USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DÜŞTÜ DÜŞTÜ NE DÜŞTÜ?

26-12-2021

Son bir hafta içinde düşürülen dolar kuru ile ilgili büyük algı oluşturan iktidar, vatandaş neyin düştüğü konusunda şaşkın!

Doları suni olarak yükselten ve manipüle, hatta doğrudan müdahale ile kuru yükselten iktidar, bir gün içinde doları oluşturulan köpük kadar düşürmeyi başardı!

Herkes şaşkın, herkes şokta, bu işin uzmanları bile hala bu projeyi çözmüş değil, muhalifler ve diğer siyasiler ise hala işi tam çözmüş değil.

Yok, arka kapı satışları, yok Swap satışları, bir de merkez bankası eksi varlık tablosu, bu gerekçelerin tamamı ise henüz ispatlanmamış gerekçeler!

 İktidar ise gözleri ışıl, ışıl parlıyor ve öz güvenleri tavan yapmış, Çin modelini bıraktık deyip, şimdide farklı bir sisteme geçtiklerini alay ederek ifade ediyorlar!

Cevheri Güven ise bu yeni sisteme Venezuela sistemi adını vermektedir, yani sonuçta yine başarısız bir program uygulayan bir ülke taklit edilmektedir.

Bu yeni sistemde de, eski sistemde de kaybeden yoksul, işçi, işsiz, köylü ve çiftçi kaybederken, büyük sermaye sahipleri olduğu gibi, yeni ekonomik model de de yine kaybeden vatandaş…

Nas a rağmen döviz sahiplerine yüksek faiz ödemesi getiren bu yeni model de yine kısa süre sonra maliyeti halka ödettirilerek, bu sistemden de çıkılacağı, neyin düştüğüne hepimizin şaşkın şaşkın sorgulayacağı bir dönem!

Şimdi düşen döviz kurlarına bağlı olarak, bizim tüketim maddelerinden hangisinin fiyatının düştüğünün peşine düşelim.

Market ve üreticilere sürekli çağrıda bulunan iktidar, raf fiyatlarının düşürülmesi için baskı yapmaktadırlar ve bu döviz kuru düşüklüğüne mal ve emtia ya yansıtılmasını bekliyorlar!

Hala ufukta, bir fiyat düşüşü görülmemektedir, nedeni ise bu programa olan güvensizlik, gelecek te oluşacak yüksek kur.

Bu kur düşüklüğünden iktidar sonuç almak istiyorsa ve bu düşüklüğün kalıcı olması için, bunun emtia fiyatlarına yansımasını istiyorsa, öncelikle kendi zamlarını geri alması gerekir.

Pirinç, Yağ, Şeker, Tuvalet kağıdı, Ekmek gibi temel gıda maddeleri ile, Demir, Çimento, Alçı gibi inşaat malzemeleri… Bunları fiyatlarında düşüş beklemek için…

Devletin verdiği zamları geri alması gerekir. Öncelikle Akaryakıt fiyatları, benzin ve motorin, doğal gaz ve elektrik fiyatlarına yapılan yüksek zamların geri alınması gerekir.

Hatta devlet harç ve vergilerinde yaptığı yüzde 30 zamlarını geri almasını istiyorlar, bunun için öncelikle adımın iktidardan atılmasını bekliyor, market sahipleri…

Düştü düştü daldan taş düştü, başımıza kayalar düştü, doların kurunun düşmesi ise bize bir elma olarak düşmedi…

Daldan ne ekmek, ne yağ, ne de et düşmedi, kimse bu daldan düşen maddeden fayda görmedi yararlanmadı, hatta başımıza dolar kadar taş düştü, başımızın ağrısı, başımızın sızısı midemize ve cebimize vurdu!

Biz bu düşüşten neyin düştüğünü, neyin faydalı, neyin faydasız olduğunu anlamış değiliz, acaba bu doların düşmesi ve kalkması bize nasıl bir fayda sağlar?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?