USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TURNANIN BAŞINA NE GELİYORSA TURNANIN KENDİ BAĞIRMASINDANDIR

05-05-2021

TURNANIN BAŞINA NE GELİYORSA TURNANIN KENDİ BAĞIRMASINDANDIR

Cumhurbaşkanlığının yayınladığı son genelgeyle başlayan tam kapanma süreci birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdi. Bunlardan biri de küçük ve basit görünse de günlerdir gündemi işgal edip henüz bir zemine oturtulamayan İZİN BELGELERİ hadisesidir.

Hatırlayacağımız üzere covid-19 vakalarının başladığı 2020 yılından bugüne yasakların uygulandığı günlerde genelgelerde belirtilen muafiyet listesine göre çalışmalarına devam edecek kurum ve çalışanlar için işverenlerin çalışanları için hazırladığı MANUEL İZİN BELGELERİ'ni görevli memurlara sunmaları yeterli idi.

Ancak süreç uzadıkça ve muafiyetin dışında kalan; arkadaş, kafe, kahve kültürüne bağımlı insanların da evde kalacak sabır limitleri dolunca, hanelerde terlikli süpürgeli iç çatışmalar başlayınca, yasakları delmeye hevesli ve bu hususlarda da epey maharetli olan biz toplum için bir çözüm gerekliydi.

ve üretildi. Kısıtlamalarda muafiyet listesinin dışında kalanlar muafiyete tabi firmalarda yetkili olan ahbap ve akrabalarıyla iletişime geçerek çalışmadığı, yüzünü görmediği firmalardan İZİN BELGELERİ aldılar. Muafiyet dışı çoğu insan hatır gönül ilişkisi ile bu belgeleri alıp keyfe göre kullanmaya başladı. Fakat bu işin gidişatı ve sonu hesap edilmemişti ki belli bir süre sonra İlgili bakanlık gözlem ve izlenimlerinden elde ettiği bilgilerden sonra durumun farkına varıp müdahale etti.

Nitekim yayınlanan son genelge ile izin belgeleri barkodlu olarak e-devletten alınmasına karar verildi. Ancak onu da muaf olan olmayan her sigortalı çıkarıp, sigortalı olmayan da sırf bu belge için günlük sigorta giriş çıkışı yapınca buna tedbiren de son olarak çalışanlar için yine e-devlet üzerinden muafiyet durumlarının sistemin belirlediği GÖREV BELGESİ diye bir belge zorunluluğu getirildi. Fakat bu belge de sistemin ağırlığına ve  yoğunluğuna takıldı.

Öyle ki belgenin yürürlüğe gireceği 03.05.2021 tarihi e-devletin aşırı yoğunluğundan teknik sorunları da beraberinde getirince yürürlük tarihi 07.05.2021 tarihine ertelendi.

Fakat bu sistemin altyapısı henüz oturmadığı gibi dahası birçok eksiği sıkıntıyı da doğuracak gibi.

Örneğin muafiyet kapsamında olan bir dağıtım firmasında görev yapan işçilerin e-devlet GÖREV BELGESİ sorgulamalarında bazılarının Muaf bazılarının da Muaf olmadığı durumlar ortaya çıktığı gibi, İşveren ve işveren yetkililerin de çalışanların Görev Belgesinden ayrı olarak değerlendirilip ayrı işlem ve belgelere tabi tutulacaklardı ki dün akşam son dakika haberi olarak İşverenlerinde tıpkı diğer çalışanlar gibi GÖREV BELGESİ'ne tabi oldukları açıklandı.

Süreç öyle bir hal aldı ki yolda durduran polis ve memur ne isteyeceğini, durdurulan şahısta polise hangi belgeyi vereceğini unutur oldu.

Ramazan ayında, İnsan psikolojisinin sarsıldığı depresyon ve agresifliğin tavan yaptığı bir pandemi sürecinde bir de böylesi bürokrasik karmaşıklıklara ve her gün çıkan yeni kurallara da ne gerek var diye tepki ve sitemlerinizi duyar gibiyim.

Lâkin kendim ve kendimiz için de bir öz eleştiri yapıverelim.  Kürtçede bir atasözümüz vardır.

ÇI TÊ SÊRÊ QULING JI QERİNA QULINGÊ (Turnanın başına ne geliyorsa turnanın kendi bağırmasındandır) yani bizim de başımıza ne geliyorsa toplum olarak sorumluluk bilincinden uzak, vurdumduymaz, kural tanımaz tavır ve davranışlarımız ile her gün kendi kendimizi yeni kuralların muhatabı kılıyoruz.

Hülasa; varsa bir sitemimiz önce kendimize, kuralları çiğnemek için gösterdiğimiz üstün gayretlerimize olsun...

Bir de bu süreçte kendi görev alanları olmadığı halde, her zaman olduğu gibi bu sistemin işleyişinde de büyük görev ve rol üstlenerek mükellef ve çalışanlarının izin ve benzeri diğer tüm işlemlerinde yönlendirme ile yardımcı olan, zaman ayırarak yorulan Mali Müşavir meslektaşlarımız ile ofislerinde çalışan elemanlarının emek ve çabalarına da özellikle değinmek lazım. Onlar ki üretim, istihdam ve ekonominin ana lokomotifi görünmez mimarları, Mali Mühendisleridir...

Bütün dünyayı sarmış bu virüs salgının bir an evvel sona ermesi, firmaların izin belgeleri ile değil iş alanları içinde proje yarıştırdığı, ekonomik ve sosyal hayatın normale döndüğü eski günlerimize kavuşmak dualarda buluşmak dileğiyle...

HAYIRLI RAMAZANLAR, HAYIRLI BAYRAMLAR DİLİYORUM...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?