DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu Kutevi, TBMM çalışanı Saliha Ozan’ın katledilmesine ilişkin Meclis’te yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Meclis Başkanlığı’na ortak soru önergesi verdiklerini duyurdu.
Milletvekili Oduncu, yaptığı açıklamada kadına yönelik şiddetin bireysel değil, sistematik bir sorun olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı “Kadınlar yalnızca erkeklerin şiddetine değil, aynı zamanda bu şiddeti mümkün kılan, cezasızlıkla besleyen ve sistematik hale getiren düzende katlediliyor. Hukuki ve kurumsal mekanizmaların işlememesi bir tesadüf değil; bu, erkek egemen sistemin bilinçli tercihleridir.”
Saliha Ozan cinayetine dair devletin sorumluluğuna da işaret eden Milletvekili Oduncu, kadınların yaşam hakkını korumakla yükümlü olan kurumların görevlerini yerine getirmediğini ve bu nedenle yaşanan cinayetlerin ortağı haline geldiklerini söyledi.
DEM Parti grubu olarak Meclis’e verdikleri soru önergesinin, sorumluların açığa çıkarılması ve benzer olayların önlenmesi açısından takipçisi olacaklarını belirten Milletvekili Oduncu, mücadele çağrısını şu sözlerle sonlandırdı: “Bizler, bu düzenin tüm karanlık yüzünü ifşa etmeye, değiştirmeye ve halkların eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam sürebileceği demokratik bir toplumu inşa etmeye kararlıyız. Kadınların yaşam hakkı için, bir kişi daha eksilmesin diye mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Saliha’nın sesi, her birimizin mücadelesinde yankılanacak.”
