USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DÜN SEL GİDEN GİTTİ, KALANLAR!...

21-11-2023

Her on yılda bir Batman sele birkaç can veriyor, sel olduğu günler kamuoyu oluşuyor, duyarlı olanlar gelip gündem oluşturuyor, ya sonrası?!

Dikkat çekene soru ve bu soruya verilecek cevap her zaman olduğu gibi, yine bilinmeyen nedenler ve yine suçlanan kişi veya kişiler…

Aslında siyasiler olmazsa, rant çevreleri aradan çekilseler çok iyi sonuç alınabilecek ama kimse buna yanaşmıyor!

Sellere ve geliş güzergahlarına bakacak olursak, sorunun cevap çok basit ve çok kolay çözülür nitelikte bir sorundur,

Batman iki tarafı dağlarla çevreli, iki tarafı ise su ve çay ile çevrili bir il, su idaresine bırakılsa bu ilin su taşkınları ve doğa felaketleri çok güzel çözülür!

İki tarafı doğu ve Güneyi dağlarla çevrili olan bu ilde sekiden sel suları tek bir yerden gelir ve tek bir kanala yani İluh deresine akardı.

Doğu’dan ve Güney’den gelen sel suları belli bir yer bulmuş ve o belli yerde akar bazen debisini aşardı, bunda da fazla yağmur un yağdığı yıllarda görülürdü.

Bu yıl ise farklı bir yerden ve farklı bir kanalda sel suları oluştu ve bir yere doğru şiddetlice akmaya başladı, aslında pek fazla ve pek şiddetli de denilemez.

Gecekondu mahallesi denilecek bir semtte pek güvenli olmayan bir derme çatma evin yıkılması sonucu dört can kaybettik!

Aksa halde Batman’ın tüm ev ve iş yerlerine bu şekilde sel sularının etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Birçok ev ve bodruma bu sel sularının dolduğunu biliyoruz, nedeni ise tamamen çukur olan Batman il merkezine, çok değil az ama şiddetli yağan bir yağmurda bile yollar adeta çay a dönüşüyor.

Bu Batmanın coğrafik yapısından ve yanlış kentleşmesinden kaynaklanmaktadır, bunun çözümü çok kolay olmasına rağmen planlamacı ve gerçek bir bilimsel rapor gerektirmektedir.

Batman’ın gerçek sahiplere ihtiyacı vardır ve siyaset dışı, rant dışı gerçekten bu şehrin kurtuluşuna arayanlar için, çok kolay çözülecek bir çözüm. 

Biz yağmur suyu şebekesini sürekli yer altında yapmaya çalışıyoruz! Oysa Batman yer üstü yağmur suyu şebekesine kavuşturulması gerekir.

Batman çukur ve iki tarafı dağlarla çevreli olduğu için, ya dağlardan sel suları gelir ve taşar, ya da Batman Çayından sel suları gelir ve sel kalkar!

Bunun çözümü ise şehrin tam ortasından ve hem dağlardan, hem de çaydan gelen sel suları alıp taşıyacak bir yağmur suyu şebekesine ihtiyacımız vardır!

Tabi bu dediğim yağmur suyu şebekesi için planlı kanallar ve bu kanallara akacak olan derelerin de bu kanala akıtılması için yapılacak hesaplar şarttır.

Bu dediğim planlamaların bu gün ki siyasi otoriteler ve diğer rant çevreleri ile oluşması imkansızdır, bunun için Batman sevdalısı, tamamen bu ilin yararına çalışacak kişi ve kitlelerden oluşması gerekir!

Bu kitleyi bulmak ve bu kitle ile çalışmak ise bu zamanda mümkün değil…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?