?>

ILISU BARAJI ÇALIŞTAYI YAPILDI

Vali Hulusi Şahin, Batman Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Enerjide Kritik Alt Yapıların Güvenliği ‘Ilısu Barajı’ Çalıştayı’na katıldı.

Gündem - 4 yıl önce

Hasankeyf Meslek Yüksek Okulunda düzenlenen programa; Valimizin yanı sıra Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Adem Taşkın, TPAO Bölge Müdürü Mustafa Demir, farklı üniversitelerden öğretim üyeleri, ilgili bakanlıklardan konunun uzmanları ile güvenlik uzmanları katıldı.

Bilgilendirme sunumunun ardından program, Vali Şahin ve Rektör Demir’in selamlama konuşmaları ile devam etti. 

Konuşmasına ilimizde gerçekleştirdikleri akademik çalışmalardan dolayı Batman Üniversitesine teşekkür ederek başlayan Vali Şahin “Ilısu Barajı özelinde özellikle enerji altyapılarının güvenliği konusu aslında çok eski bir konu. Altı Gün Savaşı, diğer adlarıyla 1967 Arap-İsrail Savaşı sonrasında petrolün silah olarak kullanıldığı 70’li yıllarla birlikte gündemimize geldi. Dünya, o dönem yaşanan petrol krizinin bir benzerini, bugün Rusya-Ukrayna savaşında yaşıyor. Birçok ülke enerji yakıtlarının tek bir tedarikçiden almanın yarattığı sıkıntıları bugün yaşıyor. Benzeri durum Türkiye için de geçerli. Türkiye, enerjisinin büyük çoğunluğunu ithal fosil yakıtları yakarak elde ediyor. Bu ithal ikamesini kıran, hidroelektrik santralleri oldu.  Bu kritik altyapıların güvenliği konusu sadece saldırı ve sabotaj gibi konulardan ibaret değil. Ben, konuya arz güvenliği açısından bakıyorum. Bizim hidroelektrik santrallerimiz, enerjideki arz güvenliğimizin en önemli sigortasıdır.

Türkiye’nin hidroelektrik santral potansiyelinin tamamen kullanılması Türkiye’nin enerji güvenliği açısında son derece kritik.  Ama yeterli mi? Değil. Çünkü Türkiye’nin o potansiyeli de sınırsız değil. 1970’li yıllarda yapılan planlamanın artık sonuna geliyoruz. Artık alternatif enerji arayışımızı hızlandırmalıyız. Mutlaka sürdürülebilir enerji (Güneş ve Rüzgar enerjisi gibi) kaynaklarını devreye sokmamız lazım. Bunlar şu anda gerek teknolojik açıdan gerekse de maliyetler açısından çok rantabl olmadığı ve Türkiye’nin enerji üretim pastasından çok küçük dilimler aldığının farkındayız.  Geleceği planlıyor isek bunun da çözümlerini şimdiden bulmalıyız ve bu oranların hızla artırılması, o pastanın içinde ithal ikameli fosil yakıtlara dayanan bölümün olabildiği kadar azaltılması bizim bir numaralı arz güvenliği konumuz olmalıdır. Bu konuda TPAO Türkiye’yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtarmak için çok önemli projeler sürdürüyor” diye konuştu. Konuşmaların ardından iki gün sürecek olan çalıştayda; Ilısu Barajı özelinde enerjide kritik alt yapıların güvenliği konusu farklı oturumlarda ele alınarak değerlendirilecek. 

Haftanın Öne Çıkanları

BAŞKAN GÜR’DEN ANNELER GÜNÜ MESAJI

2022-05-08 17:42 - Halkın Sesi

BARO’DAN ‘TEHDİT’ ELEŞTİRİSİ

2022-05-08 17:37 - Gündem

715 BİN TL’YE 3 FORMA SATILDI

2022-05-08 17:48 - Gündem

RAYBÜS SEFERLERİ BAŞLADI

2022-05-08 17:38 - Gündem

SÖZLÜ HAKARETİ ELEŞTİRDİLER

2022-05-08 17:33 - Gündem

CHP'YE KATILIMLAR ARTARAK DEVAM EDİYOR

2022-05-08 17:40 - Gündem

MHP’DE BAYRAM KUTLAMASI 3 GÜN SÜRDÜ

2022-05-05 15:50 - Gündem

SUUDİ DOKTOR, GÖZ AMELİYATI İÇİN DÜNYA’YI TERCİH ETTİ

2022-05-10 13:12 - Gündem

OKULLARA MALZEME DAĞITIMI YAPILDI

2022-05-05 15:52 - Gündem

EKMEN, ACILI AİLEYİ ZİYARET ETTİ

2022-05-05 15:43 - Gündem

İlgili Haberler

UNUTULAN ALTIN DOLU ÇANTA SAHİBİNE TESLİM EDİLDİ

17:05 - Gündem

BİNLERCE KAÇAK ÜRÜN ELE GEÇİRİLDİ

17:04 - Gündem

MUĞLASPOR YÖNETİMİNDEN VALİ CANALP’E ZİYARET

17:03 - Gündem

AV YASAĞI BAŞLADI

17:02 - Gündem

EKMEN “ENGELLİLER İÇİN EŞİT YAŞAM HÂLÂ SAĞLANABİLMİŞ DEĞİL”

17:01 - Gündem

Günün Manşetleri

UNUTULAN ALTIN DOLU ÇANTA SAHİBİNE TESLİM EDİLDİ

17:05 - Gündem

BİNLERCE KAÇAK ÜRÜN ELE GEÇİRİLDİ

17:04 - Gündem

MUĞLASPOR YÖNETİMİNDEN VALİ CANALP’E ZİYARET

17:03 - Gündem

AV YASAĞI BAŞLADI

17:02 - Gündem

EKMEN “ENGELLİLER İÇİN EŞİT YAŞAM HÂLÂ SAĞLANABİLMİŞ DEĞİL”

17:01 - Gündem