USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ya Orman, Ya Derman…

20-03-2017

Ormanları olmayan ülkelerin insanları maalesef bir çok sorunla mücadele etmek zorunda kalıyor, bu yüzden, bir çok hastalıklar ve doğal afetler sonucu hasta ve çaresiz olarak, ilaçlarla uğraşıyor…
Ormanlar doğal yaşamın korunması için çok faydalı ortamlardır, bu yüzden hem yeraltı, hem de yerüstü dengenin sağlanması için ormanlara ihtiyaç duymaktayız…
Yeraltı su kaynaklarının tutulmasına, yaşam için gerekli olan oksijenin üretilmesine, karbondioksitin emilmesine, doğanın dengesini sağlayan canlıların yaşamasına ve barınmasına, yardımcı olan ormanlar…
Ayrıca insanoğlunun temel ihtiyaçlarının sağlandığı çok önemli bir doğal maden kaynağı olarak, faydaları saymakla bitmeyen, çevresel faktörlerdir.
İnsanoğlunun Kağıt ihtiyacı, ev yapmak için kereste, mobilya yapmak için tahta, yakıt yakmak için odun ihtiyacını karşılarlar…
Yağmurların yağmasına, sel felaketlerinin engellenmesine yardımcı olurlar, depremlerde ve fırtınalarda, barınak, saklanmak için sığınak olurlar…
Bitkilerin yaprağından ilaç, meyvesinden ihtiyaç karşılanır, yazın gölgesine, kışın kovuğunda saklanır, insanoğlu onsuz, rahatsızlanır, hastalanır…
Ağaçlarının kokusu, toprağa verdiği organik ve biyolojik destekle toprağı güçlendirir ve verimli hale getirir…
Faydası ve yararları saymakla bitmeyen ormanlarımızı maalesef tüm bu önemine rağmen, her gün azalmakta ve her gün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır…
Biz ülke olarak geçmişte ormanlarla kaplı bir coğrafya da yer almamıza rağmen, bu gün modern ve çağdaş dünya, sistemine doğru gittikçe, ormanlarımızı yok etmekte ve onlara gereken değeri maalesef vermemekteyiz…      
Bakın Avrupa da 12 bin bitki yaşamakta iken, Türkiye de 9 bin bitki türüne rastlanmıştır, bu rakamlar bile bizim geçmişte ne kadar, yeşil bir ülke olduğumuzu göstermektedir.
Ama maalesef tüm dünya da ormanlara karşı çok acımasızca davranıldığına şahit oluyoruz…
“Dünyada her yıl 16 milyon hektar orman alanı yanmaktadır. (82 Nijerya kadar) Son 30 yılda dünya orman örtüsünün beşte biri yok oldu. Yetişmiş bir ağaç günde 17 kişinin oksijen ihtiyacını karşılıyor ve 22.5 kilogram karbondioksiti yok ediyor. Dünyadaki kağıt tüketiminin yarısı geri kazanılsa, her yıl 8 milyon hektar orman alanı korunabilir. Dünyamız dakikada 21 hektar orman alanı kaybediyor. Son 30 yılda dünya orman örtüsünün beşte biri yok oldu. Her yıl doğaya 7 ağaç borcumuz var! Çünkü; Bir yıl içinde, kullandığımız kağıt- kartonlar ve ayrıca yaşamsal ihtiyaçlarımız için 7 adet ağacı tüketiyoruz. Bir Avrupalı yılda ortalama olarak 300 kg. Kağıt ve kağıt ürünleri tüketmektedir. Dünyada her yıl kağıt tüketiminin yarısı geri kazanılsa, Türkiye büyüklüğünde bir ormanlık alan yok olmaktan kurtarılmış olur.” Yukarıdaki bilgilere dikkat edecek olursak, insanoğlu sanayi devrimi ile birlikte sadece kağıt ihtiyacı için, ormanlara karşı ne kadar acımasız davrandığının açık göstergesidir…
Bu hafta dünya orman haftası, bu hafta münasebeti ile ormanlarımızı korumak ve kaybettiklerimizi geri kazanmak için yeni bir seferberlik ilan etmemiz gerekmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?