USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

3 Y İLE BAŞLADI - 1

23-10-2022

2 Y 1 R İLE DEVAM ETMEK İSTİYOR

Türkiye'de doların düşmemesini 'dolarizasyona bağlayan AK Partili Metin Külünk, "Vatandaş mevduat tasarruf aracı olarak kullandığı doları elinden çıkarırsa, Türkiye'de dolar 7-8 liraya düşer" dedi.

13.9.2022

Külünk vatandaşın ekonomik sıkıntılarının kara gün için yaptığı birikimlerini bozdurması durumunda dolarının fiyatının düşeceğini açıklamış. Ülkenin ekonomik sorunlarını çözmek için korumalı yöntemleri uygulayarak yeterince dolar almadı mı? Buna rağmen doların tansiyonu düşmemişse iktidarın sorunun çözümünün doların yükselişini durdurmanın tek yöntemini piyasaya ucuz dolarak başarılamayacağını anlamış olmalıdır. Üstelik yastık altındaki birikimlerin bu yöntem denenerek enflasyonun düşürüleceğine inanılarak piyasaya sürülse dahi ekonomide düzelme sağlanacağına dair garanti verebilecek bir tek vekil veya ekonomist yoktur.  Ülkedeki ekonominin düzelmesi sadece vatandaşların birikimlerini bozdurmaları yeterli değildir. Ülkede milletvekilleri gelişmiş ülkelere gelin ülkemize yatırım yapın dedikleri halde yabancı ülke iş adamları ülkeye yatırım yapmamaktadır. Herhangi bir ülkede yatırım yapmak isteyen yabancı iş adamları söz konusu ülkede kuracakları üretim firmalarının gelirlerinden çok yatırımlarının hukuki olarak güvence altında olmasını önemserler. Ülkenin bu konudaki durumu yabancı yatırımcılarına güven vermediği için yatırım yapmaktadırlar bilinmektedir. Birçok para fonu da bu konuda sürekli bildirimler yayımlayarak güvenli yatırım yapılacak ülkeleri yabancı iş adamlarını ekonomik dergilerde veya haber bültenlerinde yayınlar yaparak iş insanlarını haberdar etmektedirler.

Biz yola çıkarken 3Y ile mücadele dedik; yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklar. Yolsuzluğa 11 yıl boyunca asla müsamaha göstermedik, göstermeyiz. 21.11.2013 Tiwitter

AKP parti ilk olarak iktidar olduğu zaman vatandaşlara üç Y olarak bilinen yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklara mesahama edilmeyeceği sözünü vermişti. Yirmi yıldır iktidarda bulunan AKP bu süre içinde vaat ettiklerini ekonomik tedbirleri uygulayarak gerçekleştirmiş midir? Vaat ettiklerini uygulamış olsaydı ülke bugün bulunduğu ekonomik sorunları yaşar mıydı?

YİRMİ YIL BOYUNCA ÜLKENİN YÖNETİMİNİ ELİNDE BULUNDURAN İKTİDAR VERDİĞİ VAATLERİ YERİNE GETİRMİŞ MİDİR?

Ülkenin son döneminde yaşananlar göz önünde bulundurulursa vaatlerin gerçekleştirilemediğini görmek mümkün. Son üç yıldan buyana artan enflasyon ile akaryakıt, elektrik, doğal gaz ve döviz fiyatlarının yükselmesi vatandaşlının ücretlerinde aynı oranda zam yapılmaması nedeniyle yoksulluğu yaşamaya başlamıştır. Bu gür Avrupa ülkeleri arasında enflasyon oranı en yüksek ülke durumuna gelindi. Akaryakıta gelen zam her türlü ihtiyaca yansıdı. Gıda maddelerinin fiyatları her gün değişmeye başladı. Vatandaşlara altı ayda bir verilen zam vatandaşın bir iki ay sonrasında enflasyona yenik düşmesi ile sıkıntıları giderilemedi. Hukuk alanında da vatandaşlar yeterince rahatlayamadılar. Çıkarılan kanunlar ile vatandaşların ihtiyaçlarına hizmet etmemiştir. Davalar uzun süre muhakeme edilerek sonuçlandığı için vatandaşlar hak ettiği adalete kısa sürede ulaşamadıkları için memnun olamamışlardır. Yolsuzlukların çoğu ortaya çıkarıldığı halde ciddi manada muhakeme edilerek yaşanan usulsüzlüklerin cezalandırılması gerçeklemediği dönemleri geride bıraktık. Bu meseleye SPK da yaşanan usulsüzlükler örnek gösterilebilir. 

 Ayrıca yasaklar konusunda da son günlerde mecliste görüşülen dezenformasyon yasası görüşülüyor.     Buna göre yazılı basında görüntülü medya ve sosyal medyada yapılan her paylaşımın yalan haber olarak belirlenen her haberin yazılması ve beğenilmesi veya paylaşım yapanlar bir yıldan üç yıla kadar cezalandırılacaklar. Bunca yıldır bu konunun gündeme getirilmemesi, seçimlere 8 ay kala bu yasanın görüşülmesi ve kabul edilmesi hayra yorumlanabilir mi?

Devam edecek…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?