USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DÜNYA DAHA GÜVENSİZ VE DAHA KARMAŞIK!

19-02-2024

Her geçen gün, insanların güvenlik endişesi artmakta ve dünya da silahlanma yarışı tüm hızı ile devam etmektedir!

Silah üreticisi ülkeler işin kaymağını ve sefasını yaşarken, diğer savaşan ülkeler ise bu işin cefasını çekmektedirler.

Bu gün herkesin evinde ve üzerinde birçok kayıt dışı silah olduğunu çok iyi biliyoruz, nereden mi? İşte içişleri bakanlığının açıklamalarından!

“Yerlikaya, operasyonlar kapsamında ele geçirilen silahların 749 ruhsatsız tabanca, 72 kurusıkıdan çevrilmiş tabanca, 26 uzun namlulu tüfek ve 164 ruhsatsız av tüfeği olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 74 ilde ruhsatsız silah taşıyan şahıslar ve silah kaçakçılarına yönelik “MERCEK-11” operasyonlarında toplam 998 silahın ele geçirildiğini ve 1124 şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya, operasyonlar kapsamında ele geçirilen silahların 749 ruhsatsız tabanca, 72 kurusıkıdan çevrilmiş tabanca, 26 uzun namlulu tüfek ve 164 ruhsatsız av tüfeği olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, X hesabından yaptığı açıklamada, “MERCEK-11” operasyonlarının dört gündür devam ettiğini belirterek, “Halkımızın huzurunu kaçıran organize suç örgütlerinin ve onlara silah temin edenlerin peşindeyiz. Onları adalete teslim etmeye kararlıyız” dedi.

İl Jandarma Komutanlıkları ve İl Emniyet Müdürlükleri tarafından İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Konya ve diğer illerde yürütülen operasyonlarda, ev, iş yeri ve yol aramalarında ruhsatsız silahlar yakalandı”

Bu resmi açıklamalar sadece son günlerde yapılan operasyonlara yönelik özellikle birkaç il için geçerli olan.

Peki dünya da silah üretimi ve istatistikleri ile ülkemiz genelinde tahmin edilen ruhsatsız silah miktarı ne?

“İstanbul Esenyurt’ta bir tekel bayiindeki silahlı kavga ve cinayet sonrası Umut Vakfı Başkanı Prof. Akcan DHA’ya bireysel silahlanma konusunda değerlendirmelerde bulundu. Akcan “Türkiye'de yaklaşık 4 milyon ruhsatlı silah var. Bunun 9 katı da maalesef ruhsatsız dediğimiz, kaçak dediğimiz silah mevcut. Toplam 36 milyona yakın silah olduğu düşünülüyor.” ifadelerini kullandı.”

Yaklaşık her iki kişiden birinde bir ruhsatsız silah mevcut, böyle bir ülkede, parmakların her an tetikle olduğu hesabını yapmak yanlış olmaz.

Peki bu bilgiler ışığında dünya da silah üretimi ve son yıllardaki miktarı ile ilgili bilgilere bir göz atacak olursak!

“ABD'nin 2023’te silah satışları Ukrayna savaşının etkisiyle 238 milyar dolara ulaştı.

ABD'nin 2023 yılında yabancı ülkelere silah satışlarında daha önceki yıllara oranla önemli bir artış yaşandı.

Dışişleri Bakanlığı’nın ekim ayında sona eren mali yıl için hükümete hazırladığı raporda, ABD hükümetinin 2022'ye kıyasla geçen sene yüzde 56'lık artışla 81 milyar dolarlık satış için doğrudan pazarlık yaptığı bildirildi.

Amerikan savunma şirketlerinin yabancı ülkelere yaptığı doğrudan satışlarla birlikte ise geçen yıl toplam satış miktarı 238 milyar dolar olarak kaydedildi.

Polonya 30 milyar dolar değerinde silah aldı

Savunma kapasitesini genişletme çabasında olan Ukrayna'nın komşusu Polonya, ABD'den en büyük silah alımı yapan ülkelerden biri oldu.”

Görüldüğü gibi bu silahlanma yarışında kazananlar ve kaybedenlerin adresi değişmemektedir!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?