USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BATMAN’IN EĞİTİM ÖĞRETİM EKSİKLERİ

09-09-2019

2019-2020 Eğitim Dönemi dün başladı. Birkaç hafta önce eğitim döneminin başlamasına sayılı günler kala milli eğitim müdürünün ilden ayrıldığını Ankara da kapalı kapılar ardında bazı işleri kovaladığını yazmıştık. O günden beri batman eğitim camiasından olumlu tepkiler aldık.

Bugün ise boşa geçen koca yaz döneminden sonra ders zili çalıyor. Yeni bir yılın ilk günü. Eğitim öğretim yılının ilk günü hasebiyle eğitim sorunlarını maddeler halinde sıralamak istiyorum.

1. OKULLAR FİZİKİ OLARAK EĞİTİM VE ÖĞRETİME HAZIR MI? 

14 Haziran 2019 da okullar kapandı. Okullar kendi imkânları ile boya badana ve diğer tamiratlarını yapmaya çalıştılar. Milli Eğitim müdürlüğünün son 15 gündür okullara boya verdiğini ve okulların boyayı yapacak personellerinin olmadığı biliyoruz. Boyanın da aldığımız bilgiye göre valilikçe karşılandığıdır. O zaman milli eğitim müdürü başta olmak üzere diğer yetkililerin ne yaptığını merak ediyoruz. Bize göre halen fiziki olarak okulların hazır olmadığıdır. Bunun sorumlusu da il milli eğitim müdürü ve çalışma arkadaşlarıdır.

 

2. DERSLİK BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI NE KADAR?

Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre İlkokul ve Ortaokullarda 27, Anadolu Liselerinde 29 ve meslek liselerinde ise 17 olmasına rağmen bu verinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Ya da köyler ve ilçeler dahil edildiği için nüfusun yoğun yaşadığı il merkezinde bu sayıların gerçeği yansıtmadığı ortadadır. 

Batmanda ki toplum okul sayısı 708, Derslik sayısı ise 5911 olarak görülmektedir. 170.935 öğrenciye 8351 öğretmenle eğitim verilmektedir. Birleştirilmiş sınıflar, kırsal yerlerdeki derslik başına düşen öğrenci sayısı dikkate alındığında ve özellikle de özel sınıfların yoğunluklu oluşturulduğu merkezi okullardaki derslik başına düşen öğrenci sayısının 40-50 civarında olduğu bilinmektedir.

 

3. ÖĞRETMEN SAYISI YETERLİ Mİ? 

170.935 Öğrenciye 8351 öğretmenle milli eğitim müdürlüğü hizmet vermektedir. Bölgemizde gelen giden öğretmen sirkülasyonun düşündüğümüzde çoğunlukla stajyer öğretmenlerle eğitim öğretimin yürütüldüğü görülecektir. Bu sene ilimize atanan öğretmen sayısı milli eğitimin açıklamalarına göre 250 civarındadır. Eğitim ve öğretim bugün başladığı halde ücret karşılığı görevlendirme öğretmenler çalışacaktır ve halen görevlendirme yapılmamıştır. Binlerce atanamayan öğretmenin başvuruda bulunduğu ücretli öğretmen sayısının yine geçen yıllardaki gibi 1000 civarı olduğunu tahin ediyoruz. Bu kadar ücretli öğretmen görevlendirmesi Batman için bir kayıptır. Torpilini bulanın köylerden kaçtığı ve özellikle ilçelerde eğitim ve öğretimin ücretli öğretmen sistemi ile yürütüldüğünü belirtmek lazım.

        4. Okulların Temizliğini kim yapacak ve Güvenliğini kim sağlayacak?

            Milli Eğitim müdürlüğü Sayın valimizin de katıldığı müdürler toplantısını yaptı. Güzel güzel fotolarını da paylaştı. Toplantıda trafik güvenliği ile okul güvenliğinin de ele alındığı görülmektedir. Okulların kapandığı 14 Haziranda beri okulların temizliği için milli eğitim ve iş kur neden bir proje yapmaz da okullar açıldıktan sonra temizlik elemanı ve güvenlik elamanları için çalışmalar yürütülür. Bunu anlamak çok kalay değil. Okulların kadrolu temizlik elamanlarının iş yapmadığını bilmeyen yok. Dışardan İŞKUR üzerinde elamanlarla yapılan çalışmalar neden okullar açıldıktan 1 ay sonraya bırakılıyor. Buna birilerinin cevap vermesi gerekmiyor mu?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?