USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÇALIŞAN GAZETECİLER, ÇALIŞMAYAN GAZETECİLER!...

10-01-2022

Gazetecilik mesleği maalesef son yıllarda çalışan ve çalışmayan gazeteciler olarak ikiye ayrılmıştır, bazı gazeteciler alınabilir ama ben çalışma konusunda bu ayırımı çok net ve açık olarak görmekteyim!

Gazeteciler bu gün genel basın ve yerel basın olarak ayrıldığı gibi, bunların genelde durumları ve pozisyonları neyse, yerelde aynı durum ve pozisyonda, hatta daha alt düzeyde…

Genelde havuz medyası ve muhalif medya olarak ikiye ayrıldıkları gibi, yerelde de gazeteciler iktidara ve yönetime bağlı olan ve olmayan olarak, çukurdan beslenen ve beslenmeyen! Olarak ikiye ayrılmaktalar…

İktidarın ve onların yereldeki kaynaklarından beslenenlere, maalesef havuz medyası diyemeyeceğiz, nedeni ise kaynakların kısıtlı ve bol olmamasına bağlıyorum.

Yerelde gazeteciler iktidarın küçük çukurlarında toplanan birikintilerle, yani küçük kaynaklardan beslenmeleri gerekiyor!

Bizim Batman yerel medyası ise bu çukurlardan beslenen gazeteciler ve beslenme umudu taşıyan gazeteciler, hiçbir umudu olmayan gazeteciler olarak üç kısma ayırmamız mümkün!

Batman yerelde çalışan ve çalışmayan! Tüm gazetecileri, iktidarın kaynaklarından yararlananların yanında, belki ilerde yararlanırım beklentisi içinde olanlar vardır.

İşte yereldeki küçük çukurlardan beslenenler ile günün birinde belki bana da sıra gelir beklentisi içinde olanların hepsi bir ağızdan çukur medyası olmaya çalışıyorlar…

Ben iktidar derken yereldeki iktidarı kast ediyorum, yerelde iktidar yine iki başlı olarak hakimiyetini sürdürmektedir.

Bu gün Batman devlet iktidarında MHP siyaseti ve onun kadroları hakim olduğu için, AKP’ye yakın gazetecilerin bu çukurlardan yani küçük birikimlerden yararlanmaları mümkün değil!

Yani yerelde gazetecilerimizin bazıları çalışırken! Bazıları ise maalesef çalışma ihtiyacı duymamaktadırlar, bunları farklı olarak benim gözümde değerlendirecek olursak, bazı gazeteciler, gazetecilik mesleği dışında çalışma zorunda kalırken, bazıları ise tamamen bu meslek tarafından ekmeğini kazanmak zorunda olduğu için, çalışmalarına gerek kalmıyor!

Yani sırtını iktidar partisine ve onun bürokratlarına veren ve rahat eden gazetecilerin çalışmasına gerek olmadığı için, çalışan gazeteciler kategorisinde onları değerlendirmek ne kadar gerçekçi olur?

Kısacası genel basın nasıl havuzdan beslenen ve beslenmeyen olarak ikiye ayrılıyorsa, biz yerel basına düşen ise çukurlardaki su birikintisi gibi, çukurdan beslenen ve beslenmeyenler olarak ikiye ayrılmakta ve maalesef çalışan gazeteciler ile çalışmayan gazetecilerin günü bu alanda yarılmaktadır.

Çalışan gazeteciler ve çalışmak zorunda kalan gazeteciler, gazetecilik yapana ve gazetecilik yapmak zorunda kalanlar, hepsinin ortak noktası bu şartlarda sistem tarafından bölünerek, kontrol altına alınmaları ve gazetecilik dışında, her türlü işi yapmak, gazeteciliği eleştiri mesleğinden çıkararak yalakalık mesleğine evirmek gibi başarılı çalışmaları vardır.

Gazeteciliği eleştiri mesleğinden çıkarmanın bedeli ise toplumsal bir çok sorunun gündeme gelmemesi, vatandaşın sıkıntılarının dile getirilmemesi, yurttaş gazeteciliğinden, iktidar gazeteciliğine doğru hızlı bir gidişat!

Daha özgür, daha müreffeh, daha bağımsız ve daha dürüst bir gazetecilik özlemi ile tüm meslektaşlarımın gününü kutlarım

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?