USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ARJANTİN, NE ZAMAN YERLİ VE MİLLİ?

01-05-2023

İktidar ve saray medyası “faiz sebep enflasyon sonuç” sloganı ile başlattığı faiz indirimi ile enflasyon ile mücadele yöntemini, “Türk modeli ekonomi sistemi” olarak bize yutturmuştu!

Faizin düşürülmesi ile birlikte düşmeyen kur a karşı yeni bir Tür modeli olarak “Kur Korumalı Mevduat” sistemine de Türk modeli ekonomi adını vererek, bu sefer dolardan garantili Türk lirası mevduata özendirmişlerdi.

Bu arada enflasyon kayıt dışı artmış, döviz kayıt dışı artmış, zamlar kayıt dışı yükselmiş, alım gücü hızla düşmüş ve dış borç ile döviz ihtiyacı artmış.

İthalat ve ihracat arasındaki makas açılmış, dövizdeki makas açılmış, dış sermaye azalmış, dışa kaçan sermaye artmış, iş adamları güvenli limanlara kaçmış, kaçarken ülkenin kaynaklarını beraberinde götürmüş!

Birçok kişi Türk iş adamlarının, İngiltere’nin başkenti Londra da aldıkları, binalar, sokaklar ve caddelerden söz etmektedirler.

Ekonomist Rubil Gökdemir’in bir yorumu dikkatimi çekti ve gerçekten çok etkilendim, her şeyde olduğu gibi bu ekonomi modelinde bile algı oluşturmayı başarmış iktidar!

Onların algı dediklerine bundan 20 yıl önce halk arasında yalan deniliyordu, ama bugün iktidarın inancına göre yalan haram olduğu için, maalesef algı kelimesi kullanılıyor!

Biz imanlı ve inançlı siyasilere! Ülke ekonomisini teslim ettiğimizden bu yana sırf yalan ve haram olmasın diye birçok kelimenin yerini değiştirdik veya değiştirildi bizde kullanıyoruz.

Örneğin faiz haram olduğu için hakkında Nas olduğu için, bize bunu KKM olarak yutturan Dinci ve imancı siyasiler, bizi aynı zamanda haramdan korumaya çalışmışlar!  

Birde Milli ve Yerli politikaları ile vatanını ve milletini seven herkesi sevgi seline boğarak, onlara vatan nasıl sevilir en güzel örneği ile göstermişler!

Bakın Türk ekonomi modelini bizim iktisatçılar nerede buldular? Çok uzak bir ülkede ve bize çok benzeyen bir ülkede, Arjantin de!

Kur korumalı sistemi bundan birkaç yıl önce kullanmaya başlayan Arjantin, sağ olsun bu modeli bize ücretsiz ve karşılıksız vermişler!

Bizim siyasiler bize yutturunca Türk modeli olarak yutturmuşlar, gerçi nerden geldiği çok önemli değil ama algı algıdır, bunu da yapmışlar sağ olsunlar.

Arjantin’deki yurt dışına kaçan para oranı ile bizdeki oran arasında pek fark yok! Aynı zamanda dolar kurundaki artış açısından da pek fark olmayacağı görülüyor.

Seçimden sonra kardeş Arjantin ile (Ekonomik sistem kardeşliği) aynı seviyede bir kur artışı öngörülmektedir.

Zaten bugün bile piyasalara ve döviz transferlerine bakacak olursak, kapalı çarşı ile merkez bankası döviz kuru arasındaki makas farkını görebilirsiniz.

Yani kısacası hiçbir teknoloji üretemeyen ülkemiz nasıl savaş sanayisi ile manipüle ediliyorsa, ekonomik model konusunda da tamamen dışa bağımlı ve ithal modellerle batık ülkelerin modeli ile bizi dışa bağımlı hale getirmişler…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?