USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÇAYINIZ DEMLİ, GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN!

14-12-2023

Çay denince özellikle kahvaltı da içilen bir içecek olarak hayatımıza girmiş, daha sonra hayatımızın her anını ve her zamanını kuşatmış. 

Kadınların dedikodu saati olan özellikle ev kadınlarının işim bitim saati, ikindi saatinde, tam dedikodunun dibine vurdukları saat, buna Çay saati adını vermişler.

Çay hemen, hemen her köşe açılan Çayhaneler ile işsiz güçsüz ve aylak takımının çayhaneler ile işsiz takımının içtiği ve oturup dedikodu yaptığı yerler!

Daha sonra oyun salonlarının da vazgeçilmezi olan Çay ve onun üzerine oynana, Okey, Tavla ve Kart oyunlarının oynandığı oyun salonlarının vazgeçilmezi Çay.

Ofislerimiz de, evlerimizde, iş yerimizde olmazsa olmaz, misafire ikram edilen en önemli içeceklerin başında gelen yine Çay.

Resmi protokollerde, resmi makam ve resmiyet olan hemen, hemen her mekanda ve her ikramda yine akla gelen ilk içecek, Çay.

Son yıllarda ise sadece Japon Pasajlarında satılan adı Kaçak çay olan yabancı menşeli çaylar ise her tarafta içilmeye başlanınca, yerli çay bulmakta zorlanıyoruz.

En iyi içecek olan ve insan sağlığına hiçbir zararı da faydası da olmayan çay, aslında keyif verice olmayan ama her ortamda kullanılan bir içecek!

Hatta son yıllarda bu sıcak içilen Çay’ın soğuk şeklide kutularda çıkarıldı ve soğuk çay içenlerde bir hayli fazla olduğuna inanıyorum.

Bu kadar kullanılan bir içeceğin günü olmaz mı? Tabi ki o da var ve Dünya Çay günü birçok ülke ve insan tarafından kutlanmaktadır.

15 ARALIK DÜNYA ÇAY GÜNÜ

 “Çayı sevmeyen insana rastlamak çok zordur. Birçok insan kahveyi sevse de çay herkesin kalbinde özel bir yere sahiptir.

15 Aralık, dünya çapında birçok ülkede Uluslararası Çay Günü olarak kutlanmaktadır. Diğer bir değişle söz konusu günde sadece çayı özel bir içecek olarak kutlamakla kalmaz, aynı zamanda sürdürülebilir çay üretimini, ticaretini ve tüketimini de destekler. 
Çayın tarihçesi ile ilgili çeşitli kaynaklarda farklı hikayeler mevcuttur. Bunlardan birine göre; çayın yaklaşık 5.000 yıl önce Çin'de tüketildiğine inanılıyor.

Hikâyeye göre Çin İmparatoru ShenNurg ilk kez askerleriyle birlikte bir ağacın altına sığındığında çayı tatmış.

Biraz su kaynatılırken rüzgârın savurduğu çay yaprakları karışımın içine düşmüş ve çay tesadüfen bu şekilde keşfedilmiş.
Uluslararası Çay Günü, çay endüstrisinin açlıkla mücadele, yoksulluğu azaltma, geçim kaynaklarını ve doğal kaynakları korumadaki kritik rolünü sürdürmesine izin verdiği için önemlidir.

İlk defa 2005 yılında Yeni Delhi'de Uluslararası Çay Günü'nü kutlamaya başladılar ve günümüzde A. Sri Lanka, Bangladeş, Vietnam, Nepal, Kenya, Endonezya ve Hindistan gibi ülkelerde kutlanmaktadır.“

Dünya Çay gününüz kutlu olsun Çay tiryakileri…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?