USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI NASIL OLMALI…

21-11-2019

Özellikle hekimler ve sağlık sektörü, Diş ile birlikte Ağzı anmakta ve birlikte telafuz etmektedirler
Bunun nedenini iyi düşünmek ve insan sağlığı için bu iki organın bağlantısını iyi kurmak gerekir, Diş ve Diş etine zarar veren maddeler Ağız yolu ile alınır!
İşte bu yüzden ağızın sağlığı ve bakımı doğrudan Diş ve Diş etine etki etmekte, ona zarar verebilmektedir.
Özellikle Sigara ve İçki, ağız yolu ile alınan maddeler, birde yiyecek olarak alınan, sıcak ve soğuklar, yumuşak ile sert maddeler…
Bazılarını çiğnemeden yutmaktayız, bazılarını ise sert olmalarına rağmen kırarak mideye indirmekteyiz…
Ağız ve Diş sağlığı için hekimler her ne kadar, Diş fırçası ve Diş ipi önerseler de, ben daha çok alınan gıdalar ve sindirilen maddeler üzerinde durmak istiyorum…
Yediğimiz sert kabuklu maddeleri çoğu zaman dişlerimizle kırmaya çalışırız, o sırada madde değil, dişlerimizin kırıldığını fark etmeyiz, kırılmazsa bile çizilmekte ve tahrip olmaktadır.
Daha sonra içtiğimiz ve yediğimiz sıcak ve soğuklar bunlarında doğrudan Diş etlerine ve damağımıza zarar verdiğini görmekteyiz…
Bunların çok dikkatlice kullanılması ve ağız yolu ile alınan gıdalarda, iyice çiğnemek ve sağlıklı yemek alışkanlığının kazanılması şart.
Ağız ve Diş sağlığı için hekimler şunu söylemektedirler: 
“Bilimsel diş hekimliği eğitiminin 22 Kasım 1908’de başlaması nedeniyle ülkemizde her yıl 22 Kasım günü Diş Hekimleri Günü, 22 Kasımı içine alan hafta Ağız ve Diş Sağlığı haftası olarak kutlanmaktadır. Bu yıl da 20-26 Kasım tarihleri arasında “Ağız ve Diş Sağlığı Haftasını” kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Sağlık, bireyin fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik halidir. Bireylerin fiziksel sağlığı ise vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür. Bu nedenledir ki ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, mide rahatsızlığı ve kadınlarda erken doğum ya da düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmaktadır. “Ağız ve Diş Sağlığı Problemleri” genellikle ihmal edilmektedir. İhmal neticesinde maddi ve manevi zararlar ortaya çıkmaktadır.”
Ağız diş sağlığının önemi üzerinde duran sağlıkçılar, bunun için yılda bir kez bir hafta boyunca Ağız ve Diş sağlığı üzerinde durarak, bu konuda dikkatleri çekmeye çalışmışlardır…
Her yıl 22 Kasım ile 29 kasım tarihlerinde bu konuda bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır…
Ben bir diğer konuya daha dikkat çekmek isterim, Ağız ve Diş sağlığı sadece bedensel ve fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik hastalıklara da neden olduğu hatta sosyal afetlere yol açtığına inanıyorum…
Özellikle ağzının ölçüsünü bilmeyen ve akıl süzgecinden geçirmeden, ağız yolu ile sarf edilen sözler ve rahatsız edici laflar…
Bunlar hem karşıdakine, hem de şahsa büyük zararlar vermekte ve telafisi güç sonuçlara neden olmaktadır, her ne kadar doktorlar ve hekimler bu konuda, yeterli şekilde bilgilendiremeseler de…
Birçok çirkin laf kavga ve kalp kırgınlığına, birçok tatlı laf ise büyük başarı ve dostluklara neden olabilir…
Diğer bir yönü ise ağız ve Diş sağlığı bozuk olanların, Ağız ve Diş kokuları nedeniyle, sevenleri ayırdığı gibi, evlileri de kopararak, yuva yıktığına şahit oluyoruz, siz siz olun bu konuda önlem aldığınız gibi, çocuklarınıza da bu hassasiyeti gösterirseniz, hem çoluk çocuğunuzun, hem de kendinizin yuvanızı kurtarmış olursunuz

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?