USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EBELERİN TARİHİ SÜRECİ VE DOĞUMLAR…

21-04-2021

Ebelik mesleği, özellikle kırsalda yaşayan aileler için, çok kutsal ve çok saygıdeğer bir meslek olduğunu söylemem gerekir.

Özellikle Batman da 1970 ve 1980 yıllarında yaşayan aileler bilirler, birkaç ebe ile tüm bölge doğumlarının gerçekleştirildiği…

Hemen hemen herkesin bu ebelerin kontrolünde doğum yaptıkları ve kocakarı doğumları dışında biraz olsun sağlığını düşünenler ve çocuklarının sağlıklı doğması, annelerin hayati tehlike yaşamaması için bu ebelerin kapılarına giderlerdi.

2000 yılı başlarına kadar bu ebelerin kıymeti çok bilinirdi, o zamanlar devlet hastaneleri bu kadar gelişmemiş ve sağlık ocaklarında doğum yapma imkanı yoktu, Ebeler evlere giderek, evde doğumları gerçekleştirirlerdi.

Yeterince alet edavat ve tıbbi malzemem bulunmaz, doğru dürüst gazlı bez bile bulunmazdı, temiz bezleri ocak üzerinde buharda sterlize etmeye çalıştıkları, beyaz bez için, manifaturacılardan özel yumuşak pamuklu bezler talep ettikleri…

Bu gün isimlerini hatırladığım o günün ünlü ebeleri; Menekşe Ebe, Sevim Ebe, Ferdane ve Leyla Ebe…

Şanslı olan ve sağlığını düşünen ailelerin en çok baş vurdukları ve gece, gündüz, Kar, Kış demeden halka hizmet etmekten sıkılmayan ve usanmayan…

Saatlerce bir doğum için anne ve bebek sağlığı için çaba gösteren bu Ebelerimizin hangisi hayatta, hangisi değil bilemiyorum.

Ama geçen gün gazete haberlerine konu olan Sevim Ebenin vefat ettiği diğerleri Ferdanenin ise daha önce rahmet ettiği, ölenlere, Allahtan rahmet, kalanlara ise sağlıklı bir ömür dilerim. 

Ama gerçekten bu Ebelerin Eski Batman tarihinde çok önemli yerleri vardı, o zamanın dinamik ve küçük nüfus yapısında, belediye başkanı, kaymakam ve emniyet amirinin ismini bilmezdik ama bu Ebelerin ismini büyük küçük, Kadın Erkek herkes ezbere bilirdi.

Bu Ebeleri bizim kuşağın tanıması ve onların o şifalı elleri ile çocukların dünyaya gelmesi, kadınların sağlıklı doğum yapması, bizim açımızdan bir şanstı.

Bu gün o fedakar ve o cefakar Ebelere rastlamak biraz zor olabilir, nedeni ise çalışma koşulları ve çağımızın imkanları olarak değerlendirebiliriz.

Bu gün gece yarısı, kar ve kış ta, At sırtında veya At arabası ile doğuma giden ebelerin olması imkansız… 

Bu gün çok modern cihazlarla donatılmış özel ve devlet hastanelerinde, her türlü ekipman ve tıbbi malzeme eşliğinde, hastane odalarında doktorların kontrolünde çalışan Ebeler kendilerini çok şanslı görmeleri gerekir!

Son derece donanımlı Ambulanslar ve teknik ekip ile hatta hava araçları ile doğumlara giden ebeler çağına geldiğimiz bu dönemde o eski Ebelerimizin ne kadar çilekeş ve ne kadar özverili çalıştıklarını anlamaktayız.

Tüm eski ve yeni Ebelerimizin Ebeler günü kutlar onlara sağlık ve mutluluklar dilerim, vefat edenlere bir kez daha Allah tan rahmet dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?