?>

BATÜ’DEN ‘ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE TASARRUFUNUN ÖNEMİ’ KONFERANSI

Bölgesel kalkınma alanında enerji üzerine ihtisaslaşan Batman Üniversitesi, bu alanda kurmuş olduğu Enerji Koordinasyon Merkezinin bir projesi olan ‘Bölgesel Kalkınmada Enerji Verimliliği ve Tasarrufunun Önemi’ adlı çalıştayın son konferansını gerçekleştirdi.

Gündem - 2 yıl önce

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş hizmet bölgesi olan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak’tan sonra Batman Valiliği'nin desteğiyle Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa akademik, idari personel ve ilimizin muhtarları katıldı.  

Bölgede enerji verimliliği ve tarımsal alanların etkin kullanımının öneminin  vurgulandığı ve yanlış tekniklerle gerçekleştirilen faaliyetlerin kuraklık riskini tetiklediğinin aktarıldığı konferansta halk olarak bilinçlenmemiz gerektiğine vurgu yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, davetlilere göreve başladığı günden bu güne enerji alanında üniversite olarak yapılan çalışmalardan ve gelişmelerden bahsetti. Rektör Demir kaynak kullanımında bilincin arttırılması ve tasarrufunun öneminin üzerinde durarak salonda bulunan çok sayıda muhtar ve imamın yaşadıkları bölgede insanların bilinçlendirilmesi konusunda önemli bir role sahip olduklarını ifade etti.

Konferansı organize eden ve düzenledikleri konferanslar ile Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş hizmet bölgelerindeki halkı bilinçlendirmeyi hedefleyen Enerji Koordinasyon Merkezi Yöneticileri Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür konferansta “Enerji verimliliğinde en önemli faktör enerji tasarrufudur. Doğal kaynakların bilinçsizce ve büyük bir hızla tüketilmesi ve küresel ısınma artık ciddi bir tehdit olarak hayatımızı etkilemeye başladı.  Enerji tüketim alışkanlığı değişiklikleri ile kayıt dışı elektrik kullanımı engellenerek büyük kazançlar elde edilecek” dedi.

Bunun yanı sıra Harran Ovası’nda kuraklık riskinin arttığına vurgu yapan yöneticiler “Yapılan araştırmalarda yer altı su seviyesinin 30 metreden 300 metreye düşmesiyle dağıtım yüklerinde ciddi artışlar gözlemlendi. Çiftçiler sulama yapabilmek için 700-800 metrelerden su çıkarmak durumunda kalıyor ve bu durumda yüksek elektrik tüketimi gerçekleştiriyorlar. Tarımsal sulama abonelerinin yüzde 90’ı borçlu. Bu durumun temeli sulama alanlarının yeterli düzeyde olmamasından kaynaklanıyor”  dedi.

Harran ovasının 10-15 yıl içerisinde vahşi sulama sonucu işlevsiz hale gelebileceğinin de araştırmalarla tespit edildiğini vurgulayan yöneticiler tarım arazilerinin kuraklaşmasını önlemenin tek yolu modern sulama tekniklerini benimsemek olduğunun altını çizdi.

 

Haftanın Öne Çıkanları

“VERGİDE ADALET İSTİYORUZ”

2023-11-15 14:52 - Ekonomi

GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ UZMANLARI GÖREVE BAŞLADI

2023-11-15 14:51 - Sağlık

ULUSAL ANNE DOSTU HASTANE UNVANINI ALDI

2023-11-12 19:42 - Sağlık

RESUL İNAN, ADAYLIĞINI AÇIKLADI

2023-11-11 12:04 - Gündem

629 ŞAHIS TUTUKLANDI

2023-11-15 14:51 - Asayiş

DOLANDIRICILAR YAKAYI ELE VERDİ! 10 TUTUKLAMA

2023-11-13 15:48 - Asayiş

KAÇAKÇILIĞA GEÇİT YOK

2023-11-10 12:20 - Asayiş

DÜNYA DİYABET GÜNÜ MESAJI

2023-11-13 19:56 - Sağlık

MEM’DEN HAFTALIK TOPLANTI

2023-11-15 13:17 - Eğitim

EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ GÖRÜŞÜLDÜ

2023-11-14 14:24 - Sağlık

İlgili Haberler

HAVALİMANI YAZ TARİFESİNE GEÇİYOR

14:36 - Gündem

ENGELLİLER, SAMSUN DEPLASMANINDA KRİTİK SINAVDA

14:25 - Gündem

ESNAF ODASINDAN ÖNEMLİ BİR HİZMET DAHA HAYATA GEÇİRİLDİ

14:22 - Gündem

KENT GENELİNDE GENEL TEMİZLİK ÇALIŞMASI

14:21 - Gündem

193 BİN TONUN ÜZERİNDE MEYVE VE SEBZE TÜKETİLDİ

14:19 - Gündem

Günün Manşetleri

HAVALİMANI YAZ TARİFESİNE GEÇİYOR

14:36 - Gündem

 “BASIN ÜZERİNDEKİ BASKILAR ARTIYOR”

14:26 - Politika

ENGELLİLER, SAMSUN DEPLASMANINDA KRİTİK SINAVDA

14:25 - Gündem

ESNAF ODASINDAN ÖNEMLİ BİR HİZMET DAHA HAYATA GEÇİRİLDİ

14:22 - Gündem

KENT GENELİNDE GENEL TEMİZLİK ÇALIŞMASI

14:21 - Gündem