USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Vergi Oranları Neden Artıyor?

03-10-2017

Devlet ve iktidarlar, topladıkları ver4gi oranında hizmet eder veya yatırım yaparlar, şayet dışardan buldukları kaynaklarla iş yapıyorlarsa birde bunun faizini ve diğer maliyetlerini öderler…
Yani anlayacağınız ne kadar vergi o kadar yatırım hizmet ve güvenlik, işte bizlerin gözünden kaçan bir önemli faktör ise bu gelir ile gider arasındaki denge…
Bazı ülkeler bu dengeyi iyi koruyup, iyi hesaplarken bazıları ipin ucunu kaçırıp, ülkeyi krizlere sokarlar…
İdari muhasebe veya yönetim muhasebesi, ülkenin tüm zenginlik kaynakları ve var olan gelirlerini iyi hesaplar ve ona göre harcama planları yapar.
Gelir gider dengesi sağlayabilen ülkeler borçsuz ve emirsiz bir şekilde ülkelerini idare ederler, ama bu dengeyi sağlayamayanlar, hem borç batağına girer, hem de, yönetimi kaptırırlar!
Son yıllarda sürekli zamlar ve sürekli vergi artışları ile karşı karşıya geliyoruz, hatta borçların yapılandırılması ile devlet bazı faiz gelirlerinden feragat ederek, kaynak bulmaya çalışıyor!
Bunun nedeni ise maalesef maliye bütçesini iyi düzenleyememek ve öngörüyü gerçekçi yapamamak, daha doğrusu gelirlerinden fazla harcama yapmak ve bu harcamaları dış borç ile karşılamaya çalışmak…
Yapılan çılgın projeler, tüneller, köprüler ve üst geçiler, alt geçitlerin tamamı, birde buna yeni yapılan Şehir hastaneleri, hava meydanları… 
Tüm bu harcamalar hem dış borçla, hem yüksek maliyetle, hem de plansız ve hesapsız bütçelerle yapıldığı için, hazineye büyük bir yük olmaktadır.
Buna dört bir yanımızda fiilen içinde olduğumuz bir savaş, her gün uçaklarla yapılan sortiler, silah ve mühimmat alımı…
Bu yüzden MTV ye yüzde 40 gibi çılgın bir vergi artışı, dağıtılmayan karlara vergi, ücret dilimlerinden alınan vergilerde artış…   
Bunların tamamının neden kaynaklandığını canlı bir örnekle pekiştirmek isterim.
“KARAYOLLARI Genel Müdürlüğü, CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) başvurusu üzerine Osmangazi Köprüsü ve bağlantı yollarının 13 aylık verilerini açıkladı.
11 Temmuz 2016’da ücretli geçişe açılan köprüyü, Temmuz 2017 sonuna kadar 7 milyon 662 bin 105 otomobil eşdeğeri araç kullandı. Köprü ve bağlantı yollarının 2016 geliri, 194 milyon 776 bin 117 lira oldu. CHP’li Adıgüzel, yap-işlet-devret projesinde 12 aylık bilançonun, garanti edilen 14 milyon 600 bin otomobil eşdeğeri geçişin yarısını bile bulmadığını belirterek, 8 milyon araçlık maliyetin Hazine’den karşılanacağını belirtti.
Osmangazi Köprüsü’nde geçiş ücreti otomobil, kamyonet ve minibüsler için 65 lira 65 kuruş, ikinci sınıf minibüs, kamyonet ve otobüsler için 105 lira 5 kuruş, üçüncü sınıf otobüsler için 124 lira 70 kuruş, dördüncü sınıf kamyonlar için 165 lira 40 kuruş, beşinci sınıf kamyonlar için 208 lira 75 kuruş ve motosikletler için 45 lira 95 kuruş olarak uygulanıyor. Köprü ve bağlantı yollarını işleten şirketlere devletin araç garantisi ise otomobil geçişine eşdeğer ücret üzerinden hesaplanıyor. Karayolları, BİMER aracılığıyla “Sözleşmeye göre ‘köprü ve otoyoldaki tüm gişelerden elde edilen gelirlerin toplamı, garanti edilen araç sayılarına karşılık hesaplanan gelirden düşük olması halinde aradaki fark genel bütçeden görevli şirkete ödenecektir’ maddesi gereğince senede bir defa ödenmektedir” bilgisini verdi.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?