USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÇAĞIMIZIN KÜTÜPHANELERİ…

26-03-2019

Bu hafta kütüphane haftası, bu hafta boyunca kitap okuma ve bilimsel araştırmalar ile edebiyat, sağlık, tarih, sosyoloji… 
Bu alanlarda kitap okunması ve kitap okunmaya özendirilmesi, özellikle çocuk ve gençlerin bu alana kanalize edilmesi için çalışmalar yapılması gereken bir hafta.
Hala bizler kütüphaneyi, dört duvar arasında, masa ve sandalyeleri olan raflarında bir sürü eski ve yıpranmış kitabı olan bir alan olarak düşünmekteyiz…
Yani bu ortamların kendine göre kaybetmedikleri cazibeleri olduğu bir gerçek ama bunu bu çağda bu şekilde düşünmek biraz geriye takılmak olur.
Kitaplar daha çok bilgi yüklü ve belli bir emek isteyen materyallerdir, onları okumak ise farklı bir haz ve zevk verir müptelasına…
Biz uzun süreden beri toplum olarak kağıt üzerine yazılan yazıları okumaktan uzaklaşmış bulunmaktayız.
Genelde toplum olarak, kitap okuma alışkanlığımız yok, birde bizim gazete okuma zevkimizin de köreldiğini düşünecek olursak…
Bu gün milyonlarca lira harcanarak yapılan kütüphanelerin, boşuna yapıldığına inanıyorum, bunun yerine bilgisayar odaları, kompüterler ve tabletlerin yer aldığı küçük odalar veya kabinler yeterli olacaktır.
Milyonlarca kitabı bir tablet veya bir cip e yükleyen bilgisayar teknolojisi, bilgiye ulaşmayı o kadar rahat ve kolay bir hale getirmiş, buna ulaşmak için, yerinizden hatta yatağınızdan kalkmaya gerek yok.
Çağımız kütüphanesi, tüm dünya ya hitap eden ve her dile çevrilebilen, herkes ile rahat iletişim kurabilen, cepten cep e dolaşan Google kütüphanesi!
Bir tuşun ucunda tüm dünya ve hatta uzay, bilimler ve tüm teknolojiler, tüm dinler ve tüm siyasi görüşler, en in ce ayrıntıları ve detayları ile.  
Bizler bir kütüphanenin tozlu raflarında, yırtık pırtık kitaplar arsında bir konuyu, saatlerce araştırmaya kalkışacağımıza, cebimizdeki bilgi hazinesine, elimizin altındaki kütüphaneye hemen ulaşabiliyoruz.
Bu gelişmeler ve bu yenilikler ile bu kolaylığa rağmen bu gün bu hazineyi kullanan ve bu kaynaktan yararlanan kişi sayısı maalesef çok az.
Geçmişte kütüphaneleri dolduramadığımız gibi, bu gün de sanal kütüphanelere yönlendirmeyi becermiyoruz, maalesef.
Herkesin elinde bir akıllı telefon, ve her evde bir kompüter olmasına rağmen, bu gün yine cahil ve eğitimsiz, kültürsüz ve geri kafalı insan sayısına bir hayli fazlalık var.
Bu imkanları dün kullanmadığımız gibi, bu gün de maalesef bize yararlı olan linkleri ve kanalları kullanamıyoruz…
Kulağında kulaklık ile sadece akıllı telefonu müzik için kullanan gençler, ellerinde telefonları ile sosyal medya da **** ve zararlı siteleri dolaşıp…
Onunla bununla çeteleşen ve sosyal medyada, yalan yanlış, taraflı ve anlamsız sitelerde boş konuların peşinde koşan büyüklerimiz.
Bu gün Kütüphane haftasını kutlayacağımıza, özellikle sosyal medyayı kullanma alanında bir hafta olarak değerlendirsek daha isabetli olur kanaatindeyim.
Bizim kütüphanelere ve kitaplara ihtiyacımız yok, bizim bilgiye ulaşma ve bu bilgiyi kullanma alanında yönlendirici eğitime ihtiyacımız vardır.
Nedeni ise zaten herkesin cebinde ve masasında bir sanal kütüphane mevcuttur, bunlara ihtiyaç yok, bu kütüphanelerin yararlı alanlarına yönlendirecek, eğitime ihtiyaç vardır. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?