USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EĞİTİMDE OLDUĞU GİBİ, ÖĞRETİMDE DE GERİ…

24-09-2019

Biz uzun yıllar önce eğitim öğretim politikamızdan eğitimi çıkarmış, çocuklarımızı sadece öğrenmek için okullara gönderiyorduk…
Okuma yazma öğrenme, matematikte dört işlemi öğrenme, fizik, kimya, edebiyat, sosyoloji, gibi konuları öğrenmek ve bunlarda sınavlar sırasında, hızla soru çözmek…
Çocukları, hızlı bilgi sorularını çözmesi için birer yarış atı haline getiren, milli eğitim politikası, çocukların, duygu ve düşünceleri, inanç ve görüşleri konusunu, göz ardı etti.
 Öğrenmek için, gösterilen çaba ve verilen emekler, yıllar sonra, birer makine gibi yetişen, yeni neslin teknolojik gelişmeler ile özellikle İnternet ve cep telefonları dili nin ortaya çıkması ile birlikte…
Bu güne kadar öğrendiklerini de unutmaya başladılar, emojiler, kısaltmalar, hızlı yazışma ve bilgisayar dili ile betimlemeleri…
Onların öğrenim dilinden de uzaklaşmalarına neden oldu. Şimdi tuhaf bir nesil ile karşı karşıya kaldığımızı açıkça ifade edebiliriz…
Birincisi eğitimden tamamen uzaklaşan yeni nesil hatta iki kuşak öncesine kadar neslimiz, güven, itibar, ahlak ve etik değerlerden yoksun…
İnanç, düşünce ve toplumsal yapıdan, gelenek ve göreneklerden, milliyetçilik ve vatanseverlikten çok uzak bir kitle haline geldi.
Her düşünce ve eylemlerinde, ben merkeziyetçi, kişisel çıkar ve menfaate yönelik, hedefe ulaşmak için her şeyin mubah görüldüğü, kazanmak için karşıdakini yok etme, hedefine kitlenme ve acımasız bir iştaha sahip olma…
Gençlerin çoğunun Obezite gibi hastalığa düçar olmalarının altında da bu eğitimsizlik ve başıboş yetişme nedeni yatmaktadır.
Kişilik ve yapısal bozuklukların yanı sıra, dünya da yetişmiş bilim beyni ile yarışmak için gerekli olan Milli öğretim sisteminin de iflas ettiğini son yapılan araştırmalar göstermektedir. 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 4. sınıf öğrencilerine yönelik araştırmaları, eğitimin ilk basamağındaki durumu gözler önüne serdi. Öğrencilerin yüzde 40’ı Türkçede, okuduğunu anlama sorularında başarısız oldu. Çocukların yarıdan fazlası da matematik ve fen bilimlerinde akıl yürütmekte zorlandı.
“MEB, 4. sınıf öğrencilerinin Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinde kazandıkları bilgi ve becerilerini izlemek amacıyla yaptığı araştırma sonuçlarını açıkladı. Bakanlık, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Türkiye’de 4. sınıfta eğitim alan 81 ilde farklı okullardan seçilen 112 bin öğrenciye “Öğrenci Başarı İzleme Araştırması” uyguladı. Araştırmadan dikkat çeken sonuçlar şöyle: 
YÜZDE 40 ANLAMIYOR
Araştırmanın Türkçe testinde yer alan 6 soru “bilme”, 9 soru ise “anlama” düzeyinde yer aldı. Tüm soruları doğru yanıtlayan öğrenci oranı yalnızca yüzde 3.55’te kaldı. Öğrencilerin yüzde 40’ı metinde açıkça ifade edilmeyen fikirleri bulma, bilgi, düşünce ve deneyimleri kullanma, becerilerine dayalı anlama düzeyindeki sorularda başarısız oldu.”
Eğitim, öğretim sistemini oluşturan otoritenin, bizzat yaptırdığı bu çalışma ile kendi başarısızlığını gözleri ile görmesine rağmen, politikalarında hiçbir değişikliğe gitmemektedir.
Bu kurum ve başındakilere Milli demek hata olmaz mı acaba?... 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?