USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

VERGİDE MATRAH ARTIŞI BEKLENTİSİ

21-11-2019

Son zamanlarda herkesin dilinde yeniden matrah artışının yapılacağı konuşulmaktadır. Konu ile ilgili birçok kez bizlere, yeniden matrah artışı çakar mı, bu kondaki tahmininiz nedir diye soru sorulmaktadır.

6736 ile 7143 sayılı yasalar kapsamında birçok firma vergi matrah artışını yaparak kendini güvenceye bağladığını düşünmekte idi. Dikkat edilir ise “idi “ kelimesi çok anlamlıdır. Çünkü özellikle vergi daireleri tarafından mükelleflere gönderilen özel esas yazılarında, firmanın matrah artışı yapmış olmasının hiçbir öneminin olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır.

Uygulamada 26/04/2014 tarihli 28983 sayılı resmi gazetede yayımlanan KDV Uygulama tebliğinin (IV/E.13) Bölümünden sonra gelmek üzere eklenen 14.bölümde “özel esaslar kapsamında olmadığı halde KDV artırımında bulunmuş olan mükellefler, artırımında bulundukları yıllarda alım yaptıkları mükellefler ile ilgili olumsuzluklar için yapılacak tespitler dolayısı ile özel esaslar kapsamına alınmazlar. Ancak, bu mükellefler hakkında, artırımında bulunulan yıllar için sahte belge kullanma olumsuz tespiti yapılması halinde, tebliğin (IV/E-5)bölümünde yer alan hükümler saklı kalmak kaydı ile sonraki döneme devreden KDV ye ilişkin düzeltme işlemi neticesinde artırımında bulunulmayan bir yılda tarhiyat yapılması gerekiyorsa mükellef özel esaslara alınmasa dahi düzeltme işlemi yapılacaktır. DENİLMEKTEDİR.

Yani şunu demek istemektedirler; Örneğin firma 2017 yılında matrah artışı yapmıştır. Kendisine özel esaslar yazısı geldiğinde, gelen yazıdaki firmadan alınan malın KDV sini çıkarılması sonrasında, şayet 2017 yılında KDV ödemesi çıkarsa firma o KDV yi ödemeyecektir. Ancak, çıkarılan KDV sonucunda 2017 Yılında KDV çıkmaz ise, devirlerdeki değişiklerden dolayı 2018 veya 2019 yıllarının herhangi bir döneminde kdv çıkması durumunda ise firma çıkan KDV yi ödeyecektir.

Biz bunu mükelleflere izah etmekte zorluk çektiğimiz gibi, onların yerden göğe kadar haklı olduklarınıda ayrıca belirtmek isterim. Bence tamamı ile bir işgüzarlık ile hareket edilip yorum getirildiğini düşünüyorum. Matrah artışı yapılan firmadan o dönem ile ilgili kdv yi aldıktan sonra bunun ne anlamı kaldı ki?

Veri müfettişlerinin matrah artışına baktıkları bakış açısı ile vergi dairelerinin baktıkları bakış açısı arasında çok büyük farklılıkların olduğunu görüyorum. Şimdi her ikiside aynı kanun maddelerini okumuyorlar mı derseniz sizde çok haklısınız derim.

Özellikle özel esas ve devreden kdv yazılarının firmaların canlarını çok yaktıklarını, şu an yapılan işlemler neticesinde matrah artışının firmaya hiçbir katkısının olmadığını rahatlıkla söylemek isterim.
Yeniden çıkacak bir matrah artışının bu şekilde yorumlanması durumunda çok az sayıda insanın buna güvenerek, matrah artışına gideceğine inanıyorum. Şu anki güven adeta yerlerde sürünmektedir. Matrah artışı yapılan dönemlerdeki KDV, mükelleften alınıyor ise, firmalar neden matrah artışlı yapsınlar ki?

Konu tarafımca, gelir idaresi başkanlığına kadar götürülmüş ve verilen cevabın son paragrafında “vergi artırımında bulunulan yıl/yıllar için yapılan düzeltmeler neticesinde KDV, artırımında bulunulmayan dönemde/dönemlerde de düzeltme yapılması gerekiyorsa düzeltme işleminin verilen son beyannameye kadar yürütülmesi ve artırımında bulunulmayan bir dönemde ödenecek KDV çıkması durumunda ise tarhiyat yapılması gerektiği izahtan verastedir” DENİLMİŞTİR.

Kısacası, şu anki uygulamalar itibari ile mükellefler kendilerini kandırılmış olarak his etmektedirler.
Malesef özellikle vergi mevzuatı dilinin çok karmaşık ve net olmadığı gerçeği tekrardan bir daha karşımıza çıktı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?