?>

ENERJİ MODELLERİ MASAYA YATIRILDI

Batman’ı, tarım ve sanayi alanında bölgenin çekim merkezi konumuna getirecek Sera Organize Tarım Bölgesi (Sera OTB) projesinde kritik bir aşamaya geçildi.

Gündem - 10 saat önce

Yaklaşık 23 bin dönüm alan üzerine kurulması planlanan dev yatırımın ilk etabı olan 1000 dekarlık bölümde uygulanacak enerji üretim yöntemleri, Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda kapsamlı şekilde değerlendirildi.

Kamu kurumları, üniversite ve özel sektör temsilcileri katıldığı toplantıda; projenin teknik altyapısına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu ve Batman Sera OTB için sürdürülebilir enerji modelleri ele alındı. 

EN VERİMLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ MODELİ ARANIYOR"

İlk etapta kurulacak seralarda kullanılabilecek enerji sistemleri teknik, ekonomik ve çevresel boyutlarıyla ele alındığı toplantıda; tarımsal üretimde verimliliği artıracak en uygun modelin belirlenmesi amacıyla, ortak ısıtma sistemlerinin uygulanabilirliği, farklı enerji kaynaklarının yatırım ve işletme maliyetleri, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği kriterleri, Dünya ve Türkiye’deki yüksek kapasiteli sera organize tarım bölgelerindeki örnek uygulamalar ayrıntılı olarak anlatıldı.

Toplantıda özellikle, Güneş Enerji Sistemleri (GES), Isı pompası teknolojileri, Doğalgaz temelli enerji üretimi ve Biyokütle kaynakları (mısır anızı gibi tarımsal atıkların değerlendirilmesi) enerji alternatifleri üzerinde duruldu.

Ayrıca yüksek verimlilik ve tasarruf sağlayacak hibrit enerji modelleri de gündeme alınarak, uzun vadede sürdürülebilir ve ekonomik bir enerji altyapısı kurulması hedeflendi.

“SADECE BİR TARIM ALANI DEĞİL, BÖLGESEL KALKINMA PROJESİ”

Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Vali Canalp, Sera OTB’nin klasik bir yatırım projesinin ötesinde stratejik bir kalkınma hamlesi olduğuna dikkat çekerek, “Batman Sera Organize Tarım Bölgesi yalnızca modern seracılık faaliyetlerini bir araya getiren bir alan değil; planlı üretim, ortak altyapı kullanımı, enerji verimliliği ve yüksek katma değerli tarımsal üretim modeliyle bölgesel kalkınmaya yön verecek stratejik bir projedir” dedi. 

MODERN TARIM TEKNOLOJİLERİYLE REKABETÇİ ÜRETİM MODELİ”

Toplantının sonunda kurumlar arası iş birliğinin güçlendirilmesi, yatırım sürecinin koordineli yürütülmesi ve projenin bölge ekonomisine sağlayacağı katkılar değerlendirildi.

Toplantıya; Vali Yardımcısı Ekrem Güngör, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, İl Tarım Orman Müdürü Necdet Tuncer, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul, TEİAŞ Bölge Müdürü Faik Nadir Ayaz, Kozanlar Grup CEO’su Halil Kozan, ilgili kurumların teknik elemanları katıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

"KÜRTÇE EĞİTİM VE RESMÎ STATÜ ŞART"

2026-02-22 17:00 - Gündem

27 YILLIK GAZETECİLİK BİRİKİMİ KİTAP OLDU

2026-02-22 16:59 - Gündem

POTANIN BÖLGE ŞAMPİYONLARI BELLİ OLDU

2026-02-24 11:34 - Spor

DEM PARTİ’DEN MAHALLE VE KÖY BULUŞMALARI

2026-02-24 11:42 - Politika

11 BİN 604 KİŞİ SÜRÜCÜ AKADEMİSİ’NDEN FAYDALANDI

2026-02-24 11:39 - Gündem

UYUŞTURUCU OPERASYONU

2026-02-23 17:02 - Gündem

BAYINDIR'DA İFTAR BİR BAŞKA GÜZEL

2026-02-22 16:55 - Gündem

HASANKEYF YOLU YEŞİLE BOYANIYOR

2026-02-23 17:00 - Gündem

HALK OYUNLARI ŞAMPİYONASI TAMAMLANDI

2026-02-24 11:23 - Spor

ÇOCUKLAR GÜVENDE EKİBİ SOKAKLARI TARIYOR

2026-02-23 17:01 - Gündem

İlgili Haberler

VALİ CANALP, GERCÜŞ’TE VATANDAŞLARLA İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

16:13 - Gündem

OSB YÖNETİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI

16:12 - Gündem

TRAFİK İŞARETLERİ YENİLENİYOR

16:05 - Gündem

RAMAN DAĞI’NDA KARTPOSTALLIK KARELER

16:05 - Gündem

ŞUBAT AYI KAYMAKAMLAR TOPLANTISI YAPILDI

16:04 - Gündem

Günün Manşetleri

VALİ CANALP, GERCÜŞ’TE VATANDAŞLARLA İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

16:13 - Gündem

BAHİS OPERASYONUNDA 42 TUTUKLAMA

16:13 - Asayiş

OSB YÖNETİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI

16:12 - Gündem

BATMAN’DA 33 FİRARİ YAKALANDI

16:11 - Asayiş

TRAFİK İŞARETLERİ YENİLENİYOR

16:05 - Gündem