USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BİLİM VE AKLIN YOLU AYNI KAPIYA ÇIKAR 4

17-12-2022

21.9.2022 A.A haberi

Fed Başkanı Powell: Fed, enflasyon yüzde 2'ye düşene kadar mücadeleye devam edecek

14.12.2022 FED faiz oranlarını 50 baz puan artırdı.

FED Amerika’daki enflasyon oranı 39 yılın en yüksek seviyesinde olduğunun farkında.

Bu nedenle enflasyonun artmaması için banka faizlerini yükselterek enflasyonu indirmeye yönelik girişimlerini sürdürmektedir.

Bu mantık doğrudur.

Sonuca ulaşacak yöntemlerden ödün vermeden devam ettirerek ülkelerinde enflasyonu düşürecekleri muhakkak.

Ülkelerindeki enflasyon oranını vatandaşlara doğru göstererek halklarına enflasyonun üstünde zam verip yüksek enflasyona ezdirmeden bu süreci tamamlayacaklarına olan inançları tamdır.

Seçime kısa bir süre kalmışken ülkemizde faiz oranların düşüreceğiz diyerek banka faizlerini % 9’a indiren iktidar bu sayede enflasyonunda düşeceğini belirtiyor.

TÜİK bu ayın enflasyon oranını açıklarken geçen ayın oranının 1 puan düşmesini ilerleyen aylarda enflasyonun düşeceğinin işareti olarak yorumlandı.

Bu yöntem ile rakamlarda kalan enflasyonun vatandaşın yaşamına yansımayacağı gerçeği ile karşılaşılacaktır. TÜİK’in düşük enflasyon göstererek iki yönden vatandaşların ekonomik sıkıntı yaşamasına neden olacaktır.

Piyasadaki enflasyonu tabelada düşük göstererek iğneden ipliğe tüm ürünlerinin fiyatlarındaki artış devam edecektir. Yükselmeye devam eden fiyatlar emekçilere, asgari ücretlilere, memura verilen zamlar yetersiz kalarak paranın alım gücü azalacaktır.

Yılda bir yapılar zamlar kıssa sürede eriyecektir.

Normal şartlarda Şubat 2023’te ilaç fiyatlarına yapılması planlanan fiyat artışına dair karar, “Beşerî Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı” başlığıyla Resmî Gazete ’de yayımlandı.

14.12.2022

İlaç fiyatlandırılmasında baz alınan euro kuru yüzde 36,77 artırıldı. Sağlık Bakanı Koca karara ilişkin, “İlaç bulunamaması probleminin çözümü için ilk adım atıldı” dedi.

Bu artışla euro kuru 10,75 TL’ye sabitlenmiş oldu. Reel kur ise 19,80 TL civarında.

Auro kurunun düşük olması nedeniyle İlaçları ithal eden firmalar ilaçların ithalini gerçekleştiremiyorlardı.

Bu da birçok ilacın eczanelerde bulunmamasına neden oluyordu.

Aylardır bu sorunlarını dile getiren eczacılar sorunun çözümlenmesi gerektiğini iktidara hatırlatmak için eylem yapmaktaydılar.

Eczacılar yükseltilen auro kurunun kıssa sürede tekrar yetersiz kalacağını ve aynı sorunun tekrar yaşanacağını dile getirmektedirler. Eczacıların talebi soruna kökten çözüm getirilmesidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?