USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BAYRAM HARÇLIĞI, GICIR PARALAR!

06-05-2020

Paramızın değerinin düştüğünü ve paranın değerini bilmeyişimizin işaretini birçoğunuz bilmeyebilir, ama bunu bizim yaşımızdakiler daha iyi anlıyor!

Ekonomist olmaya veya piyasada alışveriş yapmaya gerek yok, paranın yüzüne bakarak, paranın değerini anlayabilirsiniz…

Paranızın değeri onun eski ve kullanılarak, çok dolaşımından dolayı, çok iş görmesi ve uzun süre tedavülde olması ile anlaşılır…

Sizlere bununla ilgili çok güzel örnek verebilirim, eski bayramlarda, hatta çok yakın zamanda, birçoğumuzun çocuklara vermek üzere, bankalardan alım değeri düşük ancak parlaklığı ve yeniliği yüksek beşlikler veya onlukları destelerle alıp, bayram için hazırlık yapardık!

Bayram sabahı el öpmeye gelen çocuk, torun veya komşu çocuklarının eline verilen o parlak, tertemiz ve gıcır gıcır paraların çocukları ne kadar sevindirdiğine hepimiz şahit olmuşuz…

O çocuk için o paranın alım değeri değil, yeni ve temiz olması düz ve pürüzsüz olması önemliydi, eline buruşuk, kirli ve yıpranmış 100 TL verseniz o parlak ve yeni beş lira kadar değerli olmazdı!

Biz bayramlarda, değeri pek anlaşılamayan bu paralarla çocukları sevindirirken, fazla bir para harcamadan, amacımıza ulaşmış oluyorduk!  

Bu gün devlet hepimizin cebine o gıcır ve matbaadan yeni çıkmış henüz boyası kurumamış 200 ve 100 lük TL’leri koyarak bizleri sevindirmektedir!

Bizler o çocuklar kadar bile olamıyor ve bu güzel paralara neden sahip olduğumuzu anlayamıyoruz, cebimize koyduğumuz gibi sevinçle koşup eve yastık altına koyuyoruz…

Kimse bunun bu günkü değerini sorgulamıyor bile Corona yasakları nedeniyle henüz harcayamadığımız ama varlığı ile mutlu olduğumuz o sıfır paraların, bir ay sonraki durumunu düşünemiyoruz!

Hepimiz cebimizde çok yeni ve parlak paralarla yarın yapacağımız harcamaların hayalini kurarken, devletimiz ise bu harçlık niyetiyle bizi sevindirmek gayesi ile yeni bastığı bu paraların değerini düşürmekle uğraşacak!

Sevgili çocuklar veya çocuk ruhlu insanlar, her karşılıksız basılan para o oranda cebinizdeki paranın değerini düşürmektedir…

Borç para bulamayan devlet babamız, evdeki değerli malları satmaya başlamış haberiniz olsun, cebinize giren her bir parlak ve yeni para karşılığında evinizden değerli bir eşya eksilmektedir!

Yani yakında evinizin içi boş olacak ama bu eşyaları geri almak için cebinizdeki paralar yetmeyecek!

Yani siz aç ve açıkta kalırken cebinizde bir sürü alım gücü zayıf yeni paralar olacaktır, her gün bu paralar basıldığı oranda, bu güne kadar yaklaşık merkez bankası varlıklarının yüzde 49 u kadar basıldığı tahmin ediliyor!

O oranda döviz değer kazanacak ve paramız değer kaybedecek, merkez bankası dövizin yükselişini durdurmak için bu sefer stoktaki dolarları satmak zorunda kalacak, yani ev eşyası da satılmaya başlanmış, döviz rezervleri de yüzde 30 oranında eridiği tahmin ediliyor!

Kısacası cebinize atıp çok sevindiğiniz o yeni paraların size maliyeti çok yüksek olacak! Siz bayram yaparken sizin elinize tutuşturulan paralar dondurma gibi eriyecek, üstünüze başınıza bulaşacak!

İyi bayramlar siz elinize geçene sevinip avunun etrafınızdan gidenleri ise anlamadan uyuyun!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?