USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

CORONA VİRÜSÜ, DÜNYA DA EN BÜYÜK TEHLİKE…

05-02-2020

Yeni bir virüs gibi görünen ama dünya da özellikle Ortadoğu ve Asya kıtasında yaygın olan bu virüsün yayılması ve can alması çok ilginç bir hal aldı.

Sosyal ilişkilerden ve ortamdan bile ulaşabilen bu virüs için hiçbir önlem alınamaması kafaları karıştırmaktadır…

Kimi çevreler bu virüsün gelişmiş dünya ülkelerinin bazı ülkeleri ekonomik ve sosyal yönü ile zayıflatmak için yaydıklarını!.

Bazılarının ise Allah’ın bir gazabı ve Hayvanların çilesi sonucu manevi bir ceza olarak görüldüğü, bazılarının ise bunu sağlıksız ve kötü beslenme sonucu yayıldığını iddia ettikleri!

Ama sonuç olarak ne olursa olsun, bu gün yüzlerce insanın canına mal olan bir virüs olduğu ortada, bu virüsün hızla yayıldığı ve kıtalar arasında her ülkede birkaç kurban bulduğu ortada…

Bunun yaygınlaşmasında ve taşınmasında insan unsurunun bazı kültürel alışkanlıkların etkili olduğu biliniyor!

İnsan teması ile ve nefesi ile bulaşan bu virüs için çok önemli önlemlerin alınması ve bazı sosyal faaliyet ve etkinliklerden vaz geçilmesi gerekir.

Örneğin, her karşılaşma da tokalaşmak, sarılıp öpüşme gibi sosyal alışkanlıklarımızı bırakmalı, toplantılar ve kitlelerin bir araya gelmesini en az seviye ye düşürmek…

Bağışıklık sistemi zayıf olanların, bu virüse daha çabuk yakalandığı ve çocuklar ile yaşlılarda daha ölümcül olduğu…

İşte bilimsel veriler ve alınacak önlemler,

“SARS olarak da bilinen Şiddetli Akut Solunum Sendromu, diğer türlerine göre daha ciddi semptomlara neden olabilen diğer bir corona (korona) virüsü türüdür. İlk olarak Güney Çin’deki Guangdong Eyaleti’nde tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre solunum problemlerine neden olmasının yanı sıra ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak, SARS ile ölüm oranı vakaların %0-502si arasında değişmekte olup, yaşlılar en riskli ve savunmasız durumda olan hasta grubudur.

Corona (Korona) virüsleri hayvanlarla insan temasından yayılabilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre MERS’in develer arasında, SARS’ın ise misk kedileri arasında yayıldığını düşünülüyor. Corona virüslerinin insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün oluyor. Ancak virüsün ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak, öksürük, hapşırık veya el sıkışma gibi durumlar da virüse maruz kalmaya neden olabilir. Virüs, enfekte olmuş bir kişinin temas ettiği bir yere ve/veya eşyaya dokunmanız, ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize temas ettirmeniz halinde size de bulaşabilir.

CORONA (KORONA) VİRÜSTEN KORUNMA İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Henüz corona (korona) virüs ailesine karşı koruma sağlayacak bir aşı bulunmamaktadır. MERS aşısı için deneme süreci devam etmektedir. Korunmak için basit önlemler oldukça faydalı olacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü,

Enfekte olmuş kişilerle yakın temastan kaçınmanın,

Özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra sık sık elleri yıkamanın,

Çiftlik veya vahşi hayvanlarla korunmasız temastan kaçınmanın,

Enfekte olduysanız eğer, mesafeyi korumanın, öksürürken, hapşırıken tek kullanımlık kağıt mendil ile ağızın ve burnun kapatılmasının, ellerin yıkanmasının; gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçınmanın

Enfekte olan kişilerin dokunduğu yüzeylerin dezenfekte edilmesinin,

Et, yumurta gibi hayvansal gıdaların iyice pişirilmesinin önemli olduğunu belirtmiştir.”

Siz yine her şeye rağmen, bu virüse karşı önlem olarak, soğuk algınlığına ve gribe karşı önlemlerinizi alın ve bünyenizi güçlü tutun, ama kader de ne varsa o olur, Allah hepimizi korusun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?