USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ASGARİ ÜCRET CEBE GİRMEDEN UÇTU!

22-06-2023

Asgari ücret, enflasyonist ortamda pek işe yaramaz, hatta yükseltilmemesi daha yararlı olur, nedeni ise asgari ücret cebe girmeden iki ay önce cepten çıkıyor!

Evvel ki akşam, yani asgari ücretin zamlandığı, zamlı maaşın Temmuz ayına ait, Ağustos ayı başında alınacak, maaş olması bilinmesine rağmen, fiyatlara daha ilk gün yansıtıldığını gördüm.

Oturduğum Kafe de Çay’dan Su’ya, Dondurmadan, tatlıya kadar her şeye yüzde 35 zam yansıtılmıştı bile!

Bu zammın, zamlı maaşın alınacağı gün bu farkın hiçbir ihtiyacı karşılamayacağı görülecektir. Bu yüzden enflasyonist ortamlarda, maalesef bu tür ücret artışları asgari ücretli için tamamen bir yük haline gelir.

Bunun yanında birde konaklama sektöründe de büyük bir zam beklentisi oluştu, bu yaz tatilde hayal olacak asgari ücretli için!

İktidar tarafı, ona bağlı sendikalar, sonucu çok güzel ve olumlu göstermeye çalışırken, reel sektör ve rasyonel düşünenler ise büyük bir enflasyon dalgası içine girme endişesi taşımaktalar.

Konu ile ilgili:

“TGSD BAŞKANI RAMAZAN KAYA: "İŞTEN ÇIKARMALAR GÖRMEYE BAŞLAYACAĞIZ"

"Sektör olarak bir yıldır maliyet artışlarından ve kurun enflasyonun altında kalmasından rahatsız olduğumuzu dile getiriyorduk. Yaptığımız işlere de gelen bir talepsizlik var bir süredir ve sipariş kaçırmaya başladık. Müşterilerimiz rekabet ettiğimiz başka ülkeleri tercih etmeye başladı. Son dönemdeki kur artışı bir nebze havayı normalleştirdi derken asgari ücrete gelen yüzde 34 zam bir anlamda ipi boynumuza çekti. Bu artışla asgari ücretin işverene maliyeti 15 bin 762 TL, şu anki kurla 667 dolar… Biz 600 dolar seviyelerinde sıkıntı yaşadığımız söylerken, bu artış işlerimizi yapmamız zorlaştı. Bu maliyetlere Amerika ve Avrupa’ya satma şansımız yok. Çünkü o pazarlarda rekabet ettiğimiz ülkelerde brüt asgari ücretler 200 dolar seviyelerindeyken biz 600 dolar ile maliyet yapamayız. Peki biz ne yapacağız? Ürün çeşitliliğini artıracağız. Bunun için zamana ve kondisyona ihtiyacımız var. Kondisyon demek de para demek. Ama şimdi finansmana erişimde de ciddi zorluklar var. İlerleyen süreçte yaşanacak finansal zorluk iş yeri kapamalarına, bu da işten çıkarmalara neden olacak. Bayram sonu itibarıyla bu çıkışları daha fazla göreceğiz."

“PAGEV BAŞKANI YAVUZ EROĞLU: "ENFLASYONLA MÜCADELE OLMADAN ARTIŞLAR GERÇEKÇİ DEĞİL"

"Türkiye’nin esas gerçeği enflasyon. Enflasyon bu kadar ana konu olduğu sürece, bu artış oranlarının hepsi gerçekçi olmaktan uzak. Biz asgari ücreti artırıyoruz ama enflasyon yüksek. Bu artış da yeniden enflasyonu besleyecek. Sonra bu ücretler yeniden eriyecek. Yani enflasyonla mücadele olmadığı sürece bu fiyat artışları suya yazı yazmak gibi. Önceliğimiz enflasyonla mücadele olmalı, bunu bir noktaya getirmediğimiz sürece artışlar ne işçiyi ne işvereni memnun edecek. Gerekiyorsa acı reçete neyse onu yaşayalım ama bir an önce bu enflasyonu çözmeliyiz. Bu nedenle 22 Haziran’daki faiz kararı çok önemli."”

“PLASFED BAŞKANI ÖMER KARADENİZ: "İŞLETMELERİ ZORA SOKACAK"

“Döviz kurunda yaşanan hareketliliğin azaldığı bir dönemde asgari ücrette meydana gelen bu tarz sert artışlar işgücü yoğun sektörler başta olmak üzere üretimin her alanında işletmeleri zora sokacaktır. Plastik sektörü olarak işgücü yoğun sektörlerin başında gelmiyor olsak dahi finansman darboğazının yaşandığı ve firmaların işletme sermayesine erişimde sıkıntı yaşadığı bu dönemde asgari ücrette meydana gelen artışın negatif etkisi olması kaçınılmaz. Bu şartlar altında dövizin yukarı yönlü hareket etmemesi durumunda ise ihracatta da olumsuz bir tablo ile karşılaşabiliriz.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?