USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DEPREMLER TAM HIZ, YARDIMLAR DURDU!

07-03-2023

Türkiye’nin dört tarafı adeta beşik gibi sallanıyor, depremin olmadığı bir gün yok, her taraftan deprem haberleri geliyor.

Ben bu yazıyı hazırladığım, 7 mart sabahı bile Arsuz ilçesinde 5 şiddetinde bir deprem olduğu haberini aldık, his etmezsek te etkileniyoruz!

Ege de, Karadeniz de, İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu, her taraftan her gün deprem haberleri ve her lamba sallandığında dışarı kaçan vatandaşlar!

Tam bir paronaya haline geldik, fırtına olduğu gün şiddetli rüzgarın etkisi ile sallanan eşyalara bakan vatandaşlar, deprem korkusu içinde bir günü geçirdi!

Deprem bizim için bir kader olabilir, ama bu kaderin kurbanı olmamak bizim elimizde, sağlam kafa sağlam vücutta bulunur demişler, kafamızı çalıştırıp bu deprem bölgesinde ayakta durma ve hayatta kalmanın yollarını aramalıyız..

Biz depremleri beklerken, depremden etkilenenleri neredeyse unuttuk diyebiliriz, hala bazı ufak tefek yardımlar olsa da, vatandaşın gücü buraya kadar, gerçi taşınma su ile değrmen dönmez demişler, bu da doğru, bundan sonrası iş devlete ve onun kurumlarına kalıyor.

Batman için ne yapacağımızı da şimdiden düşünmek, tartışmak ve bir karara varmak gerekir, bunun için bilimsel bir çalışma şart.

Akademik odalar bilgi birikim ve deneyimlerini Batman için seferber etmeliler, bunun için acil bir çalışma başlatmaları gerekir.

Bizler Batman deprem kuşağında değil, söylentileri ile kendimizi avutmayalım, bizden yüz kilometrelerce uzaktaki, K. Maraş depremi, bizi nasıl etkiledi hepimiz şahit olduk!

Beklenen Bingöl ve Karlıova depremi ise bizi çok fazla etkileyeceği bir gerçek, bunun için acil önlemlerin alınması ve bir risk haritası çıkarılması gerekir.

Batman bu kadar uzaktaki bir depremden, yaklaşık 30 binası ile etkilenmiş ve bu binalar boşaltılmış ise, ağır hasarlı bu binaların yarın ne olacağı belirlenmeli…

Ayrıca tüm binaların test edilmesi ve incelenmesi için, yine Akademik odalar ile Belediye ve Çevre şehircilik yetkilileri ortak çalışma yaparak, acil eylem planı ortaya koymaları gerekir.

Batman için bu çalışmalar acil bir şekilde yapılmalı ve Akademik odaların hızla bu çalışmaları başlatması için gündem oluşturmalıdır.

Batman a gelecek depremzedeler için ise gündelik ve pansuman çözümler yerine köklü çözümlerin bulunması ve devlet organlarının gerekli önlemleri alması lazım.

Altı ay veya bir yıl kalacak olan bu aileler için, valiliğin biran önce Konteyner kent oluşturması ve tüm altyapının hazırlanması gereklidir.

Kızılay ve AFAD gerekirse diğer sosyal amaçlı kuruluşlar yemek, giyim ve temizlik ihtiyaçları için planlama yapmalı ve bütçe ayırmalıdır.

Önümüz Ramazan ayı ve herkesin ihtiyaçlı olduğu bir ay, üstelik ekonomik kriz ve zamların vurduğu vatandaşların bu depremzedelere yardım etmesi çok güç olacaktır.

Hem Batman için, hem de, gelecek depremzedeler için planlı bir çalışma yapılmazsa, hep beraber bu enkazın altında kalacağız!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?