USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BU GÜN NOEL, PEKİ NOEL NE?

24-12-2023

İslam alemi Noel denince yılbaşını anlar ve yılbaşı kutlamalarının İslam Dinine göre haram olduğunu iddia ederler! 

Aslının iddia edildiği gibi olmadığı, bunun aslında Kapitalist sistemin bir alışveriş çılgınlığı yaşatması amacıyla planlan bir olgu olduğunu açıklasak ta sonuç değişmiyor. 

 İslam alemi son yıllarda algılar ve dogmalarla hareket ettiği ve işine geldiği gibi yaşamayı tercih ettiği için, maalesef sonuç değişmiyor!

 Oysa İslam Dinine göre imanın şartlarında biri olan, Tüm peygamberlere iman olmadan Müslüman iman etmiş olmaz gerçeği ortada olmasına rağmen!

 Maalesef dogmalar ve hurafelerle hareket etmeyi, görünmeyen ve bilenmeyenlerle yaşamayı tercih eden bazı inançlı kesimler, Noel denince küfür, yılbaşı denince haram, kutlama ve harcama denince uzak dur!

 Buna rağmen, bu gün Noel ve Hristiyan Din inancına göre, Hazreti İsa nın doğum yıl dönümü bunu bu Dine ve bu peygambere tabi olanların kutlaması ve Müslümanların ise bu kutlamaya saygılı olması gerekir!

Yani Yılbaşı ayrı bir olay, Noel ayrı bir olay, ikisi arasında beş gün fark olmasına rağmen, bu alemde bu şekilde anlaşılmış ve inanılıyor!

 İşte gerçek Noel nedir ve anlamı ne? 

“Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan,[3] dinî motiflerinden arınmış,[3] hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır.[3] Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik figür Noel Baba temel bir rol oynar.[3] 

Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık'ta kutlanır. 

Bazı ülkelerde kutlamalar 24 Aralık'ta Noel arifesiyle başlar ve 25 Aralık bitimine kadar devam eder. 

Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar. 

Hristiyanların çoğunlukta olduğu bazı ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir. 

Bazı Ortodoks kiliselerinin Noel'i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, miladi (Gregoryen) takvimin Katolik Papa XIII. Gregory tarafından düzenlettirilmiş olmasıdır.[4] Bununla birlikte bazı Ortodoks kiliseleri miladi takvime dönüşüm yapmış ve 25 Aralık'ta kutlamaya başlamıştır.

 Noel ve türevleri[değiştir | kaynağı değiştir] 

Noel sözcüğünün kökeni Latince Natalis (doğum) kelimesidir.[5][6] Türkçeye Fransızca Noël sözcüğünden geçmiştir.[7] 

Christmas ve türevleri[

 Günümüzde başta İngilizce konuşan coğrafya olmak üzere bazı Batılı ülkelerde Noel anlamında kullanılan Christmas ve benzeri diğer kelimeler ise Yunanca Khristos (Mesih) ve avam Latincesindeki messa (Efkaristiya ayini) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.[8] Messa sözcüğünün kökeni ise yine Latince "missa" (yollama, gönderme) sözcüğüdür.[9] İsa, Luka Müjdesi'nin 10. bölümünün 3. ayetinde "Haydi gidin! İşte, sizi kuzular gibi kurtların arasına gönderiyorum." demesi ve Yuhanna Müjdesi'nin 20. bölümünün 21. ayetindeki "Baba beni gönderdiği gibi, ben de sizi gönderiyorum" diyerek sürekli başlayan bir buyruk vermesiyle buna işaret eder” Bu sözlük açıklamasını siz okurların, görüş ve taktirine bırakarak, Hristiyan inancına göre kutsal olan Noellerini kutluyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?