USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

BÖLGESEL KALKINMA KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Enerjide Pilot Üniversite olarak İhtisaslaşan Batman Üniversitesi Ekim ayı içerisinde Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman’da olmak üzere ‘Bölgesel Kalkınmada Enerji Verimliliği ve Tasarrufunun Önemi’ isimli konferans serisi yapıyor.

BÖLGESEL KALKINMA KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
07-10-2023 15:45
07-10-2023 15:47
Google News

Konferans serisinin ilkini Diyarbakır Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Konferans Salonunda yapıldı.

Sunuma Diyarbakır İlçe Kaymakamlıklarına bağlı Mahalle Muhtarları ve Diyarbakır Müftülüğü Diyanet personeli katıldı. Yoğun ilgi gören sunum ‘Enerji Verimliliği ve Tasarrufu’ içeriği ile Batman Üniversitesi Enerji Koordinasyon Merkezi Yöneticileri Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür tarafından gerçekleştirildi.

Katılımcılara, 2023 Yılı Elektrik Kurulu Gücünün Kaynak Bazında Dağılımı miktarları öncelikli olarak aktarılan sunumda, gereksiz enerji tüketimi ve kayıpların azaltılması hakkında önemli açıklamalar yapıldı. Enerji verimliliğinde en önemli faktörün enerji tasarrufu olduğu vurgulanan konferansta,  doğal kaynakların bilinçsizce ve büyük bir hızla tüketilmesi ve küresel ısınmanın artık ciddi bir tehdit olarak hayatımızı etkilemeye başlamış olmasının olumsuz etkileri aktarıldı. Binalarımızda, evlerimizde, yaşam alanlarımızda, ulaşımda, elektrikli cihaz kullanımında, aydınlatmada alacağımız bazı tasarruf önlemlerinin örnek hesaplamalar ile karşılaştırıldığı ve kayıt dışı elektrik kullanımının önüne geçilmesi ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki küçük değişiklikler bizlere çok şeyler kazandıracağı açık bir şekilde ortaya konuldu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde özellikle yaz aylarında sulama yükleri bir hayli artması, söz konusu sulama yüklerinin bölgede yapılan incelemelerde dalgıç su pompalarından kaynaklandığı ve bu pompaların büyük çoğunluğunun kayıt dışı elektrik kullandığı, bu yüzden dağıtım yükleri plansız olarak her geçen gün arttığı iletildi. Bu artışın yer altı su seviyesi 30 metre derinliklerden, 300 metrelere inmesine, bitkinin kullanacağı suyun fazlası buharlaşmakta ve buharlaşma neticesinde toprakta aşırı tuz birikimi meydana getirmesine, bitki üzerine, beslenme ve metabolizmayı bozmak yoluyla zehirleyici etki yapan bu tuzluluk, bitkinin topraktan su alımını güçleştirmekte, toprağın yapısını bozarak bitki gelişimi yavaşlatmasına neden olduğu anlatıldı.

Dünyadaki tarımsal amaçlı su kullanımı, toplam sektörel su kullanımının %70’ini oluştuğu, 2021 yılı gerçekleşmelerine göre, ülkemizde tarımsal sulama maksatlı su kullanımı 45,05 milyar metreküp ile toplam kullanım içinde %77 paya sahip olduğu, böylece kayıt dışı elektrik kullanımının tüm aboneleri olumsuz etkilemesinin yanında tarımda vahşi sulama yerine modern sulama teknikleri ile enerjinin verimli kullanılmasının mümkün olduğu bilgisini paylaşan akademisyenler, davetlilerin sorularını cevaplandırdıktan sonra sunumlarını tamamladı.

Rektör Demir’den Öğrencilere ‘Meslek Seçimi ve Kariyer Planlama’ Eğitimi Verdi

Batman Valiliğinin himayelerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Batman Üniversitesi arasında imzalanan ‘2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Akademisyen-Öğrenci Buluşmaları İş Birliği Protokolü’ kapsamında Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi öğrencilerine ‘Meslek Seçimi ve Kariyer Planlama" konulu eğitim verdi.  

Konuşmasına ‘Öğrencilerimizin Kariyer Planlamalarında Işık Tutacak Çalışmalara İmza Atacağız’ diye başlayan Rektör Demir öğrencilere üniversitenin kapılarının her zaman açık olduğunu söyledi.

Öğrencilere ‘Meslek Seçimi ve Kariyer Planlama’ başlık bir sunum yapan Rektör Demir, değişen dünyada öğrencilerin doğru kariyer planlaması yapmasının öneminden bahsetti. Bugün ilkokula yeni başlayan öğrencilerin büyük bölümünün mezun olduğunda henüz var olmayan mesleklerle karşılaşacağını ifade eden Rektör Demir, öğrencilerin kariyer planlaması yaparken yalnız günümüz dünyasını değil mezun olduklarında karşılaşacakları iş dünyasını da göz önünde bulundurması gerektiğini kaydetti.

Öğrencilere geleceğin mesleklerini ve iş dünyasında sahip olmaları gereken becerileri anlatan Prof. Dr. İdris Demir ayrıca Ekim ayında yapılacak Bilişim Fuarına Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi öğrencilerini de davet etti. 

Orta öğretimden sorumlu Şube Müdürü Akın Arı, Okul Müdürü Şah İsmail İlboğa ve öğrencilerin katıldığı ‘Meslek Seçimi ve Kariyer Planlama’ konulu eğitimin sonunda öğrencilere Aziz Sancar'ın Kendi Kaleminden Hayatı ve Bilimi kitabının hediye edildi hatıra fotoğrafı çektirildi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?