USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

“YAŞANAN VE YAŞATILAN KATLİAMLARI UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ”

KESK Batman Şubeler Platformu Adına Dönem Sözcüsü, Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Nureddin Şimşek “Yaşanan ve Yaşatılan Katliamları Unutmadık, Unutmayacağız” dedi.

“YAŞANAN VE YAŞATILAN KATLİAMLARI UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ”
16-03-2023 16:05
16-03-2023 16:06
BATMAN
Google News

Baharın gelişini müjdeleyen Mart ayı yakın tarihimizde yaşanan insanlık dışı katliamlar nedeniyle toplumsal belleğimizde ‘acılar, katliamlar ayı’ olarak yer etmiştir diyen KESK Batman Şubeler Platformu Adına Dönem Sözcüsü, Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Nureddin Şimşek “Baharın gelişini müjdeleyen Mart ayı yakın tarihimizde yaşanan insanlık dışı katliamlar nedeniyle toplumsal belleğimizde "acılar, katliamlar ayı" olarak yer etmiştir. Beyazıt, Halepçe, Gazi, Maraş ve Sivas katliamları üzerlerinden yıllar geçmiş olsa bile hala yüreklerimizdeki acıları, hafızalarımızdaki tazeliğini korumaktadır. Hemen yanı başımızda Roboski'de korkunç bir katliam yaşandı. Yaşam savaşı veren yoksul Kürt köylüleri, onları korumakla görevli devletin savaş uçakları tarafından parçalanarak katledildi. Katliamın üzerinden 23 Yıl geçtikten sonra Dönemin Irak Diktatörü Saddam Hüseyin’in savaş suçlarını araştıran Komisyonun hazırladığı rapor ise tamamen katliamı yapanları aklamaya yönelik utanç verici bir rapordu. Bu yaşanan katliamlar, tarihin sayfalarına kara bir leke olarak düşmüştür.

35 yıl önce 16 Mart 1988`de İstanbul Üniversitesi öğrencisi yedi genç güvenlik güçlerinin gözleri önünde katledilmiştir. Günler öncesinde katliam hazırlığı yapıldığı yönündeki istihbarata rağmen hiçbir önlem alınmamış, katliama açıkça göz yumulmuştur. Beyazıt katliamı faillerini yakalamak için peşlerinden giden polislere "dur" emri verenler, bu katliamdan tam 17 yıl sonra İstanbul Gazi Mahallesinde halkın üzerine ateş açılması emri vermişlerdir.   

 16 Mart 1988 tarihinde gerçekleşen Halepçe katliamı ise başlı başına bir insanlık dramıdır.12 Mart 1986 dan başlayıp, 7 Haziran 1989 tarihine Kadar devam eden Enfal Operasyonlarında 200 binden dazla Kürt, Asurî, Keldani gibi farkı etnisite insan katledildi. Halepçe Katliamı da bu Operasyonların bir parçası olup Halepçe`de yaşayan Kürt ve diğer milletlerden halkları hedef alan bir katliamdı. Dönemin Saddam Hüseyin rejimi tüm dünyanın gözleri önünde, 5000‘den fazla çocuk, kadın ve erkeği kimyasal silahlarla acımasızca katletmiştir. Newroz kutlamalarına hazırlık yapıldığı sırada gerçekleştirilen insanlık dışı katliamın tek sorumlusu elbette ki diktatör Saddam Hüseyin değildir. Bölgeye ilişkin hesapları olan batılı güçler yaşanan bu vahşete ortak olarak en az Saddam Hüseyin rejimi kadar büyük bir suç işlemişlerdir. Ancak Kürtlere yönelik gerçekleştirdikleri katliamlar ve buna destek veren ülkeler hiç soruşturulmadı. Tarih boyunca olduğu gibi, Kürtlere yönelik bu vahşet de karanlıkta kaldı. Aradan geçen 35 yıla rağmen Kürtler ve diğer halklar bu katliamı unutmamıştır. Biz unutarak bu zulümlerin ve zalimlerin ortağı olmayacağız. Yaşanan ve yaşatılan bu katliamları bir kez daha nefretle kınıyoruz. Beyazıt, Gazi, Halepçe ve Roboski gibi katliamlar karşısında kör, sağır, dilsiz kalanlar bugün de tarihin karanlık sayfalarına yenilerini eklemeye, katliamcılara, tetikçilere kol kanat germeye, yaşananların hafızalardan silinmesi için ellerinden geleni yapmaya devam etmektedir. Ancak insanlığın hedef alındığı katliamları ve ardındaki kirli ilişkileri unutmak değil hatırlamak, unutturmamak esastır. Yeni katliamlara meydan vermemek için, barış, eşitlik, özgürlük, adaletin hâkim olduğu bir dünya yaratma mücadelemizi yükselteceğiz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA