USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BİLİM VE AKIL YOLU AYNI KAPIYA ÇIKAR 3

17-12-2022

Bu dönemde verilecek zamlar enflasyonun altında gerçekleşecek bunu bilmek için müneccim olmaya gerek yok. Bakan nebatinin yaptığı açıklama da yok hükmünde olacaktır.

Vatandaşlar eczana önlerinde ilaç kuyrukları oluşturmaya başladı. Birçok ilaç eczanelerde bulunmuyor veya az miktarda var.

Eczacılar bu sorunu dile getirmek için birçok defa açıklama yapmalarına rağmen çözüme yönelik bir gelişme yok.

Döviz kurunun düşük tutulması ancak yüksek fiyatlar ile ilaç alan ithalatçı firmalar ya ilaç alımını durduruyor ya da aldığı ücrette karını da ilave ederek eczanelere satmaktadır. Eczacılar bu farkı ödeyemeyeceklerini bağlı oldukları kurumlar aracılığı ile gerekli mercilere aktarınca aldıkları yanıt;

-Hastalardan alın

Bugün kur korumalı mevduatlardaki paraların çözülmemesi için döviz fiyatları aşağıda tutularak mudilerin paralarını çekmemeleri sağlanıyor.

Çözülme olsa bile dövize dönüşün gerçekleşmemesi için parasının değer kaybın endişesiyle ayrılmak isteyen vatandaşlar borsaya yönlendiriliyor.

Tekstil sektörü hükümete seslendi: Dolar kurunu tutmayın, 21-22 TL olması lazım

Bu durumda birçok sektör sıkıntı yaşarken seçim sonrasına kadar döviz ve altın fiyatlarının sabit tutmak için dövizi düşük fiyatla piyasaya sürmeye devam edeceği anlaşılıyor.

Dünya rüşvet skandalı ile sarsılıyor. Bunun sebebi Avrupa parlamentosu başkan yardımcısının Katar ve Fas yetkililerden rüşvet almaları meselesiydi.

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Yunan Milletvekili Eva Kaili, Katar’dan rüşvet aldığı suçlamasıyla gözaltına alındı.

Yunanistan, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili'nin tüm mal varlığını dondurup milletvekilliğini düşürmüştü.

Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Katar adına lobi yaparak parlamento kararlarını etkilemekle suçlanan Kaili dâhil 5 kişinin gözaltına alınması Brüksel'de şok etkisi yarattı. 44 yaşındaki Yunan Sosyalist Milletvekili Kaili, Orta Doğu ile ilişkilerden sorumlu Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyet 18 Aralık'ta Suudi Arabistan'a ve insan hakları ve güvenlik konulu müzakereler için Katar'a geçecekti.

Ancak Katar'daki rejimin Avrupalı parlamenterlere yüklü miktarda rüşvet verdiği iddiaları ile ilgili yolsuzluk soruşturması, gezinin iptal edilmesine neden oldu.

Avrupa parlamentosundaki bu rüşvet olayını ortaya çıkaranlar sistemlerinin gereğini uyguladıkları muhakkak. Usulsüzlüğün ifşa olmasının ardından olayda ismi geçen bütün personel açığa alınarak sorgulamaları yapıldı.

Avrupa ülkelerindeki sistem dürüstlük ve sadakate bağlı yasalarla idare edilir. Yolsuzluk ve rüşvetin yaşanmaması için görevlilere çalışanlara yeterli miktarda maaş vererek benzeri olayların tekerrür etmemesini sağlarlar.

Buna rağmen yolsuzluk ve rüşvete tevessül edenlerin kim ve hangi görevde olduğuna bakılmadan yasal yollarla sorgulanarak gerekli cezalara çarptırılırlar. Tam da bu sebepten ülkelerindeki sistem aksamadan devam eder. Bizde yaşanan SPK usulsüzlüğü meselesinde bir kişi ceza evinde.

OLAYDA ADI GEÇEN BÜTÜN SUÇLULARA AYNI YASALAR TARAFSIZ OLARAK UYGULANMIŞ MADIR?

Benzeri bir başka olay ise mecliste 10 Bin auro alan milletvekili var meselesidir.

Söz konusu açıklama bir bakan tarafından yapıldıktan sonra bir suç duyurusunda bulunulmamış olması neye delalet ediyor?

O milletvekili parayı neden almıştır?

Sorusu bile önemli iken rüşveti alan kişinin açıklanmaması toplumda yolsuzluklara gerekli müdahalenin yapılmadığı kanaati oluşmaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?