USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BİR KAHVALTILIĞIN, DÜNYA AŞKINA DÖNÜŞMESİ...

05-02-2023

Bizim kuşağın hiç tatmadığı ve farkında bile olmadığı bir kahvaltı geleneği ta Fransızlardan koparak gelen ve tüm dünya da aşka dönüşen bir kahvaltılık.

Emperyalist ülkeler işte böyle dünya ya hakim oluyorlar, onların damak zevki ve pazarlama aklı işte bu şekilde bizleri etkiliyor.

Bizim zamanımızda kahvaltının bile lüks olduğu kış sabahlarının en lüks kahvaltısının Mercimek çorbası olduğu, zenginlerin kahvaltı sofralarında bulunan, çay ve zeytin ise tamamen yabancı olduğumuz bir kahvaltı.

Tarım ve hayvancılık ile uğraşan bölgemizde sabah güneş doğmadan alınan azık lar ve saat 10 veya 11 sularında çıkarılan, tandır ekmeği ile bir baş soğan ve yumurta veya varsa o gün bir Domates ile biraz tuz veya peynir, peynir ise sadece bahar aylarında.

Günümüz gençlerinin hatırlaması ve bilmesi çok zor ama ben bilirim, bizim hazır bisküvi timiz ise, tandırda dibi tutan ekmeğin o kızaran ve kıstır kısmıydı!

Bu gün ben Google de araştırma yaparken Dünya Nutella gününe rastladım, doğrusu çok dikkatimi çekti, acaba z kuşağı denilen kuşak bu tamamen yabancı kahvaltılığa ne kadar merak sarmış?

İlginçtir ama hiç tatmadığım ve yemediğim bu kahvaltılık dünya da olduğu gibi bizim ülkede de Aşka dönüşmüş.

Meğerse bir Fransız imalatçı almış bu kremaya kakao karıştırmış ve bunu insanlara sevdirerek, tüm dünya nın vazgeçilmez kahvaltı ürünü haline çevirmiş, biz hala mercimek çorbası peşinde koşarken, gençlik neler tüketiyor!  

“İlk defa 1942 yılında Ferrero’nun kurucusu pasta ustası Mr.Pietro Ferrero tarafından yaratılan Nutella, zaman içerisinde tüm dünyada tüketilen ve sevilen markalardan biri haline geldi. Günümüzde dünya genelinde senelik 600 milyon kavanozluk tüketim hacmi ile Nutella özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olurken, en kaliteli Türk fındıklarının ve özel kakaosunun yarattığı benzersiz formülü ile kalite ve lezzetini sağlıklı cam kavanozu içerisinde 7’den 70’e herkese ve tüm sofralara taşıyor.

Nutella, 2007 yılından bu yana kutlanan “Dünya Nutella Günü”nü dünyanın en çok Nutella satılan 5 ülkesinden biri olan Türkiye’de de bu yıl ilk defa kutluyor.”

Evet, gördünüz bunu tüketmekle ve alışkanlık haline gelmekle yetinmemişiz, birde dünya da rekora koşan bir seviyede tüketicisi olmuşuz.

Bu tüketimi aşka çeviren bazıları ise nutella aşkını şöyle dile getiriyorlar.


“Beni yargıla Nutella'nın kavanozu için hissettiğim gerçek aşk.

Tanıştığımıza memnun oldum, ben Nutella şairim.

Nutella yeme arzusu ve diyet arasındaki o ince çizgi: Yapamazsın!

Bu aşk... Eğer Nutella kavanozunu seninle paylaşıyorsa, emin olabilirsin, bu aşktır!.

Sıcak çikolatamı Nutella ile tatlandırıyorum.”

Şimdi bazılarına saçma gelebilir ama bir gerçek bu aşk ülkemizde yayılmakta ve 5 Şubat Nutella günü halen kutlanmaktadır, Sanırım bu aşk 14 Şubat sevgililer gününden daha etkili olacaktır.

Nutella sevenlerin 5 Şubat Nutella gününü kutlarım!

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?