda eğitilmesi için bu tür günler çok önem arz etmektedir…
Bizler yıllık temek ihtiyaçlarımızı tedarik ettiğimiz gibi, yıllık sivil savunma ihtiyaçlarımızı da gözden geçirmemiz gerekiyor.
Bu yüzden 28 Şubat günlerinde genel bir seferberlik yapmak için, devletin destek ve önderliğini beklemeden, sivil savunmamızın ihtiyaçlarını sivil toplum örgütleri olarak yerine getirmemiz gerekiyor.
Bu günün yani 28 Şubat Sivil Savunma gününün anlam ve önemi şöyle anlatılmaktadır. 
“Sivil savunma, savaş silahlarının cephe gerisine uzanan etkileri gözönüne alınarak, I. Dünya Savaşı'ndan sonra sivil halkın bu silahların etkisinden korunması bakımından bir örgütlenmeye gidilmesi fikri ortaya çıkmıştır.
II. Dünya Savaşı, savaşların bilinen karakterini değiştirmiş, özellikle uçak tekniğinde meydana gelen hızlı gelişmeler savaşan devletlerin tüm ülke alanlarını savaş haline getirmiştir.
Cephe gerisindeki sivil halk ile savaş gücünü destekleyen resmî ve özel kuruluşlarla ulaştırma tesislerinin korunması, gerek ülke geleceği açısından ve gerekse orduların savaş güçleri ile moral güçlerinin ayakta tutulması açısından sivil savunma adı verilen kavram ortaya çıkmıştır.
Barış zamanında da doğal afetlerle, büyük yangınlara karşı halkın can ve mal emniyetinin sağlanması da bu kavramla birlikte düşünülmüştür.
Türkiye'de 1959 yılında İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak Sivil Savunma Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Sivil savunma halkın afetlerde can ve mal kaybını en aza indirmek için çalışır.
Türkiye'de, 17 Ağustos 1999'da Marmara ve 12 Kasım 1999'da Düzce'de meydana gelen; on binlerce insanın ölümüne ve sakat kalmasına neden olan depremlerde arama-kurtarma çalışmalarına katılmıştır.
Arama-Kurtarma Ekibimiz, 8 Ekim 2005 tarihinde, Pakistan'da meydana gelen ve on binlerce insanın hayatını kaybettiği deprem felaketi sonrası ilk defa Türkiye dışında bir ülkede arama-kurtarma görevi yapmıştır.”
Tabi bu devletin üstüne düşen Sivil Savunma hazırlıkları, ama biz sivil toplum olarak bu konuda ne hazırlığımız var? Bunu sorgulamamız ve bu konuda çalışma yapmamız gerekiyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?