USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kadınlara KİHEP eğitimleri

Kadınlara KİHEP eğitimleri

Kadınlara KİHEP eğitimleri
24-12-2015 18:15
Google News

Batman Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğü Batmanlı kadınlara 4 aylık süreci kapsayan “Kadın İnsan Hakları Eğitim Programı” çalışmaları devam ediyor. Batman Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğü tarafından KİHEP (Kadın İnsan Hakları Eğitim Programı) kadınlara eğitim veriliyor. Belediye Kadın Politikalar Müdürü Derya Demir Kahraman: "KİHEP, içerisinde ekonomik hakların, anayasal ve medeni hakların, doğurganlık haklarının, iletişim eğitimlerinin, kadına ve hayata ilişkin her şeyin bulunduğu bir programdır" dedi. KİHEP programını dönüşümlü olarak sürekli vereceklerini söyleyen Kahraman, hedeflerinin Batman'da 2016 yılında 500 kadına ulaşmak olduğunu söyledi. 
'KİHEP HER TÜRLÜ ÇALIŞMAYI İÇEREN BİR EĞİTİM'
‘Kadın İnsan Hakları Eğitim Programı’nın içeriği hakkında bilgi veren Batman Belediyesi Kadın Politikaları Müdürü Derya Demir Kahraman, programın 4 aylık bir süreden oluştuğunu ve haftada bir gün 3-4 saatlik bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Kahraman: “Programın her haftası ayrı konularla dolu dolu geçiyor. Aynı zamanda programın içinde video, kadınlara ilişkin film izletileri ve gösterileri de oluyor. Bu eğitimi en az 20 kadından oluşan bir gruba veriyoruz. Çalışmamızda tabii ki esas aldığımız şeyler kadının hayattaki, kamusal alandaki yerinin daha görünür olmasına ilişkin çalışmalar yürütmek ve bunu daha çok ön plana çıkaracak şekilde eğitimler düzenlemektir." diye belirtti. 
'BU EĞİTİMLERLE KADINLAR HAYATIN İÇİNDE YER ALMAYA ÇALIŞIYOR'
KİHEP eğitiminin Batman Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğü bünyesinde bulunan Hevî-Umut Kadın Atölyesi'nde verdiklerini belirten Kahraman: "Eğitimleri atölyede vermemizin bir diğer nedeni kadınlarla iç içe olan bir yer ve aynı zamanda üretimin, kooperatifleşmenin ilk adımının oluşturulduğu, kadının üretimde olduğu yerlerden biri olmasıdır. Hêvî-Umut Kadın Atölyesi Batman için önemli bir merkez. Bu merkezde kadınlar hem üretimin içinde uğraşırken hem de böyle bir eğitimle ürettiklerinin daha çok emeğini ve anlamını öğrenerek belki bu politikalarla pekiştirerek bir şekilde hayatın içerisinde daha çok kendine yer açmaya çalışıyor. KİHEP programını özellikle Hevî'de oluşturmamızın en büyük nedenlerinden biri de bu." şeklinde konuştu. 
'HEDEFİMİZ 500 KADINA ULAŞMAK'
Eğitim alan kadınların geri dönüşlerinde programın sonucu olarak kendilerine olan özgüveninin daha fazla artacağını söyleyen Derya Demir Kahraman: "Kadınlar yaptıkları çalışmaları daha fazla sahiplendiklerini ve sosyal, ev içi ve özel hayatlarının bu eğitim programının katkılarını kendileri dönüşüm olarak bildiriyorlar. Yaptığımız çalışmayı bu bağlamda anlamlı görüyoruz" şeklinde konuştu. Bu eğitim çalışmasının bitiminden sonra yeni grubu tekrardan oluşturacaklarını söyleyen Kahraman: "2016 yılı kapsamında Batman'da yaklaşık 500 kadına bu eğitim programıyla ulaşmayı hedefliyoruz. Böylelikle daha örgütlü daha çok kendi haklarını bilen ve bu çerçevede haklarını koruyan bir bilince sahip olmaları ve daha çok farkındalık yaratmak bağlamında bu eğitimleri önemli görüyoruz." dedi. 
“EMEĞİNİN GÖRÜNÜR KILINMASI HEDEFLENİYOR”
Kadınların kamusal alanda kendilerini çok fazla ifade ettiği bir mekanizmanın görülmediğini dile getiren Kahraman: "Türkiye'deki yaşam standartlarında bu program en azından 20 kadın da olsa bir araya gelip kendi sorunlarını tartıştığı, kendi problemlerine ilişkin konuştukları, buna ilişkin bazen psikolojik destek aldıkları bir tür rahatlama ve meditasyon süreci şeklinde de düşünülebilir. Program genel olarak kadını daha çok bilinçlendirmeyi hayata daha çok katmayı ve yaptığı, ürettiği emeğin görünür olmasını hedefliyor" ifadelerinde bulundu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?