USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BİRİ BİTERKEN, DİĞERİ BAŞLIYOR…

27-06-2021

Başımıza bela olan Covit 19 salgını sürekli mutasyona uğrayarak, farklı bir isimle bize saldırmaya devam ediyor, yakamızdan bir türlü düşmüyor…

Tam da normalleşme sürecine girmişken, bu sıcak havalarda maskeleri çıkarmaya başlamışken, geç saatlerde caddelerde tur atmaya başlamışken.

Nerden çıktı bu delta varyantı, bir İngiltere den, bir gün Afrika dan, bir başka gün ise Hindistan dan değişime uğrayarak, dünya ya saldırıyor.

Sağlık otoriteleri aşı olsanız da, bu yeni mutasyonlu virüsten kurtuluş olmadığını iddia ediyorlar, yani bu yaz aylarında bu sıcak havada yeniden maskelere dönmemiz söz konusu olabilir.  

Bu gidişle bu sene de normalleşmemiz zor görünüyor, bir anda hastaneler doluyor ve bir anda vaka sayısı artıyor, bu sırada yetkililerin yapacağı tek iş, içeri kapanma ve iş yerlerini kapatma kararı.

Bu karar, karar alıcılar için kolay olsa da, maalesef uygulayıcılar için, ölümden beter, iş yok, aş yok, gelir yok, içerde açlığa mahkum edilen vatandaşın yanında kimse yok…

İşte bu nedenlerden dolayı, vatandaş canından bezmiş ve salgını hiçe sayarak kendini dışarı atıp, işine yasaklıda olsa gitmeye çalışıyor.

Kolay değil, işsiz kalmak, aç kalmak ve rezil olmaktansa, hasta olmak ve ölmek daha cazip geliyor, bu yeni varyant ile alınacak kararların, bu sefer uygulanacağını pek sanmıyorum.

Bu yaz sıcağında takılacak maske nefes almakta zorlama yapacağı gibi, cilt hastalıklarına da yol açacağını uzmanlar açıkça ifade etmektedir.

Bundan sonrası, turistleri geri çevirmemiz ve tatile çıkanları evlerine çağırmamız mümkün görünmüyor.   

En iyisi sürü bağışıklığı kazanana kadar, insanlar ile virüsü baş başa bırakmak ve kişisel önlemler ile vatandaşı sıkmadan, kendi takdirine bırakmak olacaktır.

Bu yeni Delta varyantı ile ilgili dünya sağlık örgütünün yaptığı açıklama, ne aşı, ne maske, ne de temas bizi bu işten kurtarmayacaktır, işte açıklaması:

“DSÖ’den Delta varyantı uyarısı: İki doz aşı olsanız da…

Corona virüsü salgınıyla mücadele sürerken dünyada Delta varyantı endişesi artıyor... Dünya Sağlık Örgütü, iki doz aşı olanların bile Delta varyantına karşı dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

İlk olarak Hindistan’da görülen ve Delta varyantı olarak da bilinen mutasyona uğramış corona virüsü korku ve endişe yaratmaya devam ediyor…

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, Delta mutasyonuna karşı dikkatli olunması uyarısını yinelerken bu varyantın orijinal Covid-19’da çok daha hızlı yayıldığını duyurdu.

DSÖ’nün ilaç ve sağlık ürünlerinden sorumlu genel direktör yardımcısı Dr. Marangela Simao bir açıklama yaptı… CNBC’de yer alan haberde Dr. Simao, “İnsanlar iki doz aşı oldukları için kendilerini güvende hissetmemeliler. İki doz aşı olsalar da insanlar kamuya açık alanda maske takmaya devam etmeliler” dedi.

Dr. Simao, “Aşı tek başına koruma sağlamıyor. İnsanların sürekli maske takması ve havalandırılmış ortamlarda bulunması gerekiyor. El temizliğine önem verilmeye ve sosyal mesafeye devam edilmeli. Kalabalıklardan uzak durulmalı çünkü iki doz aşı olsalar da insanlar hastalığı bulaştırabilir” ifadesini kullandı.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?