?>

HDP’Lİ VEKİL, ÇALINTI TARİHİ ESERLERİ SORDU

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Batman Müzesi’nden çalınan tarihi eserleri Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.

Gündem - 5 yıl önce

ANTEP, İSTANBUL VE BATMAN’DA TARİHİ ESERLER KAYBEDİLDİ

Son zamanlarda müzelerdeki çalıntı eserlere ilişkin haberlerin sık sık basında yer aldığını belirten İpekyüz “Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesinde çalışan bir arkeologun başka bir kuruma görevlendirilmesi sonucunda arkeologun üzerine zimmetli 9 bin tarihi eserin devredilmesi için bir komisyon kurulmuştur ve tarihi eserlerin devredilme çalışması sırasında 200'e yakın tarihi eserin kayıp olduğu, 100 eserin de kayıt numarasının bulunmadığı komisyon tarafından tespit edilmiştir. Türkiye'nin en kapsamlı resim koleksiyonuna sahip Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesinde çalıntı ve sahtesiyle değiştirilen eser sayısının 42 olduğu rektör tarafından açıklanmıştır. Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı Dolmabahçe Sarayı’nda muhafaza edilen, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid’den kalma, her biri ağırlığı 46 kilogram olan som altından 2 vazonun kaybolduğu ortaya çıkmıştır. Tarihi eser kaçakçılarından 2017 yılında ele geçirilen ve sonrasında Batman İl Kültür Müdürlüğü Müzesi'ne teslim edilen, piyasa değeri 10 milyon TL olan, 20’ye yakın Roma ve İslam dönemine ait altın sikkelerin kaybolduğu ortaya çıkmıştır” dedi.

AÇIĞA ALINAN PERSONELLER VAR MI?

Müze envanterinde yer alan tarihi eserlerin sayımının en son hangi tarihte yapıldığını sonar İpekyüz “Müzelerde tarihi eserlerin güvenliğini sağlamak için ne tür tedbirler alınmıştır, bu tedbirler güvenlik standartlarına uygun mudur? Batman İl Kültür Müzesinde güvenliği sağlayan kaç personel vardır? Bakanlığınız, müze envanter denetimlerini hangi sıklıkla yapmaktadır? Açılan soruşturma kapsamında açığa alınan personel var mıdır? Bakanlığınız tarafından tarihi eserlerin korunması için yeni bir mevzuat çalışması var mıdır?” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

PETROLSPOR’UN YÖNETİMİ BELLİ OLDU

2021-06-19 00:35 - Spor

MHP’DE KOZLUK VE GERCÜŞ’TE MAZBATA HEYECANI

2021-06-18 11:39 - Gündem

PETROLSPOR TRANSFERE BAŞLADI

2021-06-16 10:01 - Spor

FAHRİ KUR’AN KURSU ÖĞRETİCİLERİNDEN HÜDA PAR’A ZİYARET

2021-06-19 21:30 - Gündem

DOĞUM İÇİN BATMAN’I TERCİH ETTİ

2021-06-21 13:17 - Gündem

HDP’Lİ VEKİL, ÇALINTI TARİHİ ESERLERİ SORDU

2021-06-22 16:01 - Gündem

BATMAN’DAN SİSİ’YE TEPKİ!

2021-06-19 00:50 - Gündem

DEVA’DAN BATMAN ÇIKARMASI

2021-06-18 14:31 - Gündem

BAŞKAN POLAT’TAN YOLSUZLUKLARLA İLGİLİ SERT AÇIKLAMA

2021-06-16 15:00 - Gündem

YILMAZ GÜNEY SERGİ ALANI’NA YENİ SÜSLEMELER GELDİ

2021-06-19 00:39 - Gündem

İlgili Haberler

DONDURUCU KIŞTA YABAN HAYATINA UMUT OLDULAR

16:24 - Gündem

“SOKAK HAYVANLARINA GIDA DESTEĞİ SAĞLIYORUZ”

16:23 - Gündem

FEN İŞLERİNDEN ARALIKSIZ ÇALIŞMA

16:22 - Gündem

KADINLAR OKUMA-YAZMAYLA YENİ BİR HAYATA ADIM ATIYOR

16:20 - Gündem

SEMİH ÇELİK’TEN BATMAN’A GURUR VEREN BAŞARI

16:17 - Gündem

Günün Manşetleri

DONDURUCU KIŞTA YABAN HAYATINA UMUT OLDULAR

16:24 - Gündem

“SOKAK HAYVANLARINA GIDA DESTEĞİ SAĞLIYORUZ”

16:23 - Gündem

FEN İŞLERİNDEN ARALIKSIZ ÇALIŞMA

16:22 - Gündem

KADINLAR OKUMA-YAZMAYLA YENİ BİR HAYATA ADIM ATIYOR

16:20 - Gündem

“BU TATİL ÇOK SPORTİF GEÇİYOR”

16:18 - Spor