USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BİR HÜKÜMET KAYIT DIŞINI YASALAŞTIRSA…

26-10-2020

Yıllardır vergi kayıp ve kaçakları ve kayıt dışı işçi çalıştırma ile mücadele eden, hükümetler, bu alandaki vergi kayıp ve kaçakları ile başa çıkamazken…

Bu günkü iktidar, kayıt dışını yasalaştırmaya ve bizzat kayıt dışı faaliyet ile kayıt dışı işçi çalıştırmayı teşvik ederek, onların cezalandırılmasının önüne geçiyor.

Sosyal güvencesi olmayan, kıdem tazminatı hakkı elinden alınan işçiler, şimdi de bunları çalıştıranlar ödüllendirilmeye çalışılıyor!

Bu torba yasadan anlaşılan, iktidar umudunu kazanç üzerinden alınan vergilerden keserek, dolaylı ve harcama üzerinden alınacak vergilerle, tamamen kayıt dışı bir ekonomi oluşturmaktadır.

Bundan sonra, kayıt dışı iş yeri ve işletme çalıştırmak, kayıt dışı işçi çalıştırmak yasal güvenceye kavuşturulmuş oluyor…

Bu sonuç ile muhasebe ve kayıtlar, belgeler ve defterlerin hiçbir anlamı kalmamakta, saray uygulaması ile herkes istediği şekilde iş yaparak, işçi çalıştırabilecektir.

Bu ekonomik sistem ancak saray saltanatının uygulama sisteminde mevcuttur, yeter ki saray memnun olsun, diğer konular birer teferruat!

İşte torba yasa da tartışmalı konular ve itirazlar…

“Torba teklifte yer alan düzenlemeyle, kayıt dışı çalışan işçiler için başvuru yapılması ve kayıtlı hale getirilmesi durumunda işverene bu nedenle herhangi bir idari para cezası verilmemesi öngörülüyor.
Bir diğer düzenlemeyle ise, tam süreli çalışıyorken, yılsonuna kadar kısmi süreli olarak çalışmaya başlayanlar için gelir vergisi teşviki verilecek. Bu teşvikten yararlanmak için, işyerinde kısmi çalışan yeni bir işçinin olması ve en az 6 ay süreyle istihdam edilmesi gerekecek. Gelir Vergisi teşviki 290 TL'yi geçemeyecek. Türk-İş, bu düzenlemenin işin ve ücretin bölünmesi anlamına geleceğini belirterek, itiraz ediyor.
Ayrıca 25 yaş altı ve 50 yaş üstü için belirli süreli sözleşmeyle çalışma getiriliyor. Türk-İş, bu kapsamda olanların sadece kıdem tazminatı hakkından değil iş güvencesi hakkından da mahrum edildiğini belirtiyor. Türk-İş yönetimi tarafından TBMM'ye gönderilen mektupta da "Bu durumdaki işçilerin işe iade davası açma hakkı olmadığı gibi ihbar tazminatı hakkı olmadığı için de pratikte iş arama izni hakkı da bulunmamaktadır" denildi.”

Torba yasa, yasal olmayan, ancak torbaya sığmayan mızrak gibi, her yere monte edilebilen, saray kanunları olarak çıkarılan, kabul ettirilen maddeler! 

“Kamuoyunun "torba yasa" olarak bildiği, bu düzenlemelerdeki sistem, tasarı ve tekliften farklı işliyor. Buna göre, milletvekillerine teklif olarak verdirilen ve ayrı ayrı konularda düzenleme içeren bu metinler, komisyon aşamasında tek bir yasa metnine dönüştürülüyor. Üzerine de, "Çeşitli kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifi" ibaresi konuluyor. Düzenlemeler "temel yasa" ilan ediliyor ve maddeler yerine bölümler halinde görüşülüyor. Torba düzenlemelerin birçok maddesi de komisyonlarda değil, Genel Kurul'da önergelerle monte ediliyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?